Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Rabu, 25 Februari 2009

Cas Positif Versus Cas Negatif

Semalam aku jumpa dengan En.Ghani iaitu orang yang bertanggungjawab memperkenalkan insurans Prudential-BSN kepada kami..aku just amik life insurance for both of my child jer..as for us, we are already being covered by AIA (company's insurance for SA staff)..aku betol2 suka ngan orang jual insurans ni; bukannyer sebab dier tu handsome macam Remy Ishak tu, tapi he is so so high motivated person and full of knowledge..setiap butir bicara En.Ghani mesti akan ada terselit hukum alam yang selama ni aku xpernah tahu dan amik tahu..see, how buta bukunya aku ni;) kat bawah ni antara rakaman conversation antara aku, hubby and him..try to read it and think about it..but bg aku cerita dulu mukadimahnya..alkisah aku ni gatallah menanyakan kat En.Ghani tu sal nak jadi ejen insuran Prudential ni, so dier dengan muka coolnya memberikan serba sedikit penerangan bout stages that i have to pass to become as a trusted insurance agent ni..termasuklah kn lulus 3 exam (3 or more..luper r)..so the conversation start like this;

Hubby : La pikir r dulu (maksudnya pasal amik exam tu, amat memerlukan komitmen). Then kita contact abang..

Mr Ghani : ok, before tu..last word dari saya..dalam dunia ni ada berapa cas??

Me+Hubby : Muka blur (masing2 tersengih=p xtahu!!)

Mr Ghani : Oklah, dalam dunia ni ada 2 cas (sambil pointed tangan dia)..satu cas +ve dan satu lagi cas-ve..antara dua ni maner yang lagi berat??

Me+Hubby : Erm, erm (betapa blurnyer kami), xtahu r;p

Mr Ghani : Ok, macam nilah..dalam seratus kebaikan yg kita buat kat orang tu tapi tiba2 ada satu keburukan yang kita terbuat..maner yang dier ingat dulu??

Me+Hubby : of courselah keburukan

Mr Ghani : so maksudnya, cas negatiflah yang paling berat..dalam aper jua tindakan yang kita ambil, jangan ada perasaan ragu atau tunggu kerana ini akan membuatkan cas2 negatif dalam diri kita akan bertambah..that is why orang melayu xmaju, malu, xkreatif and so on..sebab diorang selalu letak halangan depan mereka..diorang ni suka melawan arus..sebab tu diorang xleh nak hayati hidup ni (sorry guys, ader ayat yang aku tambah ikot kesedapan cerita;p)

So, moral yang Mr Ghani nak bagitau kat sini ialah jangan suka meragui keputusan kita..jangan jadikan banyak alasan/komitmen lain sebagai halangan untuk berjaya..aku betol2 teruja bila jumpa ngan abang tu..huuhhuh..makinlah aku semangat ntok menjadi seorang penjual insuran yang berjaya (ader talent ker haku ni??)..a'a, a'a..kena think positive=) so malam tadi aku pasang angan2 supaya aku dapat berjaya dalam hidup aku in no matter what fields that i do..so chaiyok..life must go on rite..so live life to da fullest baby(",)(,")

1 ulasan:

Mrs LVoe berkata...

pandai btul dia bhujah. org yg camnie sentiasa think +ve..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^