Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Selasa, 8 September 2009

Gaji Pembantu Rumah RM800???

Actually malas nak bercerita pasal benda ni
tapi rasa macam tak puas hati juga
rasa macam diorang ni
MELAMPAU sangat2
aper??? ingat bagus sangat ke maid2 dari negara seberang tu??
selama yang Zaila dok dengar & baca dari paper/tv/kawan2
banyak yang NEGATIF dari POSITIF
maid cabut larilah
maid curik harta bendalah..even curi anak majikan pon ada
maid menggatal ngan majikanlah
paling teruk yang 360 paparkan haritu
maid dera anak majikan
tak sampai hati Zaila nak tengok cara dia buat kat anak orang tu
seb baik rumah tu ada CCTV
kalo tak, sampai bila pon tak tahu perangai buruk orang gaji yang dia ambik tu
Bayangkan r
tak cukup lagikah dengan gaji yang majikan beri sekarang???
kalau tak silap Zaila antara RM400-RM600
dapat BERSIH dah tu
makan pakai & tempat tinggal semua majikan yang tanggung
APA LAGI yang tak cukup??
Zaila ada tengok berita kat TV3 haritu lupa hari apa
ada sorang pembaca menghantar email menyatakan bahawa gaji minimum BOLEH dilaksanakan
tapi dengan SYARAT;-
maid tu mestilah mempunyai sekurang2nya sijil atau ada kelulusan
segala makan, minum & sewa bilik ditanggung oleh maid tersebut
segala kos semasa dalam proses pengambilan ditanggung oleh maid
majikan boleh mengambil balik duit RM1k (kalo xsilap r) duit deposit sekiranya maid
tersebut cabut lari
Zaila rasa bagus juga kenakan syarat macam tu
biar diorang tahu bukannya senang nak perlekehkan kita RAKYAT MALAYSIA ni
kalau takder orang gaji seberang sana pon
kita boleh TERUSKAN HIDUP what??
ke korang tak boleh???
P/s : serious Zaila tak suka ngan orang seberang yang ekstrimis ini..baca tak paper semalam?? siap ada yang sanggup nak berperang dengan Malaysia dah?? aper hal diorang ni?? mental ke ape??

10 ulasan:

CT NORAMIZA berkata...

zaila, rasanya boleh je kalau kita x bergantung ngan diaorang, bakar bendera kita, pastu negara dia kena gempa bumi, tu lah balasan allah. emo sekejap pagi2 ni :)

no harm lah setakat buat keja umah, jaga anak, jaga laki, mmglah penat, sapa x penat tu bohonglah, tp drpd kita terlalu bergantung ngan diaorang, baik buat sendiri, kan?

Diana (Mama Adam Mukhriz) berkata...

dorg nie tu la .. ambk kesempatan kan .. adehhh .. dah ler kos nak prosess dorg tue riban2 dah skrg nieh

honeylanz berkata...

mahalnye rm800. x mampu den ;)dah la blom tentu keje bagus..hihihi

jane_doe3328 berkata...

Amik orang gaji from Thailand ke ok gak

Jimat duit tayah pi makan tomyam kat kedai dah

zailamohamad berkata...

Betol tu kak CT, naperlah diorang tak reti bersyukur kan..diorang kena gempa bumi, tsunami segala..sape yang TOLONG?? Malaysia juga kan;)

Zaila ni kalo kira berhabis untuk anak alomost RM1k juga sebulan, nursery ajer dah RM500, campur susu pampers diorang segala..kira lagi untung amik orang gaji..tapi Zaila tak nak pasal takder privacy..nak kejar main cikku cak ngan laki pon xsyok;p

zailamohamad berkata...

Kak Diana, Zaila rasa pon..yang amik kesempatan tu ejen2 diorang jer..plus kakitangan tuuuuttt yang nak amik komisen..kalo carik yang kat kampung rasenya diorang tak kesah pon kita nak bagi berapa kan..maklumlah diorang kan hidup susah kat negara sendiri

zailamohamad berkata...

Betol tu Has, zaila tak harap sangat ngan diorang ni..kalo tengok kat 360 tu..sedih sangat bila maid tu buat anak majikan macam binatang!! tang tu diorang tak kata apa plak

zailamohamad berkata...

Jane, ore siam lawo2 lah plok..kang dikebasnyer laki kita g nikoh d Golok..haaa sapo yang putih mato;p

ME berkata...

Boleh jer kalau govt agree ngan RM800, tapi makan, & tempat tinggal kita chg balik sehari RM10 dah ler .. pi mai2 tang tu .. Rm500 gak dpt balik ke dia org. I kira2 balik belanja sorg maid purata dekat RM1K gak sebln .. tapi apa boleh buat tak de pilihan.

zailamohamad berkata...

Akak ME, kalo dapat pembantu rumah yang ok takper..kalo dapat yang tak ok jer sakit hati sket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^