Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Khamis, 24 Februari 2011

Resepi Mudah Bagi Ibu Yang Bekerja

Mood memasak sudah kembali!! Itupon bila hujung-hujung bulan sahaja langkah berjimat cermat so malam tadi sempatlah masak masakan feveret Zaila iaitu gulai kepala ikan tenggiri. Gulai ni istilah orang Kelate kot sebab ianya bukan kari tapi hanyalah masakan bersantan yang menggunakan lengkuas & kunyit semata. Meh kita tengok apa bahan-bahan yang diperlukan;-

bawang merah (pasal Zaila nak cepat Zaila ketuk2 sahaja), lengkuas (hiris-hiris), kunyit (pakai serbuk je), cili boh, santan segera (kalau pakai santan fresh mesti lagi sedap, asam keping, isi ikan tenggiri (kalau boleh perapkan dengan garam semalaman baru sedap), cili merah, timun / terung, garam & gula (Zaila suka pakai gula melaka atau orang Klate panggil nise)

Cara-cara:-

Jerangkan santan, lepas tu campaklah masukkan bawang merah, lengkuas, cili boh, serbuk kunyit, asam keping & biarkan sampai mendidih, sambil-sambil tu kacaulah pasal tak nak bagi santan tu meruap kan, masukkan isi ikan, garam & nise, cili merah & sayuran tadi. Biarkan sampai sayuran masak & rasalah dulu sebelum ditutup apinya. Kalau masin tambahlah gula, kalau masam tambahlah garam & gula, kalau tak sedap, sendiri mahu hingat;D

inilah hasil masakannya tapi petang tadi en suami p tambah beberapa ekor udang pula ke dalam kuah bagi menggantikan isi ikan tenggiri yang dah selamat dimakan pagi tadi;)

ini pula isi ikan tenggiri goreng..Memang sedap!!

tak sah rasanya kalau hidangan kami tak ada sayur so Zaila sempat masak sayur sawi bersama cendawan bersama udang bersama sos tiram *apa punya panjang daa namanya*

Bahan-bahan;-
sawi Jepun (betul tak namanya ni tapi yang kecik-kecik tu), cendawan segar beli dari Pasar Tani (kalau nak pakai cendawan shitake pon boleh), udang, bawang putih (kupas & ketuk), sos tiram, kicap manis, lada hitam (optional, tak nak bubuh pon tak apa) & serbuk secukup rasa
Cara-cara;-
panaskan minyak, masukkan bawang putih, udang, cendawan, batang sawi & goreng sampai udang masak. Kemudian masukkan sos tiram, kicap manis, serbuk cukup rasa & daun sawi. Kemudian biarkan sekejap & bolehlah dihidangkan. Sangat-sangat simple dimple kan??
Sebagai seorang ibu yang bekerja 8 jam sehari (masuk office pukul 8 pagi balik rumah paling awal pun dalam pukul 7 petang), so Zaila kenalah masak yang simple-simple je sebab nak jimatkan masa. So selalunya memang Zaila akan sediakan satu hidangan ikan / ayam goreng ditambah dengan satu hidangan sayur. Zaila suka sayuran jenis sawi sebab ianya cepat masak & berfungsi sebagai pelawas yang paling berkesan. Lepas makan terus je "membuang" lepas tu;D
Kalau nak cepat siap, seeloknya malam sebelum tu Zaila dah siapkan segala bahan & simpan dalam peti ais supaya balik kerja je boleh terus berkungfu di dapur. Selalunya stok santan segera, telur, sardin,budu tu memang sentiasa ada di rumah sebab benda-benda nilah antara menu yang mudah untuk disediakan. Tak payah susah-susah nak perah santan ye tak?? Memanglah rasanya agak kurang sedap tapi memandangkan ini adalah masakan kita sendiri, sudah pasti rasa bukan ukuran melainkan kepuasan bila melihat suami & anak-anak makan masakan tersebut;)
Sekian sahaja tips masakan dari Puan Zaila ibu beranak 2 & sorang dalam perjalanan+___+


4 ulasan:

Lady of Leisure berkata...

sedapnya, ke tiga2 lauks edap..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran berkata...

rajinnya zaila masak.. jue nie ujung2 mmg tak masak sgt dah sangat.. sebab tak larat nak diri lama2.. hehe

zailamohamad berkata...

Lady, tapi still xleh lawan masakan Lady;)

Jue, xderlah rajin sangat tapi kalau mulut nak makan rajinkan aje..lagipon hubby pon tolong sama so cepatlah sket kan

littlehumblelynn berkata...

zaila

kalo badan x penat..mmg akan bersilat kat dapur..tp kalo badan penat semcm..makan kat kedai je lah nampaknya..hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^