Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Khamis, 24 Februari 2011

Tips Deko Rumah Cara Budget

Kebetulan Ahad yang lepas Zaila melakukan operasi pembersihan rumah secara besar-besaran *ayat tak boleh blah* & sambil-sambil tu dok belek-belek sampah yang terkumpul so terjumpalah beberapa poskad yang pernah diambil oleh en suami semasa dia menginap di sebuah hotel di Tokyo 3 tahun yang lepas..Waaah, baru tahu yang aku ni pengumpul sampah tegar;D & kebetulan pula dekat rumah ada beberapa frame yang dibeli dari IKEA & masih lagi kosong so timbullah idea untuk mendeko-deko rumah dengan menggunakan poskad tersebut. Inilah hasilnya;-


inilah hotel yang pernah en suami singgah semasa berkunjung ke Jepun satu masa dahulu;)

yang kat atas tu lukisan yang dibeli oleh en suami di Vietnam pada harga berapa ringgit ntah *yang pasti sangatlah murah*

cantik tak tembikar ni??

Bercerita tentang tembikar ni, sebenarnya masa balik kampung haritu Zaila telah berjaya merompak merembat hiasan tembikar ni warisan tinggalan arwah Tok Zaila yang tak tahulah wujud sejak kurun berapa lagi. Ok, tipu..Walaupon bukan sampai berkurun tapi benda ni sudah wujud sejak zaman kedatangan Jepun lagi so sebelum benda dihilangkan oleh mak Zaila yang tak pandai menghargai sejarah ni baik Zaila cepat-cepat selamatkan "mereka" dulu;D
Actually ada banyak lagi barang-barang tinggalan arwah nenek Zaila yang masih ada di rumah mak Zaila di kampung tu seperti pinggan lama, peracik buah pinang, tempat tumbuk sireh, tempayan & macam-macam lagilah yang barang lama tapi berharga tapi tak sempat pula Zaila nak bungkus bawa ke Shah Alam ni. Takpe, kayuh perlahan-lahan..Nanti nak beli almari kaca untuk display semua pinggan antik ni *ke boleh jual kat muzium??heheehehe*
yang ni pun salah satu tembikar yang Zaila berjaya rembat, dulu-dulu mak Zaila buat simpan asam keping dalam bekas ni *ade ke patut*

dah selamat berada di atas kabinet pon..Jangan Kiki & Lala kasik pecah sudaaaa!!
Sekian tips deko secara budget dari Zaila. Kan budget tu sebab pakai poskad free amik dari hotel je;D




7 ulasan:

yatie chomeyl berkata...

bijok tips ni, brg muroh pun leh jd lawa rumoh :)

fiza berkata...

Cantiklah tembikar2 nih.

Tihara berkata...

kretif engineer ni :)

zailamohamad berkata...

yatie, nak g Jepun amik gambar xleh..last2 poskad pon jadiklah;)

fiza, tinggalan pusaka tu

Tihara, kreatiflah sangat;D

Nurhayati berkata...

wah wah wah..mmg menarik

zailamohamad berkata...

Yati, bolehlah deko2 nanti;)

FabricDecors berkata...

sangat kreatif. good idea :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^