Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Isnin, 23 Mac 2009

Akhirnya....

Semalam as being promised, me + da geng kuar g Plaza Low Yat for a notebook hunting..My sister in law pon ikot sekali becoz dia pon bercadang ntok mencari & seterusnya membeli handset baru sebagai tambahan kepada koleksi2 handsetnya..We are out from home at 10.30 am then singgah jap kat KL Sentral to fetch my SIL..arrived at Low Yat lebey kurang jam 12pm..then our hunting begin..sungguh rabun dan kelabu mataku ini melihatkan begitu banyak kedai2 pc yang menawarkan harga2 yang aku rasa lebey kurang sama jek..cuma nak kena pandai cari & tawar menawar je..From third floor we are heading to second, and then floor by floor..We surveyed every shop in it and of courselah my aim would be Toshiba Satellite L300 kan=) Average harga yang ditawarkan lebih kurang RM2400..Actually pegangan aku sedikit goyah apabila melihat notebook CompaQ..huhuhu..kiut jugak..My husband lak asyik survey Ascer jer which i kinna not so so so in to it!!

Hari tu kami angkut semua askar2 kami memandangkan it is Sunday and nursery aku pon xnak terima diorang..lagipon aku pon nak kasi can kat cikgu2 diorang to socialize sket..xkan tiap2 hari nak jaga anak orang..kalo aku pon leh muntah darah;) Kesian kat Haziq, aku tahu dia penat jalan..mula2 jer excited lari2 tapi bila lama dah jalan..he started crying nak mintak kami dukong dia..Jangan haraplah mama nak buat, anak jantan aku ni punyalah berat!! mahu tercabut segala tulang belakang aku ni..hihihi..

Lessons dat i learnt dat day was never go to Low Yat empty's stomach..giler susah nak carik kedai makan..yang ada hanyalah kedai2 yang dapat meloyakan anak tekak kami (Japanese food)..maklumlah tekak kami ni tekak kampung so sangat2lah xleh nak accept all those raw foods!! Since dalam Plaza Low Yat xder kedai makan yang kena dengan selera kami, maka kami dengan perot yang berkeroncong jalanlah keluar dari PLY menuju ke Sungei Wang Plaza and since we r not familiar with that place, we can't find any damn fast food shop in there!!!(Penat+Lapar=xnampak signboard) Kesian anak2 aku..Ameera dah banyak kali menangis tapi naseb baiklah papa dia pandai pujuk..Nak buat susu, tertinggal botol air dalam kereta (2nd lesson i've learnt--never leave ur child's thermos in ur car unless u r willing to get it)..Ingatkan sekejap jer..rupa2nya it's not as simple as i think!!

Finally, we decided to go to Cycom (nama kedai tu) where there r promotion for Toshiba Satellite L300 (RM1999.00)..tanya punya tanya..patutlah murah..rupa2nya it comes with free Dos (meaning no window installed)..so husband tanyalah kalo nak install original window kn tambah berapa??Dalam RM300.00 so dat will cost us around RM2,200.00!! stop kejap..pikir punya pikir, we finally choosed not to install the Windows as we can get our IT man at office to do it so selamatlah duit kami..Lamer jugaklah kami dok tawar menawar dengan sale's man tu..Hubby tawarkan RM1950.00 CASH for it..Dengar je cash terus deal..So finally we have bought Toshiba Satellite L300 for dat price which comes with a free gifts; Notebook cooler pad, Notebook cable lock (actually dapat free skin tapi exchange it with this thing), standard optical mouse & managed to bodeks dat guy to give us Kingston Data Traveler 8GB at RM40.00 (dia kata harga asal RM52.00..xtau r kot2 kitorang kn kencing ngan dia)..so finalized price was RM1990.00 jugaks..hahahahhaha..tell me is this a good bargain or not??

Then, da hunting for a handset begins..at first my SIL adoring LG-KS360 which average will cost her around RM700.00, habis kurang pon dapat dalam RM680.00 jek..Dalam tengah survey tu..tertengoklah satu jenis handset NOKIA 7610s..harga pon quite same with LG tu tapi it comes with 3.2 megapixels cam. Hubby suggested her to buy this handset since da design also quuite funky and suitable for her as a student..Once again, the bargain begin..pujuk punya pujuk dapatlah RM670.00, tapi nak dapat handset tu..ya ampun..banyak sangat dugaan..mula2 salesman tu suh kitorang tunggu while his friend go to get another stock (aku rase aderlah dalam sejam lebih kami menunggunya..dahler perot lapar gila masa tu..rasa nak telan jer apek mata sepet tu!!)..Bila handset dah sampai, konon2 diorang offeredlah nak installkan mp3 kat dalam tu so minah tu bawak pergi kedai lain (i guess diorang pon beli kat another shop)..xlama pastu, minah tu datang ngan muka tersengih tahap kerang busuk cakap sim card my SIL kn block pasal dia salah tekan..ya ALLAH satu kerja lak nak tunggu diorang solve dat problem..nyesal sungguh beli kat kedai tu..dahler perot lapar, anak2 dah buat perangai coz diorang pon lapar gak (3rd lessons--always carry some extra food like chipsmore/biskut tiger buat habuan di kala lapar)..tapi finally, berkat kesabaran kami..selesailah misi kami dengan perasaan happy, sedih, lapar, tension da macam2 lagi..

Kos parking RM9.00, at last da total cost for my notebook is RM2,000.00 which suit our budget..syukur kepada ALLAH di atas pemberian ini..and for my hubby, thanks yang coz menuruti jugak kemahuan adinda (nak gak Toshiba walaupon tukang bayar lagi suka Ascer)..Hopefully i can use it in a good way and will give me more advantages & profit (for my online biz) so dat i can tebus balik duit husband aku ni..Semoga ALLAH murahkan rezeki abang dunia & akhirat nanti..amiiiiin...

Inilah hasilnya notebook hunting semalam;

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.














Aku mc hari ni coz kena selsema..actually semalam lagi tapi punyalah kuat semangat coz nak beli notebook kan..sudahnya hari ni xdapat guna lagi my new baby tu coz kak kat xsiap install Windows lagi..huhuhu..esok baru boleh bertemu dengannya..huhuhu..

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^