Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Ahad, 24 Jun 2012

Vietnam 1 ~ Sekitar Bandar Saigon & Shopping!

Assalamu'alaikum,

Masih lagi hari pertama di Vietnam, sambungan entri Sekitar Pemandangan Di Bandar Saigon, lepas je kami makan tengahari di Halal Saigon, kami terus jalan kaki ke sekitar bandar Saigon. Meh cuci mata dengan pemandangan sekitar bandar ibukota Vietnam;



kalau nak beli buah, penjual akan terus potong buah kepada kita, walaupon diorang menjalankan urusniaga tepi jalan macam ni, sampah diorang tak buang merata-rata tau..Tengok makcik tu buang kulit siap-siap dalam plastik so memang bandar mereka akan terjamin bersih sokmolah gini gak!


ini pula kad hak diorang jual tepi-tepi jalan cenggini..kreatif kan?? Sape nak kawen, baik g tempah kad kahwin di Vietnam pasal kad diorang unik!


jalan-jalan sekitar kawasan elite di bandar Saigon


singgah sebentar di kedai cenderamata jenguk-jenguk dahulu


Siapa nak beli buat minyak urut?? hehehe Macam-macam binatang ada ular, kala jengking, ipan..eeeuuuuwww


Kak Asy sikit-sikit rujuk buku sifir currency rate yang mama print siap-siap..senang nak bandingkan harga


Kami tak beli apa-apa pon di sini, saja nak survey harga dulu


Adik ipar aku beli laici, USD3 untuk 3 kilo bersamaan dengan USD1 ~ RM3.20 sekilo..Murah tak?? Murah kaaaaaannnnnn..Sudahler buah-buahnya besar-besar belaka..Arghhhh rasa macam nak lagi..nak lagi..


kedai gambar


taman diorang memang terjaga rapi


perhimpunan tukang sapu..hehehe




bersama ipar duai di hadapan errrr bangunan ape ntah













Ni kat dalam butik kanak-kanak..harga dalam ni agak mahal jikan dibandingkan Pasar Ben Than tapi kain dalam ni lebih berkualiti. Ada juga yang tengah sale so memang kami ni kaun ibu-ibu meroyanlah kejap cari smocking dress untuk anak dara masing-masing..hehehe


Sale's girl kat dalam tu rajin juga membantu..tapi hak dalam gambar tu bukan tukang jual yeeeee


Pastu kami ke kedai ni borong beg sulam cantik-cantik..bolehlah buat isi telekung raya nanti:)


Jangan tanya aku kat mana kedainya coz aku pon tak tahu jalan mana, aku hanya ikut je mama yang bawa kami..memang murah & berbaloilah harga di sini..cer teka siapa yang paling banyak memborong di sini?? hehehe


Pastu kami ke butik Hong Anh cari baju raya tapi rupanya kat atas tu penuh dengan rombongan che gayah dari Pulau Pinang..nak pilih pon tak selesa so kami pon tak duduk lama dalam tu


aku berkenan betul dengan baju ni tapi sayang tak dan nak beli..huhuhu


pemandangan di pasar Ben Thanh..ada orang jual bunga-bunga segar kat situ...cantikkkkkk




macam takde je saiz orang Malaysia..hehehe




tukar duit kat dalam pasar, USD100 dapatlah 2 juta Dong..makcik kayoooooooooooooooooo..

oklah, smabung lain kali plakyaaaaaaaaaaaaa..bye!!!

5 ulasan:

Lily@MamaZaraZareef berkata...

beshnye pi vietnam..shopping sakan plak tuh..jelesssss..hihihihi

Shamsiah Abdul Rahman berkata...

Assalamualaikum Zaila,
Seronok kan dpt sesekali lps tensi mcm ni kan.. Segar biji mata, segar segala..

DaZzlingLilLy berkata...

saiz kecik mmg banyak kt sana..frust je kita yg nak membeli ni..

zailamohamad berkata...

Lily,

alahai aku shopping barang niaga je..untuk diri sendiri takde pon..huhuhu

Kak Sham,

wa'alaikumussalam, a'a..pelik betul sepanjang di sana sikit pon saya tak rasa letih

Lilly,

aku jumpa banyak saiz besar..Alhamdulillah ada saiz aku..hehehe

elyina berkata...

salam.. kak, ade contact number butik hong anh? email address pun boleh..

kalo ade, tolong emel ke sy lavender_angel53@yahoo.com ye.. thanks sgt2 :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^