Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Selasa, 20 Oktober 2009

Macamana Nak Combinekan Banyak2 Gambar Dalam Satu Gambar

~~Haaaa..ambik koooooOOOoooo..sikit punya panjan tajuk entry kali ni;)~~
Ni Akak CT punya pasallah ni..suka tanya2..kang Zaila dah kena ajar;p
First of all, Zaila nak minta maaf kalau kawan2 susah nak faham dengan penerangan Zaila ni..al maklumlah cikgu Zaila ni masih baru lagi dalam donia ni..hihihihi..ibarat bidang terjun jugalah..aper2 hal cekithaut:-

-Memula sekali korang kenalah download software yang dinamakan Photoscape kat PC korang dulu (Zaila tahu edit gambar guna software ni aje, kalo lain2 software enggak belajar lagi dong!!)
-Macamana nak download?? aduish..yang ni kena usaha sendirik..kalau Zaila, Zaila akan type kat Google, search perkataan Photoscape then start downloading it for free from the internet..just follow their simple steps & you can start to use it as soon as you finish install it^_^ senang kan??
-Bila nak guna, just double klik di photoscape tu, seterusnya akan keluar macam gambar kat bawah ni:

Zaila punya versi 3.3, kalau terkini tak tahulah berapa!! pastu kawan2 klik di page (seperti yang Zaila bulatkan)
-Pastu akan kuar macam kat gambar di bawah ini:

Yang Zaila bulatkan tu adalah contoh2 frame yang kita boleh combinekan gambar2..ada jenis down, ada jenis layer, pilih saje mana yang berkenan..

-Pastu bolehlah pilih mana2 gambar yang ingin kita cantumkan ke dalam frame tersebut dengan cara drag (tekan pada gambar dan tarik ke frame tersebut baru lepas)..sungguh susah nak explain ya..tapi Zaila pasti kawan2 semua mesti orang cerdik IT malah lagi terer dari Zaila lagi..isy malunyer..ilmu kurang di dada tapi masih nak mengajar orang

Bila dah drag gambar2 tersebut, jadilah macam dalam gambar di atas..Pastu kawan2 bolehlah save di mana yang kawan2 suka..nak edit tambah bingkai gambar yang lawa2 pon boleh juga..

Dengan menggunakan software photoscape ni, macam2 yang kita boleh buat..Mostly Zaila akan gunakan software ini untuk edit gambar, nak kasi blur ke, nak capture screen ke (gambar di atas tu semua dicapture menggunakan photoscape).

Zaila harap dengan penerangan yang tak seberapa ni, kawan2 semua faham & boleh mencubanya..Kalau ada yang tak faham, jangan malu untuk bertanya ya;)

10 ulasan:

yatica berkata...

dah jadi cikgi la pulok.. Xpolah klu mung xleh jd cikgu hok ngaja kat skoloh pon..ngaja kat blog pun oke jgk..

zailamohamad berkata...

Kak Ti, tahu takpe~~laalaaalaaa~~

honeylanz berkata...

ohh guna Photoscape. has biasa guna piknic.com. tq cikgu ;)

zailamohamad berkata...

Has, welcome;)

CT NORAMIZA berkata...

zaila, akak baru perasan zaila buat tutorial ni, terus download, terus main2 ngan photoscape ni, tenkiu :)

zailamohamad berkata...

Kak CT, ok cubalah!!!

Babyruffkins Fun WHolesale Shop berkata...

tqvm kak ct.
amat berguna :):):)

Babyruffkins Fun WHolesale Shop berkata...

tqvm kak ct :)
amat berguna post ni

Babyruffkins Fun WHolesale Shop berkata...

tq kak ct.
post yg amat membantu :)

Syusya Yokoyuki berkata...

sangat membantu,,terima kasih..harap akak sudi follow blog saya http://bizonlinemasb17.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^