Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Selasa, 20 Oktober 2009

Macamana nak kecikkan saiz gambar???

Apa khabar adik2 sekalian?? haaaaaaaaa..kali ni kita bertemu lagi dalam tutorial bersama cikgu Zaila yang vadevasss gitu~~ahaksss..poyo jer kan;p~~

Oklah kali ni Zaila nak berkongsi cara Zaila mengreducekan saiz gambar..Almaklumlah pada mereka2 yang ada kamera digital tentunya tension kalau nak upload gambar ke dalam blog atau facebook, bukan main lama lagi..sampai berjanggut menunggunya!!!

Dulu kalau amik gambar guna handset cap ayam Zaila tu, senang nak upload sebab saiz gambar yang terhasil adalah dalam kilobait (kb) tapi bila dah gunakan kamera digital tu, saiz gambar sudah bertukar ke Megabait (Mb) & of courselah kalau dihitung dari segi fizik kilo adalah jauh lagi kecil berbanding ngan M..ibarat kata, ribu ngan juta r~~kan jauh bezanya??~~

Seb baiklah Zaila ada terjumpa satu cara (read: yang ni jer yang Zaila tahu), so rajinlah sket nak upload gambar dalam blog..kadang2 kalau kita tak resize gambar tersebut boleh membuatkan para pembaca hahaha macamlah ramai sangat baca blog ni mengalami gangguan untuk melihat imej Zaila yang makin mengembang sentiasa vogue ni;) bila dah stress, sudah semestinya korang akan terus pangkah window kan..darik menunggu baik korang g baca blog orang lain kan??~~haaaa..kan dah kurang dah sorang peminat kat situ~~

Caranya amatlah senang sekali & tak ambik masa yang lama pon..just ikot je step yang Zaila nak bagitau ni;-

Mula2, buka folder pictures yang korang nak resize kannya..contohnya macam ni;-

Kalau nak buat banyak gambar sekali, just select all je semua gambar yang berkenan di hati, then jari tangan sila right click kan mouse korang and then select open with Microsft Office Picture Manager

Kalau tak silap, semua PC yang menggunakan perisian Microst Window mesti ada bendalah ni..

Pastu dia akan jadik macam gambar di atas, then korang selectlah gambar yang nak diresizekan ia..macam biasa, kalau nak resize semua just select all je..

Then korang klik dekat butang edit pictures (yang Zaila bulatkan kat atas toolbar tu) & then tekan butang Compress Picture

Pas tekan tu, dia akan keluar macam gambar kat bawah ni;-
Compress Picture Settings, klik kat web pages & tekan ok..
Dah siap pon..nanti dia akan beritahulah dari saiz berapa Mb ke saiz berapa kb yang telah dicompresskan..senang kan??

Btw kawan2, silerlah klik pada gambar tersebut bagi mendapatkan gambar yang lebih jelas ya;)

Ada orang tak suka mengresizekan gambar yang ditangkap dengan menggunakan kamera digital kerana bimbang kualiti gambar tersebut akan menjadik kurang & tidak enak dipandang..tapi bagi Zaila, Zaila cukup menyukainya kerana senang nak upload dalam blog mahupon facebook/email..so atas masing2lah kan??

Pada siapa2 yang ada cara lain, sudikanlah kiranya untuk berkongsi ilmu ngan Zaila agar kita dapat bersama2 mengupload gambar dari digital kamera kita yang terchenta..Chop!!! ada korang nampak hidung Zaila tak cukup?? ada korang nampak satu2 bulu hidung Haziq?? kalau takder, Zaila rasa elok juga diresizekan gambar tersebut agar memudahkan kita dalam menjadi seorang blogger tegar dalam dunia satu Malaysia ni~~apehal ni??~~

Oklah till we meet again!!!
~~Salam Sumbangsih dari Cikgu Zaila~~

10 ulasan:

Lady of Leisure berkata...

tepuk tangan..
wah tutorial yg berguna dari cikgu zaila hehehe.. thanks for sharing.. lady pun tak tahu camno nak resize kan gambo b4 this.. lady resize pakai paint jer wakakakak..

CT NORAMIZA berkata...

rajinnya budak ni buat tutorial plak, kalau gitu, apa kata ajar akak buat gambar byk2 tp dlm 1 keping je, paham x? err camna tah nak xplain...errr..

ARIFFDA berkata...

wah..dah jadi cikgu cikgi ni

selamat pagi cikgu

hehehe

Zuhaini berkata...

oho.. gitu yer..? tq! :) tapi saya lagi suka gambar besar-besar! ahahha...

zailamohamad berkata...

Lady, tenkiu tenkiu..Zaila dulu pon xtahu..last2 adik ipar ajorkan..so just nak share ngan kawan2 semua;)

zailamohamad berkata...

Kak CT, Zaila tahu..tu guna software photoscape..nanti Zaila buat tutorial tu ya;)

zailamohamad berkata...

Kak Bada, hikhik..cikgu syok sendirik;p

zailamohamad berkata...

Zu, saiznya yang besar kadang2 susah nak upload dalam blog, kualiti gambar tak terjejas sangat..

jane_doe3328 berkata...

wah nanti me nak try. selalu pakai paint ajer :)

suzzsuzie berkata...

i learn something from u

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^