Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Khamis, 27 Oktober 2011

Tutorial Macamana Nak Besarkan Gambar Dalam Entry

Lama rasanya tak bagi tutorial kan?? Haritu ada orang tanya aku macamana nak bagi gambar dalam entri besar so harini aku nak ajar sikit macamana aku buat..senang aje!! hihihihi

Mula-mula korang masuk Dashboard dulu;-
ya, ni dashboard aku yang tak berapa ramai follower tu..maklumer mak tak femes pon =___=

Then cari Settings & bawah tu cari pula Global Settings, select post editor & klik pada updated editor

Bila korang dah tukar kepada updated editor, automatik setting posting & upload gambar juga berubah jadi macam ni;-

Aku suka updated editor ni sebab boleh upload gambar banyak-banyak sekali gus, tak macam old editor yangs ekali upload 5 gambar je kan..Lepas tu, yang ni gambar dia akan tersusun terus seperti yang kita inginkan
Bila dah upload gambar tu, klik pada gambar & kemudian akan keluar options kat gambar tu samaada kita nak gambar tu small, medium, large atau extra large..Aku selalu pilih extra large..tu fasallah semua gambar-gambar tu besar gedabak..ada faham anak kakak semua??

Senang je kan?? Tapi kena padankan ngan template blog kita juga, sebab tu aku tukar template blogger aku ni jadi 2 column..baru ngam ngam choi ngan gambar besar tu..kalau blog ko 3,4 kolumn..rasanya tak sesuai nak buat gambar besar..nanti berterabur semua tulisan..Ada faham tak?? Kalau tak faham, cuba dulu then tengok resultnya macamana:P

Oklah, tata!!!

3 ulasan:

Iela Fazielah berkata...

ooo itulah rahsianyer.... ok....tq 4 the tips

Fafa Adnan berkata...

thanks. :)

zailamohamad berkata...

Iela Fazielah, haaa tulah rahsianya:P

Fafa Adnan, your welcome

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^