Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Jumaat, 22 Jun 2012

Vietnam Day 1 ~ Pemandangan Sekitar Bandar Saigon

Assalamu'alaikum,

Sambungan dari entry lepas, kami ambil teksi terus ke hotel untuk check in. Perjalanan dari airport ke hotel memakan masa dalam 20 minit juga. Sempatlah ambil gambar pemandangan sekeliling bandar Saigon ataupon lebih dikenali dengan nama Hoa Chi Minh ini sebagai kenangan:)


bangunan airport




nampak satu je motor kan??


tapi hakikatnya berjuta-juta motor di bandar Saigon ni..naik pening kepala melihat trafik diorang!


orang Vietnam memang rajin & gemar berniaga, mana-mana pon boleh jalankan urusniaga..tepi jalan pon jadik


semua pakai penutup hidung macam ni..kiut kan?


ni tempat semayang diorang (kot) ala-ala masjidlah kan:P


Avon Vietnam


masa ni dekat ngan hotel dah..dekat dengan Pasar Ben Than dah ni


ni depan hotel kami duduk..alahai kampungnya sampai bela ayam depan tu..huhuhuhu


Hotel Than Thu memang taraf 2 bintang punya hotel..nanti aku review yaaaaaaaaaaa


kedai cenderahati sebelah hotel, harga memang reasonable..murah jika dibandingkan harga pasar malam


kalau datang ke sini, jangan terkejut tengok sistem wayar elektrik diorang..TNB ada berani g usik??


hotel kami depan kedai Basiroh ni je, kedai makanan halal Melayu Champa..nampak macam tak hygiene kan makan tepi jalan, tapi aku dah cuba masakannya, memang sedap!! Makanan wajib cuba adalah mee daging atau nama Vietnamnya Pho bo. Nanti entry lain aku cerita yaaaa..Owh jangan lupa juga kopinya..hanya VD10,000.00 segelas!


Mac Viet ni kedai sebelah hotel Than Thu..kat sini ada pelbagai hiasan hasil kraftangan penduduk tempatan. Biaserlah, kalau kita g negara orang mesti nak beli souvenirs kan? So kat sini ada macam-macam!


Jewelery Box yang dibuat dari kulit telur..cantik kan???


Pinggan hiasan ni pon aku beli tapi aku beli kat pasar malam..rupanya kat kedai ni lagi murah..huhuhu


patung-patung Vietnam..kalau orang Islam mana boleh beli patung letak dalam rumah kan..so abaikan..tengok sajerlah..


peminat kapal mesti suka bila masuk kedai ni..cuma aku tak tahu macamana nanti nak bawa balik??


bekas-bekas hiasan comel ni pon aku beli juga, 1 hak kecik beli di pasar malam, 1 hak besar sket beli kat kedai ni..Range harga hak kecil dalam RM15, hak besar RM20..Mungkin boleh dapatkan harga lebih murah lagi tapi aku malas nak tawar menawar dah


candle holder..menarik kan?


mana-mana pon boleh berurusniaga;)


Fridge Magnet..aku tak beli sebab kat rumah ada banyak dah..aku beli beg sulam je buat souvenirs untuk diberi pada kawan-kawan. Harga lebih kurang juga dengan harga FM ni


orang Vietnam suka makan tepi jalan macam ni..kerusi & meja diorang kaki pendek-pendek belaka..


ambil gambar dari dalam teksi..lepas check in terus ambil teksi menuju ke Halal Saigon untuk makan tengahari

ni bulatan depan Ben Than Market..ruginya tak pergi bergambar di sini

hari-hari aku pergi Ben Than Market..tapi asyik lupa nak snap gambar depan pasarnyaaa...haisyyy


Oklah! nanti sambung entry Halal Saigon pula! Bye!

3 ulasan:

yatie chomeyl berkata...

mok buyong minum kopi jugop ko? haippppp

zailamohamad berkata...

yatie,

hehehe dokleh ko?? hahaha

littlehumblelynn berkata...

Entry nih wat aku meroyan lgk! !!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^