Wednesday, January 21, 2015

Kembara Bumi Sabah Day 4 : Pasar Filipina

Assalamualaikum,

Kita sambung balik kembara bumi Sabah yang entah berapa kali tergendala siarannya. Aku gagahkan diri juga update sebab nanti ianya adalah kenangan dan juga mana tahu boleh jadikan rujukan pada sesiapa yang mahu ke Kota Kinabalu, Sabah.

Sambungan dari Hari ke 4 : Mandi Sungai Di Wilayah Pelancungan Tagal, Kota Belud

Selepas mandi sungai kami kembali ke Kota Kinabalu dan kali ini menginap di The Palace Hotel. Selepas check in, masuk bilik sekejap dan petang itu keluar pula untuk makan malam dan beli sedikit ole-ole di pasar malam yang berdekatan Hote Le Meredian itu. Kat depan mengadap pasar malam ada Pasar Ikan Masin dan juga Pasar Filipina. Memandangkan malam itu hujan, kami berhenti untuk makan dahulu di Pasar Filipina. Suasana di sini janganlah harap seperti di dalam sebuah restoran tetapi lebih kepada gerai-gerai dan banyak asap. Sudahlah selepas hujan tu rasa panas pula, berpeluh-peluh kami semua di situ.

Tapi makanan di sini memang superb! Makanan laut semuanya segar-segar belaka dan boleh siap masakkan terus di situ. Kami memang tak tahu nak pilih gerai yang mana satu tapi apabila jumpa dengan penjual yang ramah atau pandai menarik perhatian kami, maka di situlah kami berhenti :)


Ada yang sudah siap dibakar dan kita boleh terus pilih dan makan. Kami pilih yang segar dan lama juga menunggu untuk siap dimasak


Harga di sini boleh tahan murah (tapi kalau ambil banyak-banyak boleh tahan juga bila membayarnya). Malam itu kami berhabis dalam RM125 untuk semua makan dan minum termasuk air yang bergelas-gelas. Ya Allah memang panas dan dahaga sepanjang berada di sini. Kami makan 2 ekor ikan saiz besar, udang dan sotong. Lepas itu nasi, air kelapa dan beberapa gelas air. En suami cakap harga dah murah tapi iyalah bila rasa ratus-ratus tu terus fikir macam mahal je :P


Tengok lobster tu. Besar-besar dan segar. Tapi aku tak beli pun sebab susahlah nak makan dengan anak-anak kecil ni. Tunggulah kalau ada rezeki datang lagi bolehlah cuba makan lobster


Ada pelbagai pilihan makanan laut ada di sini. Pilih pilih mana yang berkenan di hati


Anak-anak berebut minum kelapa. Di sini suasananya agak bising dan panas memandangkan sebelah dengan laut.


Udang masak mentega. Tak boleh lawan rasa di restoran chinese muslim yang aku makan di Shah Alam. Tapi udangnya segar


Aaliyah waktu ini masih 5 bulan. Tengok jelah ya dik. Masa ini awak hanya minum susu mama sahaja. Terbaik dari ladang. Mama dia pula makan macam-macam :)


Sotong ni RM10 secucuk. Bagi aku rasanya tak sedap. Mungkin dibakar sampai kering atau dibiarkan terlalu lama sehingga rasa kering. Kalau makan dengan sos bolehlah tapi kalau datang lagi tak nak dah ambil yang ni


Lupa pula apa nama ikan ini ta[i rasanya segar. Sos pencicah juga sedap.


Terima kasih en suami kerana rajin pegang Aaliyah. Terima kasih kerana menaja percutian keluarga dan terima kasih kerana selalu memarahi aku. Maklumlah aku ni jenis #orangyanghuruhara juga. Hehe Kami ni biasalah, gaduh-gaduh sayang balik :)


Selepas makan kami ke pasar malam sekejap cari baju-baju T-shirt untuk anak-anak. Tapi tak boleh nak duduk lama sangat sebab hujan turun. Kasihan Aaliyah dan anak-anak yang lain, kena berlari-lari dalam hujan.

Sampai hotel, selepas mandi dan solat kami terus tertidur dengan jayanya. Maklumlah kepenatan selepas seharian bergerak dari Kundasang ke Kota Belud ke Kota Kinabalu. Percutian dengan anak-anak baya mereka memanglah memenatkan sebab kita yang kena bagi tumpuan pada mereka. Semua nak kena jaga, bab makan bab pakaian baba keselamatan.

Tapi bila diingatkan balik, walaupun ada beberapa perkara yang mencacatkan percutian tapi ianya sedikit pun tidak melemahkan semangat kami untuk bawa anak-anak bercuti lagi. Semoga tahun ini kami boleh bawa anak-anak bercuti lagi. Insya Allah. Ke mana tak penting yang penting adalah hubungan kekeluargaan tu, banyak mengajar mereka untuk berdikari dan mendengar arahan. Ashraf sampai sekarang asyiklah sibuk ajak naik kapal terbang lagi. Hu hu

Oklah, hingga berjumpa lagi. Esok hari terakhir dah. Lepas ni takde dah cerita Sabah :)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015