Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Khamis, 10 Jun 2010

Kisah Langsir Rumahku

Actually ramai di kalangan kawan Zaila yang bertanya tentang langsir rumah & surprisingly dekat carian blog Zaila pon, carian langsir rumah adalah yang paling famous di blog Zaila ini *setakat ni, tak ada lagi carian yang pelik-pelik* so thank you guys for trusting me as your Interior Designer ~eh tetiba terperasan pula~ kah kah kah

see the prove..see!! see!!

So hari ni Zaila nak tayang ah gambar langsir rumah Zaila yang tak seberapa tu..*Nana, sila jangan pilih pattern ini untuk rumah baru ko nanti* Inilah hasil pilihan Zaila yang kesuntukan masa nak cari tukang jahit langsir pastu budget ciput telah menghasilkan hasil yang was so so oklah to me..Zaila cuma nak kongsi cerita tentang kisah disebalik langsir yang cukup kontreversi ini *for me & husband*

Kisahnya bermula begini...*sorry kalau ayat tunggang langgang, Zaila memang xpandai nak susun ayat so fahamkan ajerlah ya*
Couple weeks before Zaila pindah memanglah teramat busy, dengan husband yang OS ke Turkmen, then dengan keadaan Zaila yang "patah kaki" ~patah kaki means i can't drive jauh-jauh & survey apa yang patut~ so husband memang bagi kepercayaan pada Zaila sepenuhnya *padahal dia malas nak pikir~ gosh, men are always like that kan* so Zaila dengan malas nak pikir juga teruslah ke kedai yang berdekatan dengan rumah. Kedai tu namanya Impiana Design Cawangan Kemuning Greenvil*le which happen to be one of the Elyza's branch in Kota Kemuning. At first Zaila pergi kedai tu tutup, then Zaila call tanya owner kedai tu..Rupa-rupanya dia ada kat kedai yang satu lagi di Senawang so Zaila pon oklah kan..So kami pon set the date untuk dia datang ke rumah ambil segala ukuran kan..

So the day yang dijanjikan, she came to my house & start to measure everything. Pastu kenalah pilih kain pula kan, boleh dia cakap "err, boleh tak datang ke kedai saya balik dalam sejam lagi, saya nak balik rumah sekejap hantar nasi ke adik ipar" ~lebih kurang macam nilah
Actually it was ok for me but when it comes to my husband, pantang tok nenek dia sebabnya;-
HellooooOoooo..sape yang paling penting kat sini?? kami ke adik ipar ko?? Siapa yang nak kasi duit ni?? kami ke adik ipar dia?? Masa tu husband Zaila dah bising dah tapi Zaila sabarkan aje so kami pon pergilah merewang ke Econ.Save, pergi kedai perabot cuci-cuci mata & sedar tak sedar dah hampir sejam setengah. Memang hanginlah juga kan tapi sebab dah janji, so Zaila sabar lagi.

Bila dia dah datang balik, Zaila pon pilihlah kain yang berkenan di hati. Actually pilihan di Elyza's ni memang cantik-cantik tapi harganya..*malas nak cerita* so with the limited budget that i have in my hands, this is the only material that i can purchase;-

Zaila pun lupa kain ni nama apa, but the material is quite tebal jugalah so maybe i bet it can last for 2~3 years *ayat kaber*


Actually Zaila nak pilih corak lain but unfortunately they are out of stock so this is the last choice that i have. *Memang tawakkal habislah..Maklumlah cat rumah kaler kelabu tetiba langsir kaler coklat & hitam* Owh, i was thinking to make a roman blind style for my sliding door but lucky for us that the owner of this house have leave their wooden rail so it's just a waste if i'm not using it lah kan;D

Ok sambung lagi cerita, bila dah pilih kain..Tukang jahit tu cakap yang dia boleh siapkan early May sebab dia nak p Indon. "Nanti saya contact akak katanya" so Zaila yang lurus ni pon cakap oklah kan..So berlalulah masa dari hari ke hari sampailah kami pindah, bayang sms dari dia pon takde. So Zaila sms kat dia & boleh dia reply "saya baru je balik dari Indon, langsir akak dah siap, nanti saya bagitahu bila nak pasang"

Zaila yang jenis berhati baik lurus bendul ni tunggulah *walaupon dalam hati dah start bengang sebab sakit hati tengok rumah berlangsirkan kain selimut* Pastu boleh dia sms bagitahu yang langsir dah siap tapi nak kena tunggu tukang drill pula sebab dia tak larat nak drill sorang-sorang diri so nak tangguh till weekend pula (masa tu hari Selasa).

At that time Zaila rasa that's it!! i can't take this anymore so Zaila pon bagitahu kat dia yang hubby boleh drill semuanya asalkan ada semua peralatan. At first dia macam tak nak tapi Zaila paksa juga sebab Zaila bagitahulah kan yang rumah Zaila ni dah macam setinggan because takde langsir yang proper nak tutup sliding kan. Akhirnya dia setuju & tengahari Rabu dia datang bawa segala peralatan semua. Nasib baiklah husband Zaila ok & sekejap je dah pasang semua *Zaila just buat sliding door & 2 tingkap* so tak adalah susah mana pon kan??
Yang ni tingkap kat sebelah pintu;- Roman blind punya style
This one pula dekat dapur

Bayangkan hanya 3 keping langsir je pon (even sheer curtain pon tak tempah tau) & it takes almost a month to finish it. Actually i didn't bother with the price that we need to pay because it still in our budget BUT what we are so dissapointed with her service from the first day that she came to our house lagik!! Bayangkan kami hanya dapat diskaun RM30 sebab drill sendiri all those railings..Haa haa haa & she didn't even say sorry for everything that she done. I dunnolah wether she's just a blur person / muka tebal kind a person. And as i expected, hubby start complaining everything;- from the material, design, bad services, price & bla bla bla *ni yang aku malas nak buat langsir mahal cantik-cantik ni*

Guys, what do you think?? Please say JUST nice words so that i can say to my husband, "hey, everyone say our curtain is perfect for our house" haahaahaa Just kidding!!!

So untuk para peniaga di luar sana, do remember this:-

- Always put your customer always on your top of your list. No matter how busy you are to manage your business / personal matter, please don't make your customer wait for you.

- When you are making promises, make sure you'll make it on that day. Don't make any silly excuses cause this will affect your professionalism.

- Alway keep in touch with your customer by sending sms / email just to update their product's progress. Try to finish / fulfill their need as soon as possible ~ but of courselah it have to come with high quality of it *jangan servis cepat tapi kualiti hampesss*

- What else ah??

So kawan-kawan, ada pengalaman tak dalam menghadapi servis yang tidak memuaskan hati macam kes Zaila ni??

Fakta diri : Actually, Zaila rasa ok je design + jahitan dia semua cuma tak suka servis dia yang terlalu sengal itu aje;D

16 ulasan:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil berkata...

cantikkkkkk langsir .. kami nie x deco2 sgt umh .. dah melayan hero2 nieh .. tp servis peniaga tue gerammmmmmmmm aku ..isk

Lady of Leisure berkata...

yg roman blind tu lawa la zaila nampak kemas.

mrs shaifull berkata...

tu yg kadang2 malas nak tolong melayu tu, baik ngan bangsa lain, cepat dan tangkas :)

AYUKIRANA berkata...

aku plng pantang tu zai...kan, kalo nak niaga elok2 aa..tp kdng bnda2 ni unexpected zai..kan..bila nak invite me & hunny-bunny & hubby dtg visit umh baru ni???..i'm waiting....lalalala..

mohdandmeriam berkata...

salam zaila..orang berniaga ni lembut gigi dari lidah bila menjual product mereka..tapi bila menepati janji tak pernah tepat..ada je alasannya..bukan semua tau..ada yg bagus dan berhemah ..cukuplah berurusan dengan jenis yg macam ni..

fabulous.farah berkata...

hurm..melayu berniaga memang lah mcm tu..banyak alasan..30 jer dia bagi kkurang? rail mahal kut

N A N I E berkata...

adoi..kekadang kita hantar sebab dah takde choice or blank nak hantar ke mana..bila jadi cenggini jadik bengang sangat kan..takpe sabar ye Zaila..cantik curtain Zaila :)

nana nadirah berkata...

siap highlight nama nana tu.. femes i kejap :D ok pe ngn corak langsir yg akak pilih.. jnji berkenan n puas ht.. lg 1, org laki nyer choice mmg pelik kak.. lantak je abg hamdan komen (jgn dia mrh nana dhla) :p

zailamohamad berkata...

Di, thanks..takderlah cantik mana pon, simple sangat2 tu..maklumlah budget pon tak banyak so that's all je yang mampu kami buat.

ala D, slow2 buat..bila dah pindah rumah sendiri ni, feel dia lain sket, of courselah kita mahu yg terbaik ntok rumah kita kan;)

zailamohamad berkata...

Lady, itulah Zaila memang dah lama jatuh chenta dengan roman blind punya style;)

zailamohamad berkata...

Kak CT, betoi tu..napelah bangsa kita macam ni kan..kalau bangsa lain, diorang utamakan customer dulu

zailamohamad berkata...

Ayu, bila ek leh gather2 again, aku tunggu Nani, Najwa, Nad je..kalo everyone boleh datang, aku ON je;)

tapi rumah aku biaser2 je Ayu

zailamohamad berkata...

Wsalam Untie, betul tu..sebelum dapat duit semua boleh buat tapi bila dah dapat bayaran, macam2 alasan pula

zailamohamad berkata...

Nanie, Zaila hantar sebab fikir dekat dngan rumah so senang ntok dia datang pasang tapi still makan masa juga..sabar jelah

zailamohamad berkata...

Farah, dia kata rail roman blind mahal tapi akak rasa bukan banyak pon buat, baru 2 tingkap je tapi takpolah, nak wat camno kam..dah nak terkena

zailamohamad berkata...

Nana, akak tahu hang pembaca setia blog akak;)

Bolehlah Nana daripada pakai selimut buat langsir..heheheee

Takpe, abang Hamdan xbaca blog akak ni;D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^