Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Khamis, 30 Jun 2011

Pesanan Buat Suami & Isteri

Tadi semasa dalam kereta menuju ke office, kami berdua suka bersembang-sembang..Kalau mood baik boleh happy sampai ke petang, kalau silap gaya boleh tarik muka sampai ke petang..Hahahaha..Begini situasinya;-

1) Lepas hantar anak-anak ke nursery

Me : Nampak anak X tengah tidur..Herm, haritu isteri X cakap susah nak pam susu sebab X tak pandai pegang anak. Kalau anak nangis lagilah tak sentuh langsung!!

En suami : Herm, sebab tulah mama kena bersyukur dapat abang. Mana ada suami yang boleh tidurkan anak, basuh berak anak, buat kerja rumah segala.

Me : T_____T *mode insaf*

Situasi 2 : on the way nak ke pejabat (terserempak dengan budak opis yang tengah drive juga)

Me : Suami si Y ni takde rupanya, pergi offshore lagi ke??

En suami : A'a..Tapi takpe, si Y ni independent..duduk sorang-sorang pon takpe, dia nak g tidur rumah kawan pun takpe. Pendek kata tak macam mama, kalau abang takde mana boleh nak pergi jauh-jauh.

Me : Eh bolehlah..mama kan dah boleh drive, cuma susah je nak handle anak-anak

En suami : Alah, drive dekat-dekat bolehlah. Cuba buktikan dekat b mama drive jauh-jauh

Me : T____T *terpukul sekali lagi*

Situasi 3 : Bila dah sampai office

Me : B penat tak harini? Malam tadi tidur awal kan, nasib baik mama tak kacau b tidur malam tadi

En suami : Yelah, abang kan tidorkan anak..bukannya sengaja nak tidur awal

Me : Yelah, mama bukan marah pun cuma mama nak cakap yang baguslah b dapat tidur nyenyak

En suami : mama ni suka dengki ngan abang, abang dapat tidur lena sket pon susah!!

Me : Bencilah!! Tak nak kawan dengan b *cepat-cepat berjalan tinggalkan dia*

Susahlah ngan orang laki ni, kita bukannya nak dengki dia tidur awal cuma kita nak suruh dia ucapkan "terima kasih" sebab tak gangggu tidur dia malam tadi.

So pesanan buat suami di luar sana, janganlah terlalu suka membandingkan isteri anda dengan orang lain. Kadang-kadang memanglah kita nampak macam kekurangan isteri kita tapi janganlah terlalu mendesak isteri supaya berubah menjadi seperti orang lain. Kena tengok situasi juga kan. Patutnya bersyukurlah yang isteri kita sanggup ditinggalkan & survive dengan menjaga anak-anak seorang diri. *eh emo plak aku*

Isteri pon sama juga, jangan terlalu meminta-minta dari suami. Kalau tengok jiran tukar langsir, pun sibuk nak tukar jugak. Lepas tu bila suami outstation mulalah bising penat jaga anak, nak minta upahlah apa *eh macam aku je* sebab kita kena faham yang suami keluar mencari rezeki bukannya mencari perempuan berfoya-foya. Kalau kita ikhlas, insya Allah pahala dapat, habuan dari en suami pun akan dapat juga;)

Kalau ikutkan memang tersentap juga dengan kata-kata sindiran en suami pagi tadi tapi disebabkan Zaila tahu dah perangai dia, so cepat-cepat tenangkan diri dengan mengingat kembali betapa bertuahnya Zaila mendapat en suami. Memanglah kita semua manusia biasa yang tak boleh lari dari melakukan kesilapan. Anggaplah kata-kata en suami tu sebagai pemangkin untuk berubah & memperbetulkan kelemahan yang ada.

Ikutkan hati nak je merajuk tapi bila difikir kembali, takde guna pon sebab en suami tak tahu pun yang isteri dia tersentap dengan kata-kata dia tadi. Huh, bencilah jadi perempuan ni..Emo je lebih..Sindrom PMS kot T___T

2 ulasan:

yatie chomeyl berkata...

hahha ore pehe sgt2 perasan Zaila tu. or elaki meme kalu kito ngaju, buke ido kabar pong. kade2 kalu dio tahu pong, dio buat2 x pehe jah sbb malas pujuk

anyway, bab puji or epue laing tu meme satu kepantanagan la bg ore

sblm nikoh lg ore dh oyat ko dio, kalux suko perangai ore, jange nok banding2 dgn pompuan lain. just tegur n bg nasihat. kalu banding2 dgn pompuan lain, mak sentap nyah!. kalu pompuan lain lagi baik, pasal dia hegeh2 nok nikoh ngan kito jugop kan?

*emo nyo bui komen panje gitu mo * hahahahaha

mrs adam berkata...

klaka la baca post ni,tapi ada ayat2 nasihat di hujungnya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^