bawang merah (pasal Zaila nak cepat Zaila ketuk2 sahaja), lengkuas (hiris-hiris), kunyit (pakai serbuk je), cili boh, santan segera (kalau pakai santan fresh mesti lagi sedap, asam keping, isi ikan tenggiri (kalau boleh perapkan dengan garam semalaman baru sedap), cili merah, timun / terung, garam & gula (Zaila suka pakai gula melaka atau orang Klate panggil nise)
Cara-cara:-
Jerangkan santan, lepas tu
inilah hasil masakannya tapi petang tadi en suami p tambah beberapa ekor udang pula ke dalam kuah bagi menggantikan isi ikan tenggiri yang dah selamat dimakan pagi tadi;)
ini pula isi ikan tenggiri goreng..Memang sedap!!
tak sah rasanya kalau hidangan kami tak ada sayur so Zaila sempat masak sayur sawi bersama cendawan bersama udang bersama sos tiram *apa punya panjang daa namanya*
tak sah rasanya kalau hidangan kami tak ada sayur so Zaila sempat masak sayur sawi bersama cendawan bersama udang bersama sos tiram *apa punya panjang daa namanya*
Bahan-bahan;-
sawi Jepun (betul tak namanya ni tapi yang kecik-kecik tu), cendawan segar beli dari Pasar Tani (kalau nak pakai cendawan shitake pon boleh), udang, bawang putih (kupas & ketuk), sos tiram, kicap manis, lada hitam (optional, tak nak bubuh pon tak apa) & serbuk secukup rasa
Cara-cara;-
panaskan minyak, masukkan bawang putih, udang, cendawan, batang sawi & goreng sampai udang masak. Kemudian masukkan sos tiram, kicap manis, serbuk cukup rasa & daun sawi. Kemudian biarkan sekejap & bolehlah dihidangkan. Sangat-sangat simple dimple kan??
Sebagai seorang ibu yang bekerja 8 jam sehari (masuk office pukul 8 pagi balik rumah paling awal pun dalam pukul 7 petang), so Zaila kenalah masak yang simple-simple je sebab nak jimatkan masa. So selalunya memang Zaila akan sediakan satu hidangan ikan / ayam goreng ditambah dengan satu hidangan sayur. Zaila suka sayuran jenis sawi sebab ianya cepat masak & berfungsi sebagai pelawas yang paling berkesan. Lepas makan terus je "membuang" lepas tu;D
Kalau nak cepat siap, seeloknya malam sebelum tu Zaila dah siapkan segala bahan & simpan dalam peti ais supaya balik kerja je boleh terus berkungfu di dapur. Selalunya stok santan segera, telur, sardin,budu tu memang sentiasa ada di rumah sebab benda-benda nilah antara menu yang mudah untuk disediakan. Tak payah susah-susah nak perah santan ye tak?? Memanglah rasanya agak kurang sedap tapi memandangkan ini adalah masakan kita sendiri, sudah pasti rasa bukan ukuran melainkan kepuasan bila melihat suami & anak-anak makan masakan tersebut;)
Sekian sahaja tips masakan dari Puan Zaila ibu beranak 2 & sorang dalam perjalanan+___+
4 ulasan:
sedapnya, ke tiga2 lauks edap..
rajinnya zaila masak.. jue nie ujung2 mmg tak masak sgt dah sangat.. sebab tak larat nak diri lama2.. hehe
Lady, tapi still xleh lawan masakan Lady;)
Jue, xderlah rajin sangat tapi kalau mulut nak makan rajinkan aje..lagipon hubby pon tolong sama so cepatlah sket kan
zaila
kalo badan x penat..mmg akan bersilat kat dapur..tp kalo badan penat semcm..makan kat kedai je lah nampaknya..hehehe
Catat Ulasan