Kebetulan udang yang hubby beli di Labuan pon ada lagi so terfikir pula nak makan udang masak kuning (Zaila panggil udang masak kuning sebab tak tahu nama saintifik masakan ni) so kalau salah, sila betulkan ya;D
Bahan-bahan:-
- Lengkuas*
- Bawang merah*
- Bawang putih*
- Semua yang bertanda * diblender sampai hancur
- cili boh
- serbuk kunyit
- santan pekat & cair
- nenas, kacang panjang & terung
- garam & nisse (atau gula)
- udang
Cara-caranya:-
- panaskan santan
- masukkan bahan yang telah diblender, serbuk kunyit, cili boh
- biarkan seketika & masukkan nenas dahulu. Sekiranya nenas yang kita beli tu adalah nenas muda, seeloknya dicelur dahulu tapi kalau nenas tu rasanya manis, boleh masukkan terus ke dalam kuah tadi
- lepas tu masukkan udang, garam & nisse
- akhir sekali masukkan kacang panjang, terung & cili hijau
- kalau kurang masam, bolehlah tambahkan asam keping
Rasanya?? masam & manis..perfect!!!
ini pula nasi lemak yang Zaila masak beberapa minggu yang lepas. nasi lemak bodoh namanya sebab tak ada lauk pauk yang menarik *cuma buat sambal udang sahaja* tapi rasanya~takderlah sebodoh namanya;D
16 ulasan:
eliss panggil masak lemak kuning :)
kalo kelate,buat makan pagi,lauk ni makan ngan nasi putih, nasi berlauk nama dia..heehehe
sedap udang masak lemak kuning tu..slalunya my mom yg masakkan sbb i tk pandai masak lemak nih :D
gulai lemak kuning ke name die.hahaha
farah pon fail bab2 nama ni
slam zaila..selalunya masakan yg bodoh tu sedap rasanya..hehe..auntie suka masak lemak kuning udang..semua penghuni rumah sukakannya.
rasanya nama masakan udang zaila tu kalau saya panggil udang masak lemak.tapi sian la nama nasi lemak zaila tu ,sian nama nasi lemak bodoh.sian2.hehe
sekali pandang macam masak lemak kan.... welcome back zaila, dah mula memasak nampaknya yeayyy
Eliss, hoa masak lemok kuning deh..wak nasi berlauk??sedapnyaaaa
make nga budu pon sedap juga kam;)
Zarin, zaila pon xreti sangat masak lemak pakai santan ni tapi one thing yang zaila perasan, kalau kita guna santan yang fresh tu hasil dia mesti akan mengagumkan berbanding dengan pakai santan peket, lagi satu nak kena ada santan pekat & juga santan cair, pastu nak kena kacau selalu..barulah sedap!!
farah, jolo doh tu
wsalam untie, kalau untie masak mesti sedap, sebab tu semua orang suka;)
mrs adam, haahaahaa sukahati zaila je letak nama macam tu..sebab nasi lemak kosong je sebab tu panggil nasi lemak bodo (takde lauk)
Lady, thanks..
tulah, dapur dah semakin berasap sekrang ni..hehehe
versi aku plk letak halia instead of lengkuas..pahtu serai dititik..mgkin beza skit di situ. Xkesahla..masak itu kam satu seni..
*telan air liur*
kijamm betul la zaila tayang gmbar udang besar2 camnih.. :P teringin lak nk makan, esok nak g cari udang besar..hehehe
Yati, versi setiap orang adalah berbeza-beza kan, yang penting rasanya sedap;D
Wan, husband zaila beli udang ni kat Labuan, murah-murah!!
Catat Ulasan