Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Jumaat, 15 Januari 2010

Mind Your Language

Herm, after almost two week me wrote in English, i guess that it is the time for me to switch back in Malay..

Arghhh, lega (sambil campak contact lense warna biru ke atas meja)

Pada sesapa yang follow blog Zaila mesti felik kan nape sejak dua menjak ni Zaila menulis di dalam Bahasa Ingegeris (walaupon BI Zaila tahap BI budak sekolah rendah, ntah2 diorang punya lagi bagus)..Herm, actually, that was my first attempt to fully blog in English..But i guess i'm not good enoughlah, masih banyak lagi yang kena diperbaiki especially my grammar. Herm, masa kat Uni dulu pon, result BI Zaila tidakle memberangsangkan sepserti kawan2 yang lain (padahal belajar, exam, thesis semua dalam BI)..hermm..mungkin Zaila banyak main2 masa belajar dulu sebab tu Zaila takleh nak fokus alasan

Tapi at least Zaila mencuba, pasni mungkin akan lagi banyak entri2 yang akan publish dalam BI cuma nak kena fikir betul2 ayat yang bakal digunakan supaya Zaila tak kena kutuk kaw2 dari mereka yang membacanya..haaahaahaaaTapi tak kisahlah, at least Zaila boleh belajar & improve BI Zaila kan..Zaila perasan sejak dah tinggalkan zaman U ni, Zaila dah jarang menulis & bercakap dalam BI so bila nak start balik, rase otak ni macam blank, takde idea & tak tahu samaada ayat yang kita bina tu betul atau salah (unless ada cikgu yang tolong betulkan kan??) so Zaila main belasah aje..herm, that's whylah ayat tu macam tunggang langgang kan sila jangan gelak ya

Herm, kawan2 semua buat macamana untuk perkosa perkasakan BI korang?? Berikut adalah beberapa langkah yang boleh kita ambil untuk meningkatkan tahap penguasaan Bahasa Inggeris kita;-

1. Sentiasa melatih diri untuk bercakap menggunakan Bahasa Inggeris (always practice to speak in English) ~~ herm, yang ni agak susah sedikit sebab persekitaran Zaila yang tidak mesra mat salleh, maklumlah Zaila bekerja di dalam syarikat yang almost 100% adalah local bumiputera so obviously i haven't got a chance to applied it (or i'm making another excuses in here??hehehehe)

2. Sentiasa baca suratkhabar / artikel di dalam Bahasa Inggeris untuk meningkatkan kemahiran menggunakan ayat & kata nama (always read English newspaper / article to enhance their skills using sentences and nouns) ~~herm, i must admit that i'm not into books / articles but i do love reading blogs (count or not) i guess i must strirred the spirit of reading in myself..ada sape2 nak pinjamkan novel dia tak??

3. Sentiasa mendengar siaran radio Inggeris (always listen to the English radio station) ~~ i like this because i think when we like a song, we will automatically find the lyrics and sing along. Therefore, we can understand things more clearly with the creativity and understand the story of the song!!
4. Dapatkan bantuan pengterjemah atau orang lain untuk membantu anda membuat karangan yang bermutu di dalam BI ~~yaaaa..saya baru je terjumpa pakcik Google ini setelah diperkenalkan oleh UstazCahaya..Owh, terima kasih pak Ustaz ya..pasni bolehlah saya menggoreng dalam BI tanpa perlu memikirkan bahawa mereka akan mentertawakan saya^__^

9 ulasan:

honeylanz berkata...

english has mmg ke laut ;)
sbb nk kn ajar anak nnt..maka tpaksa merajinkan diri 'berbahasa inggeris' semula ;)

~Eila @ Along~ berkata...

zaila, tq bg info..mmg sgt membantu..opis eila mmg guna english..segala suat, meeting dan communicate dgn staff pun english...
bila kena buat surat hantar ke gomen habis sume pecah kepala sbb english lebih straight forward kan..hehe...
lepas ni bolehla eila mantapkan my english tuu..hehehe...

*gorjesmum* berkata...

zaila practice makes perfect dear..fedulik org nak kate ape..at least u tried ur best kan..lama2 hah kalah mat salleh zaila cakap nti :)

ARIFFDA berkata...

macm aku nye opis 99.99% malay tapi all documentation in english...bI aku pun ke laut china selatan, silap2 ke lautan hindi


old dogs 4 u...tk leh komen kat chat box

zarin berkata...

zaila, betul kata fazeela tu, practice makes perfect..
kalau tk nk tulis full english pun tkpe, taruk lah sikit2 dulu...lelama okay lah tu..
btw, cuba zaila ckp omputih ngan anak2...don't be surprised kalau they all punya vocab lagi canggih dr kita punya..hahaha..i slalu kena ngan hasya :)

Lady of Leisure berkata...

zaila... lady pun agree ngan yg lain2.. practice makes perfect... kalau tak practice mmg akan tenggelam dalam laut... lady kat univ dulu amik bach of english language and literature. hampir 6 tahun dok blaja bende alah ni.. tapi sbb jarang practice bila nak cakap kadang tu hilang ke mana ntah vocab semua hehe..

yatie chomeyl berkata...

eh tp klu pakcik google tu translate bhs melayu ke english dia jd ke laut jugop zaila....hehe

baik kito check guno microsoft word, lebih reliable

fabulous.farah berkata...

kalau novel org beli kat amcorp mall. ade satu kedai buku tu..murah2..novel harga xlebih rm20

zailamohamad berkata...

Has, samerlah Zaila ni lagilah..

Eila, kalau selalu guna mesti BI Eila mantap;-)

Gorjesmum, harap2 cenggitulah kan..jange Mat Salleh celup sudah!!

Ariffda, mesti hang terrer speaking tuuuuu

Zarin, itu yg Zaila cuba buat skrg ni..cuma kalau ada salah & silap tu, harap dimaafkan ya^___^

Lady, at least u have confident to speak in English, macam Zaila ni, dahler tak reti, nak speaking pon ragu2 lagi..huhuhu

Yatie, a'a..kadang2 xleh cayo jugok kan..dia translate straight forward sangat..zaila selalu juga guna Microsoft Word ntok betulkan ayat2 yg zaila buat;-)

Farah, akak ni Amcorp Mall pon xtahu mano;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^