Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Sabtu, 26 Februari 2011

Update : Barang Baby

Assalamualaikum semua,

Hati Zaila berbunga riang sekarang ni sebab Alhamdulillah pada kandungan mencecah 34 minggu, kebanyakan *rasanya* sudah siap disediakan. Fuuuuuhhhh *tarik nafas lega* Rasa macam nak beranak sulung aje sebabnya kebanyakannya kena beli baru memandangkan;-

1) Barang-barang abang Amirul & kakak Husna sudah tidak sesuai untuk direcycle balik kerana hampir kesemua baju mereka sudah dibuang disedekahkan kepada orang yang memerlukan & kalau ada pun, cukuplah tak senonoh untuk dipakaikan kepada adik mereka yang chumel ni;)

2) Kebanyakan barang-barang seperti tilam baby, tempat mandikan baby, alas tukar lampin semuanya telah dibuang semasa kami berpindah haritu..Hehehehe..Konon-konon tak nak beranak lagi tapi rezeki "rumah baru" kan..Alhamdulillah..

Jom sama-sama kita check it out;-

1. Baju-baju untuk newborn : Buat masa sekarang Zaila hanya beli dalam 9~10 pasang baju baby saiz newborn & 0-3 months, semuanya yang jenis berbutang sebab senang nak pakai memandangkan keadaan baby yang masih lembik so no rompers untuk sikecil;)

2. Mitten & booties & baby's hat :adalah beli dalam 5~6 pasang tapi rasanya nak kena tambah lagi sebab nanti kan cepat kotor bila baby dah pandai menghisap jarinya kan *chumelnyaaa*

3. Tuala & selimut baby : harus ada sekurang-kurang 3 helai

4. Kain lampin : Zaila beli baru sebab yang warisan pusaka zaman abang Amirul sudah kuning-kuning. Kain lampin ni boleh digunakan sebagai bedung baby & tuala baby juga;)

5. Barut baby : Yang ni terpaksa recycle si abang punya memandangkan sangat susah nak cari bedung baby yang chumel-chumel di pasaraya. Semuanya kena "custom made" & haruslah Zaila basuh & letak Clorox banyak-banyak kasik putih;D

6. Diapers : Beli jenama Mamy Poko sebab design lampin ini yang tidak akan mengganggu tali pusat baby & ada juga dapat diapers jenama Huggies hadiah dari SALAM semasa 1st check up haritu

7. Minyak bayi & set mandian : Zaila suka pakai jenama minyak yu yee (betul ke ejaan ni) & beli set mandian yang kecil-kecil aje merangkumi mandian baby, shampoo baby, lotion & bedak baby. Kalau beli yang besar punya takut si abang & kakak aje yang tukang perabis;D

8. Baby wipes & tempat lapik untuk tukar diapers : Adalah beli dalam 2 botol tapi lepas ni beli kapas & sapu ngan air suam-suam kuku sahaja. Kalo hari-hari pakai baby wipes boleh botak kepala papa wooOOooo;D

9. Tilam & bantal : Haruslah beli baru..Serba hijau bentuk beruang gituuuuuu

10. Baby Cot : sudah ada & cadar pun baru aje beli tapi rasa macam tak sesuai aje untuk digunakan sekarang so tunggu baby besar sedikit baru boleh pasang balik & kalau boleh tak nak ajar buai2 dah..Karang nak balik kampung susah nak mengangkut segala barang tu!!

11. Beg : ini haruslah cepat-cepat siapkan barang yang perlu dibawa ke hospital & letak siap-siap dalam kereta. Antara barang yang perlu dibawa ke hospital adalah sekurang-kurangnya 2 pasang baju baby, diapers, mandian, mitten, booties & selimut.

serba hijau gitu

tilam bentuk anak beruang..alaaahhh comel-comel
Esok turn siapkan list mama pula. Antara benda yang perlu dibeli / disetelkan adalah;-
1. Set dalam Pantang : Insya Allah kali ni Zaila masih setia dengan Leesa Formula, cuma ada beberapa produk yang Zaila nak tambah & amalkan ketika dalam pantang nanti
2. Stokin : harus beli baru / recycle stokin kerja en suami;D
3. Sweater : sudah ada tapi nak kena basuh balik ni
4. Maternity pad : belum beli lagi
5. Maternity Bra : baru ada 1, harus beli 2/3 lagi
6. Breastpump : kena check balik yang dulu-dulu masih boleh pakai ke tak..Kalau tak, haruslah perah pakai tangan je (JK)
7. Nursing cover : ada sape2 tahu tak mana nak cari benda alah ni??
Rasanya itu ajelah kot. Thanks pada entry dari Jue yang berguna untuk Zaila & buat ibu mengandung yang lain (7 bulan ke atas), sama-samalah kita bersiap sedia!!

8 ulasan:

mrs.spicy berkata...

rompers ade gop stail kacing depan kak ila. farah brehi paka rompers sebab senang nak salin pampers. ngehehe

Nurhayati berkata...

Wah semua baru mcm anak pertama hihi. Comel la semua serba ijau. Comel2x

eynda berkata...

Tunggu masa je ye...all the best...semoga semuanyer dipermudahkan.... :-)

linahilmin berkata...

myself ada few things yg nak kena dicukupkan...

mrs adam berkata...

wah2 seronok bc entry zaila.barut baby kat sarakids ade,kat online pun ade,antaranya kat setbersalin.com,nursing cover kat fabulous mum ade,kat kedai barangan baby ade,contoh kat littlewhiz.com,nursing cover ada juga yang custom-made,tp yg dah siap pun ok jugak*tapi saya tak de pun nursing cover.hehehe
(alamak panjangnya komen)

zailamohamad berkata...

mrs spicy, kak ila ada beli jugak rompers hok butang kat depan cuma haritu banyak terjumpa hok jenis xde butang

Yati, masa abang Amirul semua dah biru, kali ni hijaulah pula;)

Eynda, thanks!!

Lina, hehehe..sempat lagi tu nak completekan list


MrsAdam, waah thanks for the link that u gave;)

deeja berkata...

Wah excited sungguh kan bila nk dapat baby baru.Akak pun camtu gak masa brsalinkan Uwais,semo brg beli baru.Yg lama2 tu dh xkena coz dulu girl,ni boy lak.Buai lak,still berbuai tapi beli yg jenis leh lipat.Sng nk bwk,comel je...

Pe2 pon,semo selamat melahirkan nanti ye Zaila..

zailamohamad berkata...

kak deeja, betul tu..suka cium bau baju baby & barangan baby..alahai, memang xsabar nak timang baby balik;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^