Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Sabtu, 11 Julai 2009

Perihal Rumah-Part 1

Salam hujung minggu semua..terasa lamenya tak hapdate blog ni..bukan hape, sekarang kami sedang lalui hari2 yang mencabar dalam hidup kami..huh..baru Zaila tahu bukan senang proses nak beli rumah ni..rase macam terkejar2 jer..tambah2 kat office pon banyak keje..huhuhuhu..rasa macam xcukup rehat jer..very2 stressfull rasanya..arghhh!!!!

Like i said before, Zaila sudah pon lepas stage pertama iaitu bayar deposit untuk rumah tersebut..memandangkan kami beli rumah second (maksud rumah yang didiami owner & bukannyer bermaksud rumah kedua kami ya!!!) so prosedur agak berlainan dari mereka2 yang beli rumah baru..apa2 pon, lega segalanya berjalan dengan lancar..

Actually selepas bayar deposit (2% dari harga rumah), kami diberi masa selama 14 hari working days untuk dapatkan housing loan & sign SNP, kalo tak samada kami kn bayar penalty kepada owner ataupon duit deposit kami akan burn begitu saja (this one minta dijauhkan, habislah segala duit saving kami semua..huhuhuhu). So last week bermulalah sesi pencarian housing loan yang memenatkan..tips yang Zaila nak kongsi di sini ialah sebelum kita putuskan nak beli sesuatu property tu, u better check with Bank Negara either ur name being black listed in CCRIS..sorry Zaila lupa nama penuh CCRIS ni tapi ianya akan jadi panduan kepada bank2 komersial yang lain & ianya akan mempengaruhi keputusan bank itu untuk memberi pinjaman pada kita..

Zaila & hubby pergi ke Bank Negara semata2 nak check status CCRIS kami..kat situ ada kiosk so kita just masukkan ic & result akan keluar, then print it..wallah!!! it easy like 123;-)
Alhamdulillah, rekod hubby bersih..me??tiada dalam rekod pasai Zaila xder buat loan ape2..ya, loan PTPTN masa belajar tu xdikira ya..hihihihi..naseb xdikira..kalo tak, mahu kn black list;p Kat dalam slip tu, dia akan list down all loans yang kita ada & if kita jadik guarantor kat sape2 pon akan kuar juga..kalo orang tu bayar elok tiap2 bulan ok r..kalo x..kita yang naya..
Macam hubby ada 2 komitmen iaitu loan kereta & credit card..pastu kalo kita bayar every month akan kuar nombor 0, kalo asyik lewat sebulan akan kuar nombor 1, kalo bayar 2 bulan sekali kuar nombor 2, paling teruk nombor 3..in case nombor 2 & 3 ni pon, slalunya komersial bank dah xnak terima pasai diorang consider kita sebagai pelanggan yang bermasalah..tu pasai ramai yang xlepas loan..

so guys, u better check with Bank Negara first, declare ur status before u gonna buy a property..bukan pe, bila loan xlulus..duit deposit pon burn..kalo seratus dua boleh consider lagi..tapi kalo ribu riban macam kami dah bayar ni..xker naye???

Ok, sambung sal housing loan ni..setakat ni kami hanya mencuba 7 bank sahaja..cukuplah 7..xlarat dah nak p jajah tiap2 satu bank yang ada kat Shah Alam ni..Alhamdulillah 2 bank dah lulus, yang lain semua akan tahu paling lewat minggu depan..Just nak share ngan uols semua ya;-

Bank2 yang kami apply:-

Bank Public : yang ni ejen hartanah kami yang perkenalkan..jumpa ngan Mr. Lee senior sales executive kat area rumah kami..status loan : hari Isnin baru tahu

Ambank : yang nipon ejen tu yang bagi nombor..jumpa Jeff pon kat area rumah kami..status loan : approved 90% loan with offer -1.75 from BLR (5.55) but he said to fight so that we can get -1.95, result known this Wednesday or paling lewat pon Friday

Alliance Bank : yang nipon ejen tu bagi, jumpa Stephanie kat McD Kota Kemuning..status loan : approved 87% only so kitorang kn tambah lagi dalam 5k, tapi yang bestnya offer diorang bagi 3% fixed for the first year & 2nd year upwards -2.05 from BLR..herm..i think this is the best offer that we get..ader sape2 pernah amik housing loan ngan Alliance tak???bole x cerita pengalaman uols sket???

Bank Islam : ni kami g sendiri kat Bank, jumpa En. Rizal..dia syor agar amik loan atas satu nama jer pasai gaji hubby pon lepas, so in case anything happen kat hubby, Zaila dah xyah bayar the rest of the loan..status : minggu depan baru tahu tapi mungkin dapat pasai company kami ada profile kat sini..rate offer agar tinggi banding ngan bank lain pasai islamic kan..

Maybank : Kami g terus jumpa Sales Exec. En. Mohamad, dia plak suh buat 2 nama pasai in case berlaku perceraian, isteri boleh tuntut hak ke atas rumah tu pasai ada nama isteri & ianya boleh dipanggil harta sepencarian..so kami pon ikotlah kata che mat ni;-) status : isnin baru tahu..rate dioffer 3.8%

EON Bank : yang ni lawyer kitorang yang suggest..status : xtahu lagi;p

CIMB : kitorang bagi kat bank terus..tapi diapunya sales exec. cukup xmesra pelanggan..tapi dengar cerita rate diorang offer best tapi prosesnya lambat..status : pon xtahu

Rasanya sudah cukuplah tu..malas dah nak p bank2 lain..kalau ada bank lain yang offer lagi bagus, maknanya xder rezeki kamilah tu..tapi Alhamdulillah, at least ada sudah loan yang lulus..kalo xlulus semua, i guess MBSB would be our last choice;p

Insya Allah dalam 20hb ni kami akan sign snp, advice dari lawyer kami, suruh pihak bank bagi dulu contoh letter offer yang akan kami sign so that kami boleh pilih which bank will give the best offer & no hidden cost..herm..susah kan..ape2 bank mesti nak lebih kat dia jer;p

6 ulasan:

Diana@Mama Adam Mukhriz berkata...

betul2 .. info yg sgt2 berguna ..semoga semuanya lancar yer zai ;-)

Opie berkata...

opie lagi suke public bank...kalu berurusan kat kaunter sgt pantas dan tuntas...kaunter sume bukak...tak lame menunggu

IbuIjatt berkata...

waaa, pasni bleh la zaila wat open house byk2 kali....hahaha...mokla, function terdekat adalah menganjurkan majlis buka pose..besh dop ide haku?haha...

zailamohamad berkata...

thanks kak Diana;)

tulah..Zaila pon tgh tunggu berita dari Public Bank ni..hihihihi..

buleh..kali ni mu plok masok..wakakakakakka;-)

~Eila @ Along~ berkata...

salam zaila..kak eila cadang amik kat public bank je..sebab kak eila loan umah kat situ...urusan sumer beres dan effective gitu

zailamohamad berkata...

Thanks akak..tulah..saya pon dok tunggu result dari Public Bank ni..lama tol..ok, saya akan cuba pertimbangkan..thanks akak ya;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^