Bahan2 yang diperlukan adalah:
*of cozlah mee spaghetti
*one tin of tomato puree~~kalau nak kuah banyak, sila guna tin yang besar~~
*one tin of cendawan butang
*mince meat~~basuh, tos & then goreng sampai kering~~
*meat ball~~boleh beli kat pasaraya, jangan lupa goreng dulu~~
*garlic & bawang besar~~potong dadu~~
*mixed herbs
*sos cili~~kalau nak pedaslah~~
*garam & gula
Kawan2 boleh juga tambah bahan2 lain seperti carrot, broccoli, capcicum & apa2 sahaja yang boleh ditelan;p kalau ada dalam fridge Zaila, sudah semestinya Zaila masukkan semua..tapi apakan daya, dek kerana mood memasak jarang ada so Zaila pon jaranglah membeli fresh vegetables~~kalau belipon nanti akan tua dalam peti ais je~~
Cara2:
**tumis bawang besar & bawang putih dengan menggunakan minyak zaitun sampai kekuningan
**masukkan tomato puree & sedikit air~~bergantung pada tahap kecairan yang kita nak~~
**masukkan daging kisar, meat ball, cendawan butang, mixed herbs, kalau nak masukkan sayuran..make sure masuk paling last skali agar sayur tersebut tidak over masak~~kang habis terbakar diapunya vitamin & zat2 yang terkandung dalam tu~~haaa..sape yang nak jawab??
**pastu last sekali masukkan garam & gula
**pastu rasalah~~kalau tak cukup masin tambahlah garam, jangan tambah gula pula ya~~
**mee spaghetti tu pula bolehlah direbus mengikut arahan yang terdapat di plastik spaghetti tersebut..kalo tak reti jugak, main campak je dalam air mendidih, make sure tambah minyak zaitun & garam sedikit..tak tambah pon takper..kalo tambah pon tak pe;)
first time pakai jenama ni, mee dia agak halus sedikit
Zaila suka mixed herbs ni pasal dah complete segala herbs yang kita nak;- oregano, rosemary & many more Italian herbs
cendawan butang; my favourites
bawang besar & bawang putih (potong dadu)
goreng daging kisar supaya daging tu tak akan berair bila dah dimasukkan ke dalam kuah nanti
keringkan dulu
nilah rupa mixed herbs tu, Zaila kasik masuk banyak2..sukeeeInilah rupa spaghetti meat ball Versi Zaila~~~laalalalalalaaaaa~~btw, itu bukan meat ball, itu fish ball**hikhik, korang kn tipuuuuu**
Haziq cukup menggemarinya;)
P/s : silalah cuba ya;)
14 ulasan:
tetibe rasa cam lapar lak hehe..
thanks for sharing the recipe ya zaila..lady mmg akan buat nanti..
kalau zaila nak tahu, dalam slalu dok memasak tu, spaghetti ni la antara yg lady mmg langsung tak reti buat..
owh spaghetti meatball..kesukaan kami sekeluarga:)
best!
p/s
nanti i link ur to mine.tgh tk sempat nk menglink2 now nih:P
Nanie, jom makan;)
Lady, zaila tengok lady suka masak masakan kampung..haaaa..tang tu pulak yang zaila tak reti..same2lah kita bertukar resepi ya;)
Zarin..owh ok aje;)
bukan salah brand weh. Tuh mmg jenis spaghetti tu. vercemilli adalah name lain utk mee hoon. thus, die smaller than regular spaghetti.
Satu lagi tip, xyah beli meatball kat kedai. Mince meat ko thaw dulu pastu campur diced onion+salt n paper..gaul pastu buat bulat2 then goreng. Xnak goreng pun xpe. Most of the time aku baling je dlm sauce tuh tapi make sure die masak a bit dulu baru kacau. Otherwise die jadi mince meat balik. :P
salam...psahabaatan ...singgah makan jap..sedapp nyer spaghetti
tpesena dbuat nyer....thanks 4 resepiii
deej join the club...hihihi
Nad, a'ah..aku pon lupa..dulu ko pernah ajar aku kan?? tapi aku belasah jer..
Deeja, siler..siler..
salam ziarah dari bumi Dublin.. blog hopping.. rajin2, meh singgah my blog.. :)
sedap! ni my fav gak. tp x suka kuah yg byk ;)
salam..
sedaknyoooo la weiy spagetti tuuhhh...terliurrrr aku...haha
Jhazkitaro, Dublin??? jauh tuuuuu..ok kalo ada masa zaila jengok2 blog anda ya;)
Has, zaila suka yang ada banyak kuah;)
Cik Amy, marilah rumah ambo..ambo jamu ngan spaghetti ni;)
zaila amik vermicelli bukan spaghetti sebab tuh halus ajer mie nya :)
kalau meatball saya suka brand marina, ade jual kat giant lam kotak biru. sedap! kalau masak sup or goreng mee ker masukkan meatball neh pong amat sedap!
Jane..al maklumlah Zaila ni main rembat jer..tak tahu plak ada bezanya..hik hik
iya??boleh try ni;)
Catat Ulasan