Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Khamis, 17 Jun 2010

Siapa Pakai Kereta Hyundai Getz??

Terkejut tak bila Zaila tanya soalan macam tu?? Jangan salah faham ya, bukan Zaila yang nak beli kereta Hyundai ni, tapi adik ipar Zaila yang tengah angau nak beli kereta ni. So weekend yang lepas, sempatlah kami meronda-ronda mencari kereta idaman cik Puan yang sorang ni;D

Kami singgah di Hyundai show room berdekatan dengan IOI Mall. Actually, kalau ikotkan pendapat kami, better beli kereta Malaysia aje contohnya Myvi ke, Viva ke which is so suitable with ladies kan..Tapi nak wat camno, dah Cik Puan kita dah fall in love sangat dengan Hyundai Getz ni. So sebagai abang & kakak ipar yang sporting baik, kami layankan aje karenah Cik Puan sorang ni;D sebab Cik Puan pon senang bila kitorang suruh dia jadi baby sitter anak kami

Well guys, ada tak sesiapa di kalangan pembaca blog ini yang menggunakan kereta jenama Hyundai?? Tak kisahlah Hyundai Getz ke, Sonata ke, Tucson ke atau apa-apa yang berkaitan dengan Hyundai, Zaila minta jasa baik untuk bagi pendapat / pandangan anda tentang kebaikan atau keburukan kereta ni. Bukan apa, Zaila nasihatkan Cik Puan supaya bersabar & survey-survey dulu, sebab tak naklah bila dah pakai pastu bermasalah pula.


nilah kereta idaman hati Cik Puan sorang tu (pic credit to google)
kakak ipar Cik Puan pon teruja nak beli tapi takde fulus
nilah Cik Puan yang baru dapat lesen

Lepas sahaja ke show room Hyundai, kami ke show room Toyota pula. Saje survey-survey kereta Toyota Vios sebab hubby cadangkan Cik Puan pakai kereta ni sebab keadaan kereta yang luas & stylo tapi Cik Puan takutlah pulaaa..hehehee bukan takut tak boleh bayar bulan-bulan, tapi takut sebab kereta tu nampak besar;D LOL

Toyota vios (pic credit to google)

Berikut adalah beberapa tips yang boleh dikongsi jika ingin membeli kenderaan:-

- Budget : This thing must come first, kalau gaji masih belum cukup untuk membayar komitmen setiap bulan, then jangan gatal-gatal nak beli kereta;D
- Harga : Pertimbangkan juga berapa tahun yang diambil untuk menghabiskan loan kereta ni, kalau boleh bayar sedikit deposit agar mendapat bayaran bulanan yang rendah. Namun, jangan risau, sekarang ni kalau tak bayar down payment pon tak apa, cuma tiap bulan bayaran agak tinggilah sedikit!!!
- Jenama : Of courselah jenama sesebuah kereta juga penting..Kalau beli kereta mahal seperti BMW, Mercedez, Ferrari, Audi, Toyota atau Honda pendek kata kereta import, harganya pasti agak tinggi berikutan cukai yang dikenakan ke atas kereta tersebut tapi confident level bila pakai kereta import juga akan menjunum naik, betul tak?? Tapi sekali ianya rosak, bersiap sedialah kamu!!!
- Maintenance / Spare Part : Orang Malaysia ramai juga yang memilih kereta tempatan dengan alasan senang untuk dapatkan spare part bila berlaku kerosakan / kemalangan. Kalau beli kereta Korea, kenalah tunggu semua alatan dari Korea tiba baru boleh baiki, tak gitu?? hehehe..Takderlah, sekarang ni banyak pengeluar kereta import yang dah ada kilang pemasangan di Malaysia so rasanya tak ada masalah kot;)

So apa pendapat korang tentang Hyundai Getz?? Agak-agak ok tak kereta ni??

Toyota Wish (pic credit to google)

kereta idamanku. Hubby kata "tak sesuai ntok businesswoman macam mama ni, mama sesuai naik Nissan bennet (vannette) aje;D"
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Chet!!! (pic credit to google)



10 ulasan:

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

Hyundai Getz? kecik sket kan?aku suka family car so baik beli besar sket.mula2 memang lah rasa tkt nak bawak, bila dah beli mesti berani punya!tp kalo kereta import baru, maintanance lepas 5 thn br bersiap sedia.hehehe

yatie chomeyl berkata...

VIOS lg best kot dr Getz hehe

lucu la hubby Zaila, suruh Zaila pakai benet jah ekekeke

an15 berkata...

Salam

Dia nak amik inokom getz or hyundai getz? Coz i`m using inokom getz 1.4. Sume best, bawak best, kereta xde prob pe2 lepas 2-3 thn. Sb dlm dia sume Hyundai yer barang.Puas ati. In term of service, ada byk hyundai service centre.Just getz ni kecik sket, susah la kalo jenis bwk byk brg.Tp dia ni city car, so i suka sb muat je parking.

Now, i kat oz pun nak beli getz gak sb sgt2 suka ngn dia..Just my 2cents

an15 berkata...

Salam

Dia nak amik inokom getz or hyundai getz? Coz i`m using inokom getz 1.4. Sume best, bawak best, kereta xde prob pe2 lepas 2-3 thn. Sb dlm dia sume Hyundai yer barang.Puas ati. In term of service, ada byk hyundai service centre.Just getz ni kecik sket, susah la kalo jenis bwk byk brg.Tp dia ni city car, so i suka sb muat je parking.

Now, i kat oz pun nak beli getz gak sb sgt2 suka ngn dia..Just my 2cents

AYUKIRANA berkata...

ada duit sume bole zai..tp yg pastinya, kalo kreta tu guna utk blk k'tan, better beli yg besar sket kot zai, stable sket jln jauh..

klaka la hamdan, hehe..

zailamohamad berkata...

Eliss, a'a kecik sket r, lebih kurang viva juga..itulah, kami yang dah berkeluarga ni suggestkan vios tapi biaser anak dara kan, mana nak consider macam tu..tapi kami suruh survey lagi, jangan terburu-buru untuk membelinya

zailamohamad berkata...

Yati, kalu kira dari segi enjin & jenama, of course Vios lagi bagus kan..
hubby zaila meme gituuu, ada ke patut suh pakai nissan bennet jah, very dok the stylo mylo kan..hehehe

zailamohamad berkata...

Hi an15, thanks for dropping by, sure i will tell my SIL bout your opinion, mesti dia lagi suka;)
by the way, i've put your link in my blog list;)

zailamohamad berkata...

Ayu, laki aku memang..suka buat lawak bodoh;D

Tanpa Nama berkata...

hai...

join la Getzzone Club kalau pakai Hyundai(inokom) Getz

getzzone.com/v2

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^