Ni resepi mudah bagi aku yang bekerja..Sampai rumah pon dah pukul berapa kan so nak kena masak cepat-cepat agar dah tak melewati dinner time..Kang siap masak pukul 9 malam kan hover sangat..tu pasai badan gemuk takmau turun-turun:P
Bahan-Bahan :-
- 2 ulas bawang putih main ketuk aje
- isi ayam
- hirisan cendawan shitake (beli yang dah hiris then rebus sekejap untuk lembutkan / rendam air panas)
- cili kering (gunting then rendam air panas) tak nak pakai cili kering pakai cili merah pon boleh
- kiub pati ayam (aku pakai separuh je) kalau tak ganti ngan air rebusan ayam
- sos tiram
- kicap manis tapi kalau nak sedap pakailah kicap pekat
- tepung jagung
- sayur sawi jepun (lerai satu-satu then cuci bersih-bersih)
- yee mee (ala mee kuning hak keras tu)
Cara-cara aku main campak-campak je..biaserlah chef kan:P
- tumiskan bawang putih dengan cili kering (atau cili merah) sampai kekuningan
- masukkan ketulan ayam, cendawan shitake yang dah direbus
- masukkan air rebusan ayam (kiub pati ayam + air)
- masukkan sos tiram, kicap pekat, garam gula..Kalau dah letak banyak sos tiram tak payahlah masukkan garam, kang masin kedaung kuah korang nanti
- pastu bancuh tepung jagung masukkan dalam kuah tu
- pastu basuh mee siap-siap, then masukkan dalam kuah tu (make sure kuah banyak ah sket..kalau kuah sikit nanti mee tu akan menyerap kuah tu last-last jadi mee goreng kering lak sizzling mee korang)
- pastu letaklah sayur sawi tu..
- siaplah..sekejapan kan??
selamat mencobaaaaaaa
3 ulasan:
ini mmg menarik ..
hubby sgt suka makan sizzling mee..harus try ni..
tq
nmpk sgt sedap ok. nk kena cuba resepi ni. our fave gak ni
Lynn, cubalah..senang bangat!!
Joy, make sure cuba;)
Catat Ulasan