Monday, January 25, 2016

Ilham SOHO 2016


Assalamualaikum,

Masih lagi berkisar tentang dekorasi rumah tapi kali ini nak tayang gambar ruang pejabat kecil di rumah pula (SOHO : small office home office). Setiap tahun pasti akan berubah wajah sebab aku ni cepat bosan dan suka tambah barang sikit-sikit. Maklumlah nak beli sedebuk tak mampu. Jadinya kita pakai dulu mana ada dan bila ada rezeki kita ubahsuai ikut sedap mata memandang :)

Memandangkan aku ni walaupun sudah tidak bekerja tetapi masih lagi memerlukan ruang "pejabat" sendiri untuk merekod segala urusniaga dan bayaran bil bulanan. Bukan apa, senang nak buat rekod bayaran dan simpan dalam satu tempat. Nanti kalau ada apa-apa senang nak cari ;)

Tapi ada masa malas bersepah-sepah juga SOHO aku ni. Kalau awal tahun macam ni biasalah, masih lagi segar dan azam tahun baru pun masih kuat lagi, tunggu lama sikit. He he he Mesti lemau balik ni :P

Oklah, bagi mereka yang bekerja dari rumah, sudah tentunya ruang SOHO sangat penting kerana di sini adalah tempat untuk ber ME TIME tanpa diganggu (sila masuk bilik, kunci pintu dan buka penghawa dingin ya) dan di sini juga tempat kita berkarya tanpa gangguan anak-anak. Kalau tak mampu nak kunci pintu maka boleh buat kerja di waktu anak-anak sudah tidur tapi hati pun mahu kental lah sedikit. Kena buat-buat tidur untuk tidurkan anak-anak dan bukannya anak-anak tidurkan kita pula ya :P

Lagi satu kena bertegas dengan anak-anak dan nyatakan peraturan yang mereka tak boleh sentuh peralatan kerja kita. Aku memang tak bagi anak-anak main komputer ni sebab nanti mulalah mereka download game ataupun tengok Youtube sampai habis data internet. Sudahlah mama mereka ni mahu meroyan jika internet lembab macam siput babu. He he he Biasalah, kalau kerja menggunakan internet memang kena bertegas (dalam erti kata lain "bekeng") dengan anak-anak. Kalaus ekali kita ajarkan, berkali-kali mereka akan meminta untuk menggunakan komputer atau smart phone kita ni.

Jangan jadi macam budak comel kat bawah ni ya, salah mama sebab biarkan dia panjat meja SOHO. Ingatkan nak buat apa, rupa-rupanya nak "tinjau" kawasan T_____T"




Nasib baik lepas tu raji baca buku :)


Oklah, hingga bertemu lagi. Sejak dua menjak ni memang sibuk dengan urusan menghantar dan mengambil anak-anak. Dengan keadaan yang dah sarat ni memang terasa sangat "kepancitannya" tambah-tambah kalau kena keluar ambil stok barang parti dan keluar ke pejabat pos. Memang tak boleh lah nak mengadap blog sangat. Hu hu hu

Apa-apa pun syukur dengan rezeki yang Allah beri. Walaupun penat tapi sekurang-kurangnya dapat menguruskan anak-anak dengan sendiri, dapat pula cari duit poket sikit-sikit buat bayar kereta Axia ku ini. Walaupun tak kaya tapi hati bahagia :)

Bye!

2 comments:

Arianna Arissya said...

Assallamualaikum wbt, Seronok kerja dari umah kan sis... sy pun tgh cari idea nk organize soho sy ni... kne ada mood be best buat keje... kalau x..alahai... seme x jadi... jom singgah blog sy juga sis... byk kongsi tips untuk kekal sihat menawan... insyllah... >>>Tips untuk kurus secara semulajadi! <<<

Rizziela said...

bila la nak dapat merialisasikan SOHO kat rumah sy ..mcm blm ada pitis ajer..tp idea dah aada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015