Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Rabu, 30 September 2009

NAGA & Gempa Bumi

Minggu ni Zaila agak sibuk dengan timbunan kerja2 office yang sengaja diperam pasal nak cuti beraya hari tu..bila dah start keje balik..hah!!! amik kau..rasakan;p
Since my department ada dapat projek baru (3 serentak) so keadaan agak serabut, semua benda nak cepat..so nak tak nak, terpaksalah Zaila rajinkan diri ntok siapkan kerja tu sebelum kena berleter ngan bos Zaila yang tak berapa nak cen..tuuuuut itu

Zaila perasan, masa bulan puasa hari tu rasa tenang jer bila buat kerja..nak tahu kenapa?? pasal masa bulan puasa takder NAGA NAGA yang suka hisap rokok kat dalam ruang berhawa dingin..NAGA NAGA tu puasa kan..tapi sejak dah raya ni..NAGA NAGA ni mengganaslah balik..rimas Zaila ngan NAGA NAGA ni..kita yang tak hisap rokok ni terpaksa menghidu bau asap rokok yang cukup memeningkan kepala Zaila ni..serious, dah 3 hari Zaila migrain..tension ngan manusia yang tak reti bahasa ni..dah puas dah safety department email warning agar tidak merokok dalam ruang berhawa dingin tapi nampaknya NAGA NAGA tu masih degil juga..paling tak tahan Zaila pasal NAGA NAGA tu berada dekat ngan meja Zaila..sabar jelah..bilalah NAGA NAGA ni nak terbakar mulut diorang pasal suka sangat hisap rokok ah?? masa tu mesti Zaila jadi orang pertama akan gelakkan mereka..hahahahaha..PADAN MUKA..tulah..hisaplah lagi rokok tu!!!

gambar adalah hiasan semata yang telah digoogle bagi memberikan imej bagaimana rupa NAGA tersebut;p

Boleh dikatakan setiap hari Zaila pening kepala..kawan2 ada solution tak macamana nak mengharungi NAGA NAGA tersebut?? sampaikan petang ni pon~lebih kurang pukul 6.15 pm~ dalam keadaan tengah siapkan kerja & pening pening lalat, tiba2 Zaila rasa macam terhuyung hayang..at first Zaila ingatkan reaksi badan Zaila lepas minum Nescafe tapi rupa2nya tidak bila bos (kebetulan tak balik lagi) pon bertanya soalan ; "rasa tak??" dan semua colleagues Zaila sibuk bertanya pasal gegaran..Ingatkan Zaila sorang jer yang rasa macam hanyutan Mat Pit, rupa2nya diorang pon sama..

Selang beberapa minit, kami terasa lagi gegaran, kali ni meja, kabinet semua bergerak..Zaila teringat tadi masa lunch hour dengar kat radio ada Tsunami melanda kat kepulauan apa ntah so Zaila pon aper lagi..terus shut down pc & call hubby tanya khabar..rupa2nya hubby dah ada kat bawah macam hampeh je kan?? Since office tempat Zaila bekerja ni ada 4 tingkat, so Zaila turun menggunakan tangga kecemasan~rasa macam tengah buat latihan fire drill pon ada~^-^
then Zaila & hubby terus balik, bukan kami saje..kengkawan yang lain pon sama..agaknya diorang pon tak berani nak stay up lagi..

Sampai jer kat rumah, terus bukak TV..patutlah rupa2nya ada gempa bumi berskala 7.7 Ritcher berlaku di Selatan Sumatera..tapi Alhamdulillah setakat ini, tiada lagi laporan Tsunami yang Zaila baca & dengar..cuma terasa sedikit INSAF bila berlakunya kejadian tersebut..Bayangkan kita hanya merasakan sedikit tempias dari gegaran yang dirasai oleh mereka tapi betapa paniknya kita..Negara kita, Malaysia dulu dikenali sebagai bebas dari zon gunung berapi & gempa bumi tapi kini?? sekali berlaku gempa bumi (walaupon bukan di Malaysia) tapi kita juga tetap terasa bahangnya..Nampaknya malam ini tak lena tidurlah kita ya;p

Zaila bukan berniat nak takutkan korang..tapi di kesempatan ini juga bolehlah kita berfikir sejenak betapa kerdilnya kita di bumi ALLAH ini..walau di mana kita berada, pasti kita tidak akan lepas dari pemerhatian NYA..Semoga kita tergolong dalam golongan yang sentiasa berada di bawah lindungan ALLAH swt..Amiinnn..

Gempa Bumi adalah suatu fenomena pergerakan permukaan bumi disebabkan oleh pergerakan yang mengejut di permukaan bumi yang berbatu. Gempa bumi berlaku apabila tenaga yang tersimpan dalam bumi, biasanya di dalam bentuk geseran batu, tiba-tiba terlepas. (sumber www.wikipedia.org)
26 Disember 2004 telah berlakunya satu gempa bumi disertai tsunami yang paling kuat pada abad ini iaitu pada 8.9 skala Richter..Malaysia juga turut merasai badai tsunami ini dan telah meragut 68 orang mangsa..Al Fatihah buat mereka yang terkorban..

Acheh pernah menjadi seperti padang jarak padang terkukur

Anehnya, dalam setiap kejadian gempa bumi rumah ALLAH pasti terpelihara..Subhanallah!!

P/s : semoga kita sentiasa mensyukuri akan nikmat yang ALLAH beri kepada kita ini..

4 ulasan:

honeylanz berkata...

naga² tu x serik². cuba tgk iklan "don't break my heart" tu.
pasal gempa bumi tu. hb has call dlm kol 7 sbb bgtau dorang kena ksgkan site office. sbb amaran tsunami. mintak dijauhkan semua tu. x sanggup dah nk tgk tsunami 26 Disember 2004. kalah cite Hollywood.

zailamohamad berkata...

a'a has..diorang tu tengoklah iklan ke, gambar kat kotak rokok ke tapi masih takder kesedaran sivik..huh..dasar NAGA sungguh;p
mintak dijauhkan ya..moga kita sentiasa di bawah lindungan NYA

Lady of Leisure berkata...

mintaklah tsunami tak berulang lagi..
takut sangat smlm.. masa tu lady kat ikea, budak cashier tu tanya ada rasa gegaran tak... lady tak rasa pun, tapi bila depa dok tanya sesama sendiri mcm tu risau giler.. balik umah tgk berita rupanya ada gegaran...

zailamohamad berkata...

Itulah Lady, takut kan..malam tadi tengok berita..sian pada mangsa2 gempa bumi..Zaila tak boleh tengok, mesti nak nangis juga pasal zaila imagine kita yg berada kat tempat diorang..huhuhuhuhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^