Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Isnin, 28 Jun 2010

Our Family Gathering;)

Salam hari Isnin semua..so how's your weekend?? Well for me, everything went smoothly except for gaji..huhuhuhuhuu..biaserlah kompeni kami gaji on 28th so hurrey, makcik kayo untuk sekejap

Sabtu yang lepas, akhirnya masa yang ditunggu-tunggu telah tiba..Acara makan-makan di rumah baru akhirnya selesai juga. Actually patut letak nama acara melantak anak-beranak kot sebab makanan yang disediakan pon memanglah teramat banyak & GUESS what?? Alhamdulillah semuanya habis licin & Alhamdulillah juga sebab rezeki Zaila mencurah-curah that day..Inilah yang dikatakan kalau bagi makan kat orang, rezeki pon akan bertambah ~ lebih kuranglah kan;D

Well, pagi-pagi lagi pagi Zaila adalah pukul 10 ke atas Zaila ke Carrefour membeli barangan semua. Dalam pukul 12 tengahari kami perap semua bahan untuk BBQ (daging kambing, ayam, udang, ikan siakap) & Zaila buat juga spaghetti & memandangkan kami ni memang nak melantak sungguh-sungguh, Zaila tambah lagi nasi goreng cina di samping beberapa lagi menu kudapan yang lain seperti nugget goreng, kelepek pisang & keropok segera;) owh air pula adalah ice lemon tea yang sungguh sedap & juga fruit cocktail..best sangat sebab boleh minum ais tapi pastu habis sakit-sakit badan..uhuk uhuk!!
gambar sebahagian dari menu^__^
dapur yang kecik yang bersepah-sepah!!
tukang bakar!!
close up sket BBQ yang hangit tu;D
anak jantan tuan rumah yang pandai melayan tetamu
anak dara tuan rumah yang pemalu;)

Memang best bila dapat berkumpul ramai-ramai macam ni. Naseb baik Zaila ada ramai kakitangan yang cekap rajin, kalau tak..mati nak buat semua tu. Thannks pada semua ipar duai Zaila yang sanggup datang memeriahkan majlis kami ni;D Actually haritu semua adik beradik belah hubby Zaila yang datang. Jumlah semua adalah :
- Adik ipar dari Gua Musang & isteri : 2 dewasa
- Adik ipar dari Kajang & isteri : 2 dewasa
- Abang ipar dari Puchong & anak (isteri masih dalam pantang) : 1 dewasa & 2 kanak-kanak
- Abang ipar dari Kuala Selangor & keluarga : 3 dewasa & 3 kanak-kanak
- Abang ipar dari Kajang & keluarga : 2 dewasa & 4 kanak-kanak
- Kawan Zaila dari KL : 2 dewasa & 1 kanak-kanak
- Sepupu Zaila : 2 dewasa & 3 kanak-kanak
- 2 orang adik ipar Zaila & of course MIL yang banyak membantu;D
- owh tak terlupa juga tetamu tak diundang;D ~ Ayu & family : 2 dewasa & 1 kanak-kanak
- owh & juga kawan Zaila yang datang untuk melihat tudung kat rumah : 3 dewasa

So total semua adalah 19 dewasa & 14 kanak-kanak & jangan lupa tambah tuan rumah juga ya LOL

Thanks juga untuk Abang Zul yang sudi belanja kami makan durian. Memang puas hati dapat melantak durian petang tu. What a great combination, kambing bakar with durian = head ache..Naahh, mana ada..semua tu mitos kan?? zaila tengok semua tetamu ok je that night;)
Owh, million thanks juga buat kakak-kakak iparku yang cantik manis sebab sudi membeli belah di butikku;) *ni kes sambil menyelam sambil minum airlah ni* ~ eh ke serampang 2 mata r?? you decide it;D

Owh thanks juga buat customer Zaila dari Shah Alam yang sanggup datang ke rumah untuk self collect hanger tudung (30 pcs) & juga Nana dari Qatar yang sanggup datang walaupon sudah lewat malam (15 pcs) & thanks juga sebab sanggup belikan FM Qatar untuk Zaila & of courselah Zaila tak akan kirim satu *evil grin* kerna aku tak akan senang duduk kalau tak boleh meniaga so silalah singgah ke sini untuk lihat koleksi fridge magnet dari QATAR, mana tahu kot-kot berkenan di mata;)

Pendek kata, Zaila memang happy that day..Untuk para tetamu semua, sorrylah kalau ada apa-apa yang terkurang atau termasin..Memang macam sardin keadaan rumah kami. Itu baru anak beranak, kalau ditambah lagi kawan-kawan yang lain, mahu nak pecah rumah kami tu;D
Apa-apa pon, insya ALLAH gathering versi kawan-kawan akan menyusul tiba tapi entah bilalah tu;D

Tips bagi mereka yang ingin menganjurkan jamuan kecil-kecilan:-

- pastikan menu yang akan disediakan adalah mencukupi & menepati tema jamuan pada hari tersebut;- kalau jamuan birthday party rasanya elok kalau dihidangkan dengan makanan yang ringan seperti bihun goreng mahupon pasta goreng sahaja.
- pastikan pinggan & cawan kertas adalah mencukupi *kes kalau malas nak basuh pinggan mangkuk*
- pastikan ada back up food contohnya seperti nugget ke, bihun yang belum digoreng ke..kalau makanan tak cukup bolehlah terus goreng sahaja makanan tersebut;)
- pastikan ada DVD yang best untuk menarik perhatian tetamu especially kanak-kanak *pheww, seb baik ada AVATAR* kalau takde DVD pon, pastikan ada mainan yang best *tapi jangan diorang dok bergaduh berebut mainan sudah*
- pastikan semua bahan-bahan yang senang dibuat seperti pencuci mulut (selalunya agar-agar) dibuat lebih awal supaya takderlah kelam kabut sangat bila hari jamuan tu
- Pastikan ada plastik hitam yang besar tu supaya senang tetamu nak buang pingan / cawan kertas. Lagi satu senang nak bersihkan segala sampah sarap yang memang akan ada;D
- Pastikan barangan berharga disimpan di tempat yang selamat. Ini sudah tentulah sebab kita tak nak berlaku sesuatu yang tak diingini kan;)
- Pastikan semuanya mengikut perancangan!!!


8 ulasan:

fabulous.farah berkata...

huhuhu..puas hati kalo semua habis

yatie chomeyl berkata...

best kan dpt kumpul ramai2 gitu

Lady of Leisure berkata...

wah bestnya banyak menu... makan ramai2 ni seronok kan.. kalau kat perlis balik kampung kitorang buat juga family gath mmg best masak n makan reramai

N A N I E berkata...

Teringin lak..mesti happening umah Zaila petang tuh..:) Hepi la Haziq ngan Ameera hehe

zailamohamad berkata...

farah, puas hati jugaklah sebab habis semuanya;)

zailamohamad berkata...

Yatie, meme best..riuh rendah jah rumah ni;D

zailamohamad berkata...

Lady, mana xbanyak menu, anak beranak kami memang suka makan;D

zailamohamad berkata...

Nanie, hahahahaa..memang suka tapi xtahan diorang dok bergaduh rebot mainan;D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^