My Lovely Followers

Cari Sesuatu Di Blog Ini? Taipkan Di sini

Loading...

Monday, February 28, 2011

Kisah Wanita & Set Pinggan Mangkuk

Waaah tajuk bikin gempaks aje..Inilah padahnya kalo hari minggu tak keluar & macam biasalah your's truly ni kejenya mengadap netbook layan blog jelah;)

By the way this is a scheduled entry memandangkan harini Zaila mungkin sedang sibuk bekerja *no more blog & facebook during office hour unless the bos was not here*. Ok, "kisah wanita & set pinggan mangkuk" ni Zaila rasa semua wanita akan melaluinya samaada cepat atau tidak aje. Kalau cepat, maksudnya si wanita itu memang gatal nak berumahtangga & kalau lambat pon bukan sebab dah berumahtangga tapi mungkin faktor kewangan yang stabil membuatkan wanita itu mampu memilikinya.

Hehehee..faham tak apa yang Zaila cuba sampaikan ni?? Senang cerita macam nilah, orang perempuan ni memang tak dapat dipisahkan dengan set pinggan mangkuk. Tambah-tambah apabila sudah berumahtangga. Teringat mak Zaila yang memang suka beli pinggan mangkuk chap Arcoroc ke Arcopal yang kaler coklat tu..Haaaa, sekali beli memang berset-setlah, dari sekecil-kecil pinggan (pinggan sambal lada) hinggalah ke sebesar-besar pinggan (pinggan nasi tambah) & juga set jag & gelas. Beli banyak-banyak lepas tu simpan dalam almari kaki kayu yang depannya pula cermin gelongsor tu *boleh imagine tak*

Lepas tu bila ada jiran sekampung nak buat kenduri, mak tak lokek bagi pinjam TAPI dengan syarat; tandakan bawah pinggan tu dengan liquid paper supaya nanti boleh cam & hantar balik kepada mak. Kelakar bukan?? Tapi itulah fungsi pinggan mangkuk mak yang berlambak-lambak dalam almari tu;D

Bila Zaila dah berumahtangga ni, baru tahu betapa pentingnya set pinggan mangkuk *yang cantik ya bukan yang free bila beli sabun Daia tu* dalam kehidupan kita. Yerlah kan, di tambah pula bila ada sedara mara / rakan taulan yang bertandang ke rumah, tak ke malu kalau nak hidangkan lauk pauk dalam pinggan yang "kahwin campur". Hehehe, tapi macamlah Zaila tak pernah mengalami saat itu..Pernah yaaa!! Terutama bila kami bermastautin di Shah Alam ni sebab ramai adik beradik en suami yang suka datang bertandang ke rumah. Sekali datang bukan 1 famili tapi sampai 2,3 famili & of courselah sampai penuh rumah sewa Zaila yang kecil ni;)


Masa tu malunya bila pinggan tak cukup. Sudahnya tuan rumah kenalah buat-buat kenyang untuk bagi muka kepada tetamu menjamah makanan;D Lepas tu, kalau ada pun, pinggan mangkuk yang dihidangkan tu main campur-campur je, kaca dengan plastik, kaler pun tak sama & ada juga pinggan percuma bila beli ubat gigi Darlie..Sungguh memalukan tapi biaserlah bak kata kakak-kakak ipar "Pelan-pelan kayuh La, biaserlah ni masa mula-mula kawen"


Zaila bersyukur juga sebab masa kahwin dulu ramai kawan-kawan yang hadiahkan kami pinggan mangkuk. Walaupun bukan set pinggan mangkuk yang mahal-mahal tapi Alhamdulillah, sampai rumahtangga kami masuk 5 tahun pun masih tahan tau!! Masa lepas kahwin, Zaila terus ikut en suami berhijrah ke Pontian, Johor. Sempatlah juga merasa hidup di kejauhan selama setahun. Masa tu ke Johor hanya berbekalkan toto, segulung tikar, lesung batu & periuk usang ihsan dari mak Zaila. Cukup menyedihkan.. *eh tercerita di sinilah pula*


Berbalik pada kisah wanita & pinggan mangkuk pula, inilah pinggan yang pertama sekali Zaila guna & masih lagi guna sekarang;-

jenama Claytan, sudah 5 tahun berkhidmat & bunga di pinggan pun masih "segar" lagi. Yang warna putih bunga kecil tu hadiah dari junior Zaila (Ija, Nana & Hana), yang bunga biru tu pula hadiah dari kawan en suami, yang hijau garis-garis tu dari sepupu en suami & yang kat belakang sekali pula Zaila beli dari jualan gudang di Kota Kemuning pada harga RM10 sajo

Agak lama jugalah kami menggunakan khidmat pinggan chap Claytan ni, sampailah kami berhijrah ke Shah Alam & en suami bertukar kerja di sini. Alhamdulillah murah rezeki kami bila en suami mendapat cabutan bertuah set pinggan mangkuk berjenama semasa ke staff trip kompeni anjur di Bali pada tahun 2007. Tapi sayangnya nak guna so simpan elok-elok dalam KC kat rumah tu. Kalau ada tetamu baru keluarkan-____-

ini baru mangkuknyaaaa

set teko, cawan, piring & seangkatan dengannya



Sekarang ni, sejak dah kenal dengan IKEA, Zaila lagi suka beli & kumpul barangan dari IKEA pula. So kebanyakan pinggan mangkuk di rumah ni dibeli di sana. Sudahlah murah, comel bergaya pula!! *mode tengah berazam nak kumpul pinggan mangkuk IKEA banyak-banyak ni* Yerlah, nak beli semua set sama kaler haruslah pancit kan so every month beli sikit-sikit;D bijak tak??

salah satu koleksi gelas dari IKEA


Lagi satu, Zaila ni suka juga kumpul pinggan mangkuk percuma yang menawan hati ni. contohnya cawan percuma bila beli kopi 3 in 1 ni;- *feeling ala-ala kopitiam gituuuuuu*

tapi sempat kumpul dalam 3 set ajork!!

Lepas tu adalah sikit-sikit bekas chumel-chumel buat letak lauk pauk & digunakan masa kenduri kecil-kecilan kat rumah ni macam masa open house tahun lepas;-

kebanyakannya beli di Pengkalan Kubur & setiapkali balik bercuti & ada budget lebih, memang kami suka berbelanja di sana berbanding di Langkawi (maklumlah, Langkawi pun tak pernah jejak lagi)

Macam nilah kisah wanita & pinggan mangkuk, saling tak dapat dipisahkan. Tak kiralah kita datang dari zaman mana tapi masih lagi mencintai benda yang sama. Kalau dulu, mak-mak kita tak kerja tapi untuk mendapatkan set pinggan mangkuk ni sanggup simpan duit belanja dapur sikit-sikit, takpun main "kutu" sama-sama & paling tidak pun ambil ansuran dengan TokSeh (Pakistan) yang selalu datang jaja kat rumah tu. Zaman sekarang pula lagilah senang bila ada duit, masuk kedai main tunjuk aje kan?? Kalau nak yang berjenama sket haruslah order / beli dari oversea. Pendek kata, kaum wanita memang tak boleh berpisah dengan pinggan mangkuk ni kan;D

Tapi bila dah terlampau minat sangat, sampai ada yang sanggup berhabis ribuan ringgit untuk membelinya TAPI bukan untuk diguna, tapi sebagai hiasan di dalam kabinet kaca kat rumah tu. Kalau Zaila, takderlah sampai tahap macam tu kot *crossing fingers*
Tapi berangan juga nak dapatkan kabinet yang comel-comel untuk simpan koleksi pinggan mangkuk Zaila ni. Walaupun bukan Vantage ke apa ke tapi rasa macam nak simpan elok-elok & bila ada tetamu datang boleh keluarkan untuk diguna pakai *bukan sekadar hiasan sahaja ya*
yang ni sesuai letak kat dapur je kan??
yang ni cantik tapi kalau jatuh, mahu berderaii
yang ni bertutup kaca, ok sket kot untuk mereka yang ada anak kecil
Buat suami di luar sana tu, fahami & turutilah kehendak isteri yang selalu meroyan nak set pinggan mangkuk baru bila tiba aje musim perayaan. Bukan apa, set pinggan mangkuk ini melambangkan peribadi tuan rumah juga. Kalau tetamu datang dihidang dengan pinggan yang bercampur-campur warnanya, bukanlah melambangkan kita ni seorang yang mengambil remeh dalam soal penampilan diri & rumahtangga?? Well, bukan semua orang mampu terus membeli set pinggan mangkuk di kala mendirikan rumahtangga kan, jarang sangat orang yang mampu tapi seeloknya berusahalah untuk mendapatkan satu set yang lengkap. Bak kata kakak ipar Zaila tadi "Pelan-pelan kayuuuuuuuuh";)











9 comments:

Lady of Leisure said...

cup yg mcm kopitiam tu lady suka, sedap jer rasa nak minum kopi mcm dok kat kopitiam kan hehe

Wan said...

kat umah cheras saya pon guna clayton tau! mmg tahan lasak. kalo tak silap hadiah wedding gak. hehehe

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wah2 cantik2 koleksi pinggan zai .. kita dpt set hadiah kawin dan byk beli kt ikea jugak ;-)

yatie chomeyl said...

yatie x smp lg peringkat keingine nok kumpul pingge mangkuk tu sbb agaknyo fikir kami ni duk jauh, payoh nk wat balik msi ananti hehe tp muloh ma yatie pun meme pengumpul pingge mangkuk comey2, penuh dlm almari di rumoh kampung nuh

littlehumblelynn said...

zaila

nak mengumpul xdelah..asal berkenan..dan ada bajet..lynn beli aje.. :)

Joy said...

zaila, I pun suka pinggan mangkuk ni ;)

zailamohamad said...

Lady, a'a..feeling-feeling ala Kopitiam gitu;)

Wan, a'a..memang sangat tahan lasak!!

Di, pinggan IKEA lawa2 kan walaupon simple

Yatie, oghe tuo kapung meme suko kupul pungge makuk ni, sene wak bekwoh katanya


Lynn, zaila pun xkumpul tp kalo beli tu make sure akan guna, kang membazir sajork

Joy, mesti ada banyak koleksi u ni;D

amalina said...

suka la entry ni ;p

zailamohamad said...

amalina, hahaha..entry takde keje macam nilah..by the way, aku rasa kalo pompuan memang xleh lari dr suka benda2 ni semua;- ada yg suka make up, handbag, pinggan mangkuk, cadar..ntahape2 je kan;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Isikan Borang Pesanan Di Sini

Nama :
Nombor Telefon :
Alamat Email / Facebook
Alamat Penghantaran :
Barangan : Jika lebih dari satu, gunakan simbol &
Cara Pembayaran
Pilih Pakej Yuran Kelas Asas Blog & Fanpage 1) RM150 percuma 1 ebook nota asas blog
2) RM180 percuma 3 ebook; nota asas blog, super wahm supermom, panduan bisnes butik online dan offline atau 101 idea bisnes makanan
3) RM200 percuma 4 ebook; nota asas blog, super wahm supermom, panduan bisnes butik online dan offline atau 101 idea bisnes makanan & 101 idea home based bisnes
Pakej Lain Yang Ditawarkan RM250 pakej asas blog, fanpage dan iklan Mudah.my
RM300 pakej asas blog penulisan dan fanpage

Put a website form like this on your site.

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)
Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.
Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^