
Dah lama plan nak buat ikan percik tapi kena tunggu hari cuti baru boleh buat sebab leceh sket nak bakar ikan segala ni..So aku kongsikan resepi ikan percik cara aku sebab aku main bubuh ikut sukahati aku je segala benda yang ada kat rumah ni.
2 ekor ikan selar di bakar sampai masak (aku bakar pakai non stick pan je memandangkan tempat panggang ikan aku sudah rosak, balik kampung nanti nak beli yang barulah). Aku pakai 2 ulas bawang merah, halia sket (blend tapi kalau sikit macam ni tumbuk/ricik halus2 je), pastu serai diketuk & masukkan dalam santan (guna santan pekat & santan cair sket : maksudnya tak terlalu pekat & tak terlalu cairlah tu kot)..Jerang atas api, masukkan garam, gula, pak aji & kacaulah sampai pecah minyak (pekat). Ada orang masukkan cili boh untuk kelihatan merah tapi aku saje biarkan putih sebab teringat ikan percik mak aku buat masa kat kampung masa aku kecik-kecik dulu.
Lagi satu ada orang masukkan sedikit tepung jagung sebab nak bagi kuah ala-ala likat gitu tapi aku tak suka, aku suka kuah yang biasa, lemak-lemak santan gitu..Hehehe..
Lepas tu tuanglah kuah atas ikan yang telah siap dibakar/kalau nak sedap sambil bakar sambil tunag kuah percik sket-sket..Perghhhh..Meleleh koooooo *siaplah korang, jangan telan air liur banyak-banyak, nanti kurus posa;P*
Oklah, tu je..tataaaaa..boleh cuba untuk juadah berbuka nanti..
3 ulasan:
sedapnyo. nk buat tp x smpt lagi
ikan percik Mek Ila satu!!!
kalo eliss punya mcm ni resepi nyer..hehehe
http://www.elissmie.com/2007/11/ye.html
Catat Ulasan