Wednesday, January 23, 2013

Pengalaman Bersalin Anak Ke Empat


Assalamualaikum,

Hari ni dah masuk hari ke 17 aku berpantang, baru nak terhegeh-hegeh buat entry kelahiran Azzam Haneef. Sekadar berkongsi pengalaman. Aku tahu kat luar sana ramai je ibu-ibu muda yang search pengalaman bersalin untuk dijadikan panduan. Biaserlah, even aku walaupon sudah beberapa kali berpengalaman melahirkan anak, tetap berdebar-debar juga menunggu saat untuk bersalin kerana kita tak tahu macamana cara baby ini akan keluar, mudah ke, susah ke, sakit ke, tak sakit ke..Yang penting kena sentiasa berdoa pada Yang Maha Kuasa semoga dipermudahkan segalanya..

Ikutkan EDD (expected due date) baby Azzam Haneef adalah pada 13hb Januari tapi pada hari Jumaat (4/1/2013) tu aku ada weekly check up dengan Dr Siti. Pukul 2.30 petang baru klinik buka & petang tu lama juga aku tunggu sampaikan en suami terpaksa balik dulu untuk ambil Haziq dari sekolahnya. Sampai pukul 4.30 petang baru boleh jumpa doktor..huhuhu keras perut-perut mak buyong menunggu tau =_____=

So macam biasalah check perut then doktor cakap dah masuk 39 minggu & doktor minta untuk check "jalan". Aisey, aku tak expect pula dah kena check bukaan kan..bila dah check tu rupa-rupanya jalan dah terbuka 3cm & Dr Siti sempat buatkan "selusuh" & katanya dalam 2 hari ni aku akan bersalin. Terus menggigil tubuh badan ni. Dasar penakut!! Tapi aku tak kena tahan di wad sebab takde contraction lagi, Dr Siti pesan bila start contraction yang kerap baru datang hospital..Lagilah berdebar-debar..

Ikutkan en suami akan ke Miri pada hari Ahad tu tapi dah Doktor cakap aku akan bersalin samaada sabtu atau ahad, so terpaksalah minta orang lain gantikan tempat dia..Alhamdulillah nasib baik jumpa doktor dulu, kalau dibuatnya en suami dah ke Miri then aku sakit perut nak bersalin, lagilah huru-hara..huhuhu

So malam tu balik rumah macam biasalah tunggu juga rasa sakit..isy berdebar-debar tau..mengalahkan nak beranak sulung=P Tapi takde rasa apa pon dari malam sampai pagi..Oleh kerana dah tahu nak bersalin, terpaksalah aku keluar setelkan order customer & beli barang-barang untuk berpantang. Alhamdulillah en suami memang sentiasa ada bersama:) MIL pon ada di rumah tolong jagakan anak-anak. Haritu memang seharian aku buat kerja setelkan apa-apa yang patut. Basuh baju sekolah Haziq, basuh kasut sekolah, pendek kata memang banyak bergerak supaya senang nak bersalin nanti.

Masa tu lendir coklat dah mula ada tapi dek kerana tiada kontraksi lagi, abaikan sahaja..sampai malam tiada tanda nak bersalin pon;( cuma aku je yang asyik ulang alik masuk toilet sebab sakit perut nak buang air..HAHAHA Malam tu aku tidur dengan nyenyaknya sampaikan en suami pula yang naik risau..HAHAHA Selalunya tengah malam tu aku akan terjaga juga sebab sakit belakang ke apa tapikan malam tu syoknya tidur sampai ke pagi..Ada orang lain pula yang tolong risaukan:P

So pagi tu en suami dah start membebel ajak aku ke hospital..Nak tak nak kenalah pergi..mana boleh lawan arahan big bos kan..huhuhu Pukul 9 pagi hari Ahad aku dah terpajak di kaunter Emergency Room Salam Specialist Hospital. Bila nurse tanya kenapa datang tak tahu nak cakap apa sebab masa tu memang perut takde rasa apa-apa..Tapi kena juga bagi diorang periksa sekali lagi bukaan jalan & rupa-rupanya dah 5cm buka so kena tahan masuk wad dulu. Aku masuk wad yang sama masa aku bersalinkan Ashraf 2 tahun lepas..hihihi

Dalam pukul 1 tengahari Dr Siti datang melawat & suruh aku ke labour room untuk prsedur pecahkan air ketuban memandangkan tiada kontraksi lagi. So ahkak menurut sajork..redho jelah tapi dalam hati dup dab dub dab berdoa pada Allah moga dipermudahkan segalanya. Sudahler haritu ramai pula ibu yang bersalin...Sebelum aku masuk labour room tu dah ada sorang yang baru selamat bersalin, terpaksalah aku tunggu dulu..makinlah berdebar-debar..tengok pula muka doktor Siti lagilah aku gabra..huhuhu #sindromtakutbersalinmacamnilah

Bila masuk je bilik bersalin & doktor pecahkan air ketuban & masukkan air (drip melalui tangan) aku pon rilek sambil tengok TV..Nasib baik en suami ada di sebelah. Sempat lagi kami main teka bacaan mesin yang pasang kat perut aku tu..HAHAHA

Lepas nurse datang tanya sakit tak aku jawablah tak sakit, kali kedua pon tak sakit kali ketiga Dr Siti sendiri yang datang tanya, terus dia kuatkan sikit dos ubat & pukul 1.40 petang kontraksi semakin kuat. Masa ni en suami takderlah pula sebab pergi solat Zohor. Aku siap whats app cari laki aku lagi cakap sakit..HAHAHA tadi eksen bila dah start sakit ambik koooooo..genggam tangan sambil istighfar banyak-banyak..Doktor pula ada kat bilik sebelah sebab aku bunyi macam ada orang tengah bersalin juga..aduss camne ni..sakit makin kerap & tiba-tiba rasa macam nak meneran..terus aku panggil nurse & bila check masih lagi 5cm..cesss false alarm kah??

Kali kedua memang betul-betul rasa nak teran..Nasib baiklah en suami dah masuk..nurse datang & check sorang cakap masih 5cm tapi sorang lagi cakap dah 8cm. Masa ni memang rasa nak teran sangat-sangat. Hanya Allah yang tahu..Kelam kabut diorang siapkan tempat..merasalah juga ambil gas tu sekali sedut..mulalah mamai tapi dalam mamai tu aku nampak bayang Dr Siti masuk & suruh aku push..Sekuat hati aku teran & tepat pukul 2.15 petang meluncur laju baby Azzam Haneef keluar..Allahu Akbar!! Lega rasanya:-)

Masa ni aku dah sedar, nampak en suami azankan baby then bila doktor nak mula jahit luka cepat-cepat en suami keluar..takut pengsan katanya..HAHAHA Terima kasih b kerana sentiasa ada di saat-saat aku sedang bertarung nyawa untuk melahirkan anak. Alhamdulillah kelahiran kali ini senang & luka pon tak banyak sama seperti masa bersalinkan Ashraf dulu.

Terima kasih juga buat Dr Siti Mariam yang sabar dengan karenah aku yang penakut, terima kasih juga buat midwife-midwife yang bertugas pada haritu; memang sangat-sangat baik, terima kasih buat MIL, adik beradik en suami yang datang melawat pada haritu. Terima kasih pada kawan-kawan yang mendoakan, terima kasih buat semua. Hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasa-jasa kalian semua.

Pada mereka yang sedang menunggu masa untuk melahirkan, jangan lupa untuk :
- minta maaf dengan suami, ibu kandung, mak mertua & minta mereka halalkan segala makan minum kita..
- jangan lupa makan sebelum masuk ke bilik bersalin, tenaga sangat penting untuk proses meneran, kalau tak lalu sangat cuba makan kurma banyak-banyak
- jangan lupa minum air zam-zam, doakan semoga Allah permudahkan proses bersalin kita
- jangan lupa dengar cakap doktor & nurse..kalau diorang tak bagi teran tu maksudnya baby masih belum bersedia untuk keluar..tapi aku ni mana reti nak control dah kalau dah terlampau sakit tu..tapi Alhamdulillah oleh kerana baby kecil maka luka pon tak banyak..kalau baby 3 kg tak tahulah macamana..huhuhu

Itu sahaja pengalaman bersalinkan Azzam Haneef..dari mengandung sampailah bersalin Allah memang mudahkan segalana..semoga proses nak membesarkan Azzam Haneef pon macam tu juga..Insya Allah semoga membesar menjadi anak yang soleh & berguna kepada keluarga, agama & negara satu hari nanti:)

Oklah panjang pula karangan aku..terima kasih kerana membacanya..HAHA

7 comments:

isabelle frankly said...

slmt bertabah menengok mknn sedap2 masa berpantang ni.hehehe

CeqGu said...

part bersalin ni memang gerun.....tapi alhamdulillah senang jugak bersalin

kak ina kl said...

alhamdulliah

bila baca pengalaman kamu ni teringat zaman dulu-dulu

Lily@MamaZaraZareef said...

alhamdulillah sakit x lama kan..:-)

Has said...

Has dah lupa dah cam ne rs nk beranak tu :)

Iena Norie said...

tahniah dah selamat bersalin.. mcm syok lak baca kisah org bersalin nie.. hehe.. Tapi serik nak melalui semua tu buat masa terdekat nie.. selamat berpantang..

mummY daniSha said...

selamat berpantang kak...take a gud care of urself =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015