Wednesday, February 4, 2015

Sambutan Majlis Harijadi Anak? Adakah Suatu Pembaziran?

Assalamualaikum,

Siapa yang ikuti rancangan "Majlis" di Astro Maya? Setiap Ahad pukul 7.30 malam. Aku haritu ada lah tertengok satu majlis harijadi yang disiarkan tu, mak aih meriahnya orang sekarang sambut sampai ada persembahan badut, silap mata dan macam-macam lagi lah! Terfikir juga dalam hati berapa agaknya yang dihabiskan oleh ibubapa demi untuk menjayakan majlis ini. Kalau tengok kan rumah tu sudah boleh agak yang ibubapa kepada bayi tersebut mesti orang yang punyai $$. Jadi, apa salahnya kan kalau buat meriah sket? Asalkan tidak membazir :) Memberi makan kepada tetamu dapat pahala kan, meraikan tetamu pun dapat pahala :)

Sebagaimana sabda Rasulullah, tiga perkara yang tidak sepatutnya ditolak oleh tetamu. Ibu Abbas menceritakan bahawasanya,

"Aku, Rasulullah dan Khalid Al-Walid datang ke rumah Maimunah. Dia menghidangkan kepada kami air susu, Rasulullah segera meminumnya. Pada waktu itu aku duduk di kanan dan Khalid di sebelah kiri Nabi s.a.w. Rasulullah pun berkata kepadaku, "Sekarang giliranmu meminumnya tetapi kalau kamu mahu mendahului sahabatmu terpulang! Aku menjawab "Tidak mungkin aku mendahulukan orang lain untuk meminum bekas minumanmu." Kemudian Rasulullah s.a.w bersabda, "Barangsiapa yang diberikan makanan oleh Allah maka hendaklah dia berdoa, "Ya Allah beri kami berkat dalam makanan ini dan tambahkanlah  makanan ini untuk kami." Rasullullah s.a.w juga bersabda "Tidak ada sesuatu yang boleh berfungsi sebagai makanan sekaligus minuman melainkan susu"

{Dikeluarkan oleh At-Tarmizi dan Ahmad} Petikan diambil dari buku Biografi Agung Rasulullah SAW (Rusydi Ramli Al-Jauhari)

Jadi, bagi aku boleh nak buat makan-makan meraikan majlis harijadi anak-anak selagi ianya tidak berlaku pembaziran yang melampau. Kena bergantung kepada budget dan kewangan kita lah juga kan? Seeloknya jangan sampai berhutang dan menimbulkan masalah kewangan pula. Berpada-pada lah dalam berbelanja. Paling afdal sekiranya memberi makan kepada anak-anak yatim dan orang miskin dahulu? Betul tak?

Oh bila bercerita tentang majlis harijadi ni, aku nak mengucapkan terima kasih kepada pelanggan-pelanggan aku yang ohsem! Berbelanja semua mengikut kemampuan dan ramai yang dari awal lagi telah membeli kelengkapan majlis. Alhamdulillah, sukanya bila mendapat gambar-gambar kiriman dari pelangan. Terserlah muka anak-anak yang diraikan itu semuanya gembira belaka :)







Pada yangs edang mencari barangan parti harijadi yang mesra poket, boleh like fanpage ini : Barangan Parti Harijadi

Terima kasih kepada semua pembaca mahupun pelanggan yang mempercayai khidmat yang aku berikan. Asalnya dulu aku pernah mengadakan majlis untuk anak sendiri dan terfikir mesti ibubapa pun suka mengadakan majlis harijadi untuk anak-anak. Cukuplah sekadar untuk meraikan mereka dengan acara potong kek dan makan-makan bersama kawan-kawan mereka :)

Untuk tips dan panduan untuk bekerja dari rumah boleh ikuti penulisan aku di sini : www.zailamohamad.com

Sehingga bertemu lagi. Assalamualaikum :)


3 comments:

isabelle frankly said...

kalau berpada-pada, insyaAllah x jadi membazir.
utk anak baru umur setahun, yg tak faham lagi erti birthday, especially... maybe buat kecik je la. buat syarat

shukran TQ said...

Blogwalking... Happy blogging

Iela Fazielah said...

wah... ila xtau pun zaila bekalkan brg hari jadi... insyaallah... berbelanja uk anak2 setahun sekali x salah.. kalu boleh berjimat, kita jimat... nnt kalau ila plan nak buat bday boleh ila contact zaila ye... thn ni xsure lg.. sbb byk pakai duit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015