Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Jumaat, 24 Jun 2011

Perlu Ke Minta Upah Dari Suami Sendiri?

*entri ini agak emosi sket so sape-sape yang tak nak terasa atas batang hidung dia, sila jangan baca ya*


Selama ni Zaila dok tengok da kawan-kawan yang suami mereka memang selalu bekerja outstation ke sana ke mari, ada yang pergi ke laut *bukan nelayan ya* tapi ke offshore, ada yang kena jaga projek di luar negara, ada yang kena kursus luar daerah. Pendek kata, suami mereka jarang sangat ada bersama-sama dengan isteri & anak-anak. Masa ni jeles sebab asal husben diorang balik je, mesti ada-ada aje hadiah yang si isteri dapat. Yang pasti semua hadiah tu sudah pasti benda yang menjadi kegilaan isteri seperti barang kemas, designer handbag takpun barangan yang berjenama yang pastinya bukan calang-calang orang boleh beli.



Bukan salah si isteri pon kalau diorang nak meminta kan. Sebab Zaila tahu & faham betapa susahnya nak membesarkan anak-anak seorang diri. Bagi mereka yang ada suami syukur Alhamdulillah, boleh meminta-minta dari suami tapi bagi yang sudah tiada macamana?? Hanya ALLAH sahaja yang boleh membalas jasa si ibu membesarkan anak-anak sendirian;) Ok back to the topic, sebenarnya yours truly ni nak cerita pengalaman sendiri menjaga kanak-kanak riang sempena ketiadaan en suami ni. Huhuhuhu..memang tersangat-sangatlah mencabar jiwa & raga..Seb baik juga yang Zaila ni bekerja, kalaulah fully housewife, mahu meroyan aje memikirkan karenah anak-anak ni *so tabik spring pada isteri-isteri yang tak bekerja tu*


Bukan senang nak jaga anak ni..Especially yang masih kecik & tak tahu apa. Tambah lagi bukan sorang dua, tapi TIGA *eleh, orang lain jaga anak sampai 12 orang tak kecoh pon* Aaahh!! itu orang lain..masing-masing berbeza cara & status kehidupan ya..Ni Zaila nak cerita pengalaman sendiri menguruskan 3 orang kanak-kanak riang ni. Kalau diikutkan, best lagi bekerja dari jaga anak-anak..Bukan apa, tak tahan bila masuk je dalam kerata, mulalah si Haziq & Husna bergaduh, kadang-kadang benda kecil pon boleh dijadikan punca perbalahan. Contohnya HUsna cakap "Aida dah balik" pastu Haziq boleh cakap "Eh bukan, tadi Afiq yang balik"..Haaa lepas tu mulalah masing-masing nak menegakkan siapa yang benar & sepanjang jalanlah berterusan bertekak. Kalau bertekak aje takpe, ni sampai cakar mencakar *tsk..tsk..*


Bila sampai di rumah pula, bukannya nak tolong si mama ambil beg masing-masing tapi masing-masing masuk rumah suruh mama buat itu buat ini. Kalau Husna sibuk nak susu, Amirul pula sibuk nak tengok kartun & kalau adik Ashraf nanges bukannya nak tolong tengok, dibiarkan aje si adik tu menangis melalak kat situ..Huhuhuhu Kesian adik Ashraf, kadang-kadang tak boleh tidur sebab abang & kakak suka memekak..Maklumlah diorang duduk nursery, agaknya sudah terbiasa cakap kuat. Asal main je nak jerit, baru je adik nak tidur, dah terkejut *tsk..tsk..*



Si mama pula masuk je rumah, macam-macam benda nak kena buat, basuh baju, basuh pinggan, sejukkan air, sapu lantai, kutip sampah..Pendek kata sambil jalan, tangan kutip sampah, sambil tengok TV tangan basuh pinggan..Huhuhuhu..Masa ni rasa macam best je kalau ada orang gaji, bolehlah main suruh-suruh aje kan;P Bila baru nak duduk, si abang cakap lapar, bila nak rehat si kakak nak susu..Sampaikan nak solat Maghrib pon rasa terkejar-kejar sebab risaukan adik Ashraf yang ditinggalkan dekat kakak Husna yang tak tahu apa tu;(



Kalau en suami tak ada, memang Zaila suka naik tidur awal. BUkan apa, selagi masih buka lampu, selagi itulah diorang duduk melompat & bergalok..Letih..letih..Baik duduk dalam bilik, buka air-cond & lampu tidur & duduklah korang sampai mengantuk;P Selalunya menjadi pada HAziq sebab memang sekarang dia tidur awal pun, penat bersekolah agaknya. Si Ashraf memang jenis tidur, dia ganggu mama pukul 1 pagi, takpun 3 pagi. Tak cukup 3 pagi, pukul 5/6 pagi pun dia nangis kejutkan mama dia ni T_____T



Husna pula jadi peneman setia mama. Kadang-kadang duduk sebelah mama layan mama berfacebook. Kadang-kadang tertidur sebelah mama. Comel..comel..Tapi esok tu, bukan main liat nak suruh bangun. Kalau sekali panggil, bukan nak dengar..Nak kena tutup kipas, tutup air cond barulah nak gerak..Itupon sambung tidur lagi kat bawah *tsk..tsk..*



Hampir setiap hari macam tulah rutin Zaila. Ada masa anak-anak perangai elok, ada masa si Haziq batuk-batuk..Ada masa si Husna bergaduh ngan Haziq..Pendek kata, hari-hari Zaila jadik mak ghimau..Sampai kadang-kadang menangis dek tak tahan dengan perangai anak!! BUkan nak cakap Zaila ni terlalu manjakan diorang tapi dah namanya budak..kita larang macamana pon tetap nak dibuatnya juga..Kesudahan kita yang stress sorang-sorang diri *tsk..tsk..*



Eh mesti korang nak tahu juga kan ape motif Zaila dok merapu seorang diri ni kan?? Haaa, masa nilah rasa betapa susahnya kita nak handle anak-anak seorang diri. Kadang-kadang nak tinggalkan untuk mandi & buang air pon tak harap sebab risau si abang & kakak buli adik;( Masa nilah rasa macam "aaargh, tak kira laki aku balik, aku nak mintak jugak upah aku jaga anak-anak" Betol tak?? Betol tak?? Tipulah korang kalau cakap buat semua ni sebab dah tanggungjawab..Well, kot ya pon ada..tapi bukan Zaila ya..mak tak sanggup..Hukhuk..*kena claim jugak elaun kerja lebih masa ngan en suami*



Sebab itulah ramai suami yang tahu & faham akan kesusahan isteri menjaga "harta-harta" mereka, diorang tak akan berkira dengan isteri..Belikan isteri hadiah untuk menggembirakan hati si isteri yang penat berjuang menjaga anak-anak. Penat tahu jaga budak kecil ni!! So..meh kita fikir, nak "paw" apa ya kat en suami;P

- percutian yang romantik??

- ke spa berdua?

- tengok movie & makan-makan bersama?

- belikan handbag idaman hati *eh kenapa harus handbag ah*??

- tidur hotel 5 bintang??

- beli set pinggan idaman hati, takpun set periuk belanga ala Jamie Oliver style??

- beli sofa idaman hati??



Isy, banyaknya permintaan!! Harus kena tinggal selalu baru boleh claim hadiah ni;P *alah, ni berangan je dulu..silap haribulan semua permintaan tak dilayan dek alasan budget yang xcukup* Ouchhh!! mak sentap ni!!



pesanan buat en suami yang baca entri ni *kalaulah dia baca tapi rasanya tak kot sebab dia malas nak layan perangai isteri yang suka mengarut meroyan seorang diri ni*



"b, silalah buat apa yang patut!!" ~bukan trim bulu tuuut ya *eh tetiba*





ni kanak-kanak riang yang hari-hari mama kena beli sesuatu sebagai upah suruh duduk diam dalam kereta, kalo tak mama takleh concentrate drivingT___T



pastu sama sedas diorang habiskan tanpa pelawa pada sipembeli T____T

mama, esok beli Oreo lagi yaa *herm, yolah Haziq*



Lagi cerita tak bermotip..terima kasih sebab membacanya;)



10 ulasan:

Ana Suzana berkata...

ana tak pernah minta2 pada suami, tp ana selalu gak usik dia ada ole2 tak untuk ana..

tp bila suami bagi ya Allah, mmg terasa seronoknya..

Dan suami ana lak jenis kalo kita tak meminta2 dia laaaagi suka belikan dan buat surprise.. sbb dia mmg suka buat kejutan..

Apapun bergantung gak pd rezeki, ada rezeki lebih dia bg la mcm2.. tp kalo takde, bg kasih syg pun dah berharga.. hehehe

Lily@MamaZaraZareef berkata...

wahhh..baca rutin zaila ni pon dh penat dah..hehehe..kite stakat ni anak2 kecik lagi so lom terasa sgt ributnye..klu zara zareef dh besar, mau sama gak kot cm zaila..cume skang ni terasa cm tk cukup masa utk diri sndiri..ade jek benda or kerja kat umah nk dibuat kan..

p/s: klu kite, suka tuntut nk gi bercuti dr hubby..dulu mmg die slalu tunaikan sbb die tau selama nih mmg bini die dok jaga anak snsorang kn..tp skang lame dh tk pi jalan..bajet dh takde kot..huhu

Lily@MamaZaraZareef berkata...

wahhh..baca rutin zaila ni pon dh penat dah..hehehe..kite stakat ni anak2 kecik lagi so lom terasa sgt ributnye..klu zara zareef dh besar, mau sama gak kot cm zaila..cume skang ni terasa cm tk cukup masa utk diri sndiri..ade jek benda or kerja kat umah nk dibuat kan..

p/s: klu kite, suka tuntut nk gi bercuti dr hubby..dulu mmg die slalu tunaikan sbb die tau selama nih mmg bini die dok jaga anak snsorang kn..tp skang lame dh tk pi jalan..bajet dh takde kot..huhu

sisdee berkata...

klu suami mampu apa salahnya for me :) sbb klu my hubby mmg dia tau camne ngan anak2 kami...wlu 2 orang tapi dah nk pecah rumah yg kcik ni huhuhu


slalunya i tak dmanding..sbb mr hubby kasi sthing yg kdg2 kita pun tkjut hahahah

mmg zaila mula2 nk ssuaikan diri jaga anak fulltime nie sengsara tapi dah biasa insyaallah jadi syg nak lepaskan dorang kt orang lain :)

kasihredha berkata...

hahahah...ni acara mencurah perasaan ni zaila....sesekali biar lepas semua perasaan berbuku di hati kan.

Akak tak pernah minta apa2 dari suami...malu dan tak reti camana caranya. Lagi pun mungkin kita bekerja...so kita ada duit kalau nak beli apa2 kan.
Bagi akak biar le suami memberi secara ikhlas.. lagi sweet :)

Ami berkata...

still tok leh imagine gano k ila handle 3 askar soghe2 huhu,kalu ami meme jadi singo tino doh.hahaha ami hok anok soghe nie pon kalu sokmo mitok upoh jago askar kecik die tue =p letih ooo

DaZzlingLilLy berkata...

mmg penat lah kalo nak handle anak sorang2 ni kan..sekali sekala mintak 'upah' dr suami ok jer rasanya..tp kalo suami mampu selalu pn takper..hehe

Lady of Leisure berkata...

agree dengan kak kasihredha, bhagia bila sumi sendiri terasa nak buat surprise..

Azmiezas berkata...

akak rasa perlu kot *upah/elaun* especially pada kami yg bergelar SAHM..

Iela Fazielah berkata...

betul zaila..jaga anak sorang diri kala suami xde mmg letih.. tp relakan la... bak kata zaila.. bkn nak upah pun.. ckp dia memahami.. so..reti2 lah sendiri nak buat apa asal isteri bahagia....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^