Tak kisahlah nama apa pon..yang pasti aku nak share kat sini resepi gulai ketam yang aku buat tempohari..Ketam ni en suami belikan nun jauh dari Labuan..merasalah aku makan ketam isi penuh lagi tersohor tu *ntah apa yang tersohornya pon aku taktau*
Bahan-Bahan :
- of courselah kena ada ketam kan..kalau takde ketam, udang pon boleh tapi nanti nama kena tukar jadi gulai udanglah kan:P
- santan
- bawang merah
- lengkuas
- cili boh / lada kering
- serbuk kunyit
- garam, gula & serbuk perasa
Cara-cara :
- Aku rebus dulu ketam tu then potong dua, senang nak masak sket
- Panaskan santan, sambil tu blend bawang merah, lengkuas, cili kering sampai hancur
- Masukkan ke dalam kuah santan, masukkan juga serbuk kunyit
- Sambil-sambil tu kacaulah kan, sambil tu masukkan garam, gula, serbuk perasa sket
- Bila dah mendidih tu, masukkan ketam
- Petua mak aku, kalau nak bagi kuah pekat, dia masukkan sebiji telur dalam kuah tu..perghhh..tapi haritu aku buat kuah agak pekat so tak payah nak tambah telur dah..
jemput makan semua!!!
4 ulasan:
Kalo kat utara gulai=kari..mcm ko masak ni panggil masak lemak..terliur aku wei..sodapnya..
sedapnye ketam....
DaZzlingLiLy,
hahaha iya ke?? main belasah je aku bagi nama..memang sesap ketam Labuan ni, isi penuh2 kooooo
Lady Ija,
salam perkenalan..memang sedap!!
Sis,
Kalo rebus dulu ketam nnti air ketam dah xde la dlm kuah nnti. So better masuk dlm kuah terus ketam tu. Bru rasa manis air ketam tu. Just sharing pendapat.
Catat Ulasan