Tuesday, August 5, 2014

Menu Pilihan Hari Raya Adalah Nasi Arab

Assalamualaikum,

Alhamdulillah sudah melepasi seminggu Syawal dah, masih ingatkah kalian akan menu pada hari raya yang lepas? Kalau di kampung aku sudah tentu lah menu wajib ada di setiap rumah adalah ketupat palas, tapai dan kuih raya. Pagi raya rumah mak mertua aku ada menu nasi tomato. Rumah mak aku pula ada bihun goreng dan nasi arab yang kakak ipar aku sediakan.

Ramai yang memilih untuk menyediakan nasi arab tahun ini. Mana taknya, dengan rempah nasi arab Al-Bayt cukup-cukup senang untuk sediakannya kerana di dalam setiap kotak tersebut sudah ada rempah dan beras. Jadi, tak payah nak pening kepala memikirkan apa yang perlu disediakan lagi. Di bahagian belakang kotak juga sudah ditulis siap-siap resepi dan bahan-bahan lain yang diperlukan untuk menyediakan nasi arab ini.


Gambar ini aku ambil dalam bulan puasa yang lepas. Menu mandy kambing bersama sup kambing & saffron. Alhamdulillah en suami dan anak-anak cukup sukakannya :)


Gambar dari dalam periuk lagi. Beras yang diberikan di dalam setiap kotak memang jenis yang panjang-panjang. Sekotak nasi arab ini boleh dimakan antara 4-5 orang. Kalau kami ni cukuplah untuk sekeluarga (malah ada lebihan lagi)


Inilah rupa isi dalam sekotak nasi arab, siap ada beras dan rempah masakan. Jangan risau, resepi dan cara-cara untuk memasak hidangan sampingan pun ada juga disediakan.

Bagi yang berminat untuk dapatkan pek nasi arab ini, bolehlah wasap aku di 012-9706828. Sesuai sangat untuk dihidangkan buat tetamu yang bertandang ke rumah nanti. Bagi mereka yang ingin menjadi pengedar, boleh PM aku untuk pertanyaan harga. TQ :))

3 comments:

Irfa said...

sama lah menu raya kita
hihi

dalila yusof said...

kakak sy kate oghe kelate , pakat2 buat nasi arab tahun ni, fenomena nasi arab melanda kelantan nampaknyer

Mira Cikcit said...

Uihhhhh.. Lapar tengok gambar je. Sedapnya la.

btw salam perkenalan.
Jemput singgah blog Mira, mira tengah buat giveaway sekarang ni
http://miracikcit.blogspot.com/2014/09/mayfair-slimming-and-facial-treatment.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015