Zaila tak masak menu yang susah pun..just bakar ikan terubuk, sayur goreng & ayam goreng..simple tapi sedap;P Tengok gambar jelah ya;-
selepas dibakar, perahkan asam limau ke atasnya..meletop!!!
Mesti korang nak resepi kan??~~ayat perasan~~
Sebenarnya resepi ni Zaila dapat dari Saymah..Makan masa berbuka puasa di rumahnya dulu..Ingat lagi entri ini, so kebetulan Zaila terbeli ikan terubuk yang segar..sedap juga kalau dibakar bersama dengan sambal ciptaan Mak Mah ini;P
Bahan2 yang diperlukan:
- Bawang merah**
- Bawang putih**
- Halia**
- Serai**
- Sos cili
- Sos tiram
- Cili boh
- Daun limau purut
- Limau kasturi
- Garam & nise (atau gula)
- Minyak
- Ikan seperti ikan terubuk, talapia, keli atau apa sahaj pilihan hati anda
Cara2:
- Blenderkan semua bahan yang bertanda ** sampai lumat, lagi banyak lagi bagus
- Tumiskan bahan kisaran. Kemudian masukkan sos cili, sos tiram, garam dan gula
- Apabila sudah naik minyak (warna bertukar kemerahan), carikkan daun asam limau purut ke dalam sambal tersebut
- Ambil daun pisang atau aluminium foil, letakkan sambal dah kemudian ikan dan sambal lagi
- Bakar di atas api yang kecil sehingga ikan masak
- Kemudian perahkan asam limau kasturi ke atasnya..wallah siap!!
Perasan tak, masakan ini lebih kurang dengan yang Zaila pernah masak di entri ini cuma kalau mahu masak Portugese grill, tambahkan sedikit udang kering atau belacan ke dalam bahan kisaran tadi..Pastu cara bakar pon sama sahaja;)
Mesti korang nak resepi kan??~~ayat perasan~~
Sebenarnya resepi ni Zaila dapat dari Saymah..Makan masa berbuka puasa di rumahnya dulu..Ingat lagi entri ini, so kebetulan Zaila terbeli ikan terubuk yang segar..sedap juga kalau dibakar bersama dengan sambal ciptaan Mak Mah ini;P
Bahan2 yang diperlukan:
- Bawang merah**
- Bawang putih**
- Halia**
- Serai**
- Sos cili
- Sos tiram
- Cili boh
- Daun limau purut
- Limau kasturi
- Garam & nise (atau gula)
- Minyak
- Ikan seperti ikan terubuk, talapia, keli atau apa sahaj pilihan hati anda
Cara2:
- Blenderkan semua bahan yang bertanda ** sampai lumat, lagi banyak lagi bagus
- Tumiskan bahan kisaran. Kemudian masukkan sos cili, sos tiram, garam dan gula
- Apabila sudah naik minyak (warna bertukar kemerahan), carikkan daun asam limau purut ke dalam sambal tersebut
- Ambil daun pisang atau aluminium foil, letakkan sambal dah kemudian ikan dan sambal lagi
- Bakar di atas api yang kecil sehingga ikan masak
- Kemudian perahkan asam limau kasturi ke atasnya..wallah siap!!
Perasan tak, masakan ini lebih kurang dengan yang Zaila pernah masak di entri ini cuma kalau mahu masak Portugese grill, tambahkan sedikit udang kering atau belacan ke dalam bahan kisaran tadi..Pastu cara bakar pon sama sahaja;)
Itu sahaja menu kami yang bisa membuatkan kami tersadai kekenyangan
Ops, sebelum lupa, Zaila nak berkongsi satu petua..bagi penggemar ikan terubuk, sudah semestinya ikan tersebut banyak tulang kan?? Bagi memudahkan kita memakannya, dinasihatkan sebelum menyiang ikan tersebut, elokkah dipegang kepala & ekor kemudian ditarik sehingga berbunyi~~maaf, Zaila tak tahu nak describe macamana bunyinya~~
Nanti tulang2 tersebut akan berkumpul di kepala, takpun nanti bila nak makan ikan tersebut, tulangnya akan berkumpul dan takdelah berselerak sangat..Hubby Zaila ada pengalaman tercekik tulang ikan terubuk semasa dia kecil;P Seb baik, dah tua ni semakin pandai memakannya;)
Oklah kawan2, nak sambung keje jap..Happy working!!!
25 ulasan:
Aduh, bakpo la entry mung ni psl mknn jah..buat perutku lapar saja. Malas ah nok singgoh blog mung lenkali..
.
.
.
.
.
Nawok jah!!!!;p
salam..
hi zaila..i singgah blog u..i've link u too babe..
babe tierack u pakai dlm profile pic tu sama ngan i hehehe...kite serupa!
sedap nyaaaaa
Yati, sapo surum masuk tengok jah..Haaaa..kalu berani cuba masuk & balik cuba masak sendiri..haaaa..mesti perut mung kenyang & mung pun xsakit hati lagi;P
Gorjesmum, Hi!! Ye ke sama?? Hiihihihihi..Zaila ada 2 je tudung TR, ingat nk tambah koleksi lagi;P
btw, nanti Zaila link kan ur blog k;)
KV, jangan tertipu ngan pandangan mata..haahaahaa;P
sungguh lazat...heheh.. lame tak mkn terubuk..teringat mase gi swak, beli terubuk masin 1 kotak.. fresh,..kaw2 laa makan.. huhu..tetibe lapar!!!
ahad kami pun pesta makan² gitu.. perh mmg ukar sawa jd nye :p
sedapnye ikan terubuk.. nak sketttttttttt
fauzi-maya, memang sedap..Zaila pun suka Terubuk Sarawak..teringat lagi saat makan ikan terubuk masin goreng dengan bawang tuu..makan pula dengan nasi yang panas..owh..sedapnya!!
Has, seronok kalau makan ramai2 kan..pastu pakat2 membongkang..haahaaahaa!!
Yati, dah habis rrrr;P
zaila betul tu lady penah dengar petua ni.. hihi..
ikan terubuk ni antara fav lady esp tang perut dia tuh.. lemak betul..
Lady, betul tuuu..Zaila pun suka & naseb baik ikan yang Zaila beli ni segar, masa dok siang ikan ni pun dah ada lemak2 yang keluar..memang puas hati makan ikan ni;)
hubby oghe tok brehi gop ike terubuk sbb byk tule. mujor ado tips nih, lenkali leh try lah
Yatie chomeyl, Zaila pun dapat petua ni dari hubby Zaila juga..biaserlah ore hok pernah tercekik tulang mesti dio tahu kee..
sedapnya! bulih try buat neh :)
wat lapar perott aku jah nih..haha..koho panda mu masok dihh..
Jane, try r..boleh pakai ikan jenis lain juga!!
sedapnyeee.ooo,gitu tipsnye.terubuk mmg sgt sedap tapi tang tulang tue penat!goreng sedap,bakar lagii sedap kan?
Ami, betul tuuu..buat asam pedas pun sedap!!!
ish sedapnya!
tetiba rasa lapar...
zarin, nanti jangan lupa cuba ya;)
wahhh..macam jual kat kedai. mesti try!
puan.farah, try jange dop try;P
Catat Ulasan