Wednesday, December 10, 2014

Ruang SOHO Terkini

Assalamualaikum,

Lama sudah mahu kongsikan gambar terkini SOHO di rumahku ini. Cewah! Hari tu en suami baru berpeluang menambah rak DIY yang dibeli di Ikea berbulan-bulan yang lepas. Maklumlah, en suami kan sokmo sibuk, jadinya baru-baru ni ada masa terluang terus dia pasangkan rak tu. Itupun berpeluh-peluh ketiak sebab tukang pasang amatur sangat. HAHA Nasib baik dah belajar banyak dari pengalaman yang lepas-lepas, jadi mudahlah sikit nak pasang tu guna gadget kesayangan en suami tu.

Hasilnya, dapatlah ruangan SOHO terkini inspirasi suri. Cewah!


Tapi sekarang ini tempat letak dokumen yang besi tu aku dah alihkan letak meja kecil di bawah tu. Walaupun atas meja dah kosong tapi masih bersepah-sepah dengan kertas dan buku. Malas nak kemas sebabnya kalau kemas mesti mood nak bekerja hilang *alasan*


Rak buku yang masih sedikit koleksi buku-bukunya. Nampak sangat yang kami ni bukanlah pencinta buku. HAHA Tapi azam baru dan tahun-tahun sebelumnya memang nak jadi pencinta ilmu. Takpe, sikit-sikit kita kumpulkan koleksi buku. Ada antara buku-buku yang dibeli dan ada juga yang dihadiahkan oleh teman-teman. Terima kasih buat semua, lepas ni kalau harijadi saya sila hadiahkan buku ya :)

Oh pada yang bertanya selamat ke letak mesin pencetak (printer) kat atas rak itu? Insya Allah, jika diizinkan Allah selamatlah kan. Bukan apa, mama nya stress sangat bila printer tu ada di bawah, mulalah askar-askar cilik yang sentiasa berhubung sel-sel otaknya memasukkan benda-benda kecil dalam feeder printer tu. Tempoh hari masa en suami mahu print tempahan hotelnya, tengok-tengok ada pemadam lah, broochlah, tag nama Haziqlah. Patutlah printer selalu tersekat-sekat. Alahai anak~


Fail kertas tu beli di Ikea pada harga RM4.99 untuk 5 keping (rasanyalah sebab tak ingat dah). Bolehlah asing-asingkan dokumen ikut bisnes yang aku buat. Cewah! Ala-ala 5S gittewww


Tengoklah keadaan meja SOHOku, memang habis diconteng oleh askar-askar kecil ni. Pantang dapat chop (stamp) habis diorang pi chop meja, dinding dan langsir. Mak jemah redho jelah sebab anak-anak mak jemah memang kreatif;)

Alhamdulillah, makin lama makin kemas dan tersusun ruang SOHO ini. Bukan sahaja aku juga selesa buat kerja tapi en suami juga menumpang sama. Di sini, segala impian aku paparkan di ruangan "vision board" sebagai pemangkin semangat untuk terus berniaga mencari sesuap nasi buat diri dan keluarga. Haritu ada yang komen ruang SOHO aku lebih kemas berbanding dapur sendiri, iya. Memang benar sebab kat dapur tu tak pernah nak kemas sebab selalu aje guna. HAHA Boleh terima tak alasan ni?

Sebenarnya inilah "passion" aku. Kalau dulu sebelum berhenti kerja memang tak pernah terfikir yang akan mempunyai ruang SOHO sendiri. Maklumlah, apa yang ada dalam fikiran hanya bangun pagi nak pergi kerja dan hujung minggu nak spend masa dengan anak-anak sahaja. Tapi cukup-cukup berbeza apabila aku bekerja dari rumah di mana pentingnya ada ruang SOHO sendiri untuk fokus bekerja. Kalau dulu lepas ada pelanggan beli dapat duit pun terus habis je entah ke mana tapi sekarang ini sudah lain. Sudah ada sistem untuk merekodkan (ala buat sendiri aje guna Google Sheets) dan yang penting sudah ada rekod resit-resit yang dikeluarkan. Alhamdulillah, berbaloi juga pengalaman kerja dulu. Adalah boleh aplikasikan sikit-sikit dalam bisnesku ini.

Sebenarnya nak cerita banyak lagi tapi macam takde idea nak tulis apa. Pada yang baca blog ini dan ikuti blog ini, terima kasih diucapkan dan kalau ada soalan jangan malu jangan segan boleh hantar kepada emailku di zailamohamad@gmail.com

Sekian. Bye!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015