Tuesday, April 7, 2015

Resepi Mudah Sotong Goreng Telur Masin


Assalamualaikum,

Seperti dijanjikan malam tadi di facebook Kak Ila, ini dia resepi sotong goreng telur masin yang Kak Ila buat malam tadi. Dah sapa entah yang kongsi resepi artis mana ntah (lupa dah namanya) di facebook, jadi kebetulan bahan-bahan dah ada, apa lagi mohler kita memasak :)

Bahan-bahan :

- sotong dipotong bulat (macam cincin tu)
- tepung beras
- putih telur dari sebiji telur (bergantung pada sotong, kalau banyak maka lebihkan telur tu)
- bawang putih
- cili merah
- daun kari
- mentega untuk tumis
- kuning telur dari telur masin (aku guna 2 biji telur masin)
- susu pekat (resepi tu cadangkan susu pekat tapi kalau boleh guna sedikit sahaja sebab nanti manis)
- garam

Cara-caranya :

Mula-mula celupkan sotong ke dalam putih telur dan gaul dalam tepung beras. Kemudian goreng dan toskan (hati-hati meletop-letop pula sotong ni ya). Kemudian dalam kuali yang lain panaskan mentega, kemudian tumiskan bawang putih (yang dipotong dadu/halus), cili merah dan daun kari. Masukkan kuning telur masin, kacau-kacau dan masukkan sedikit susu pekat. Masa ni perisakan dengan garam ya, semalam telur masin aku guna tu tak masin sangat jadi rasa macam terlebih manis pula. Sepatutnya akan rasa manis, masin dan pedaslah kan.

Apa-apa pun memang sedap sangat. Sepinggan tu aku dan en suami je yang hadap. Anak-anak tak suka sangat sotong, kalau udang mungkin akan berebutlah juga. Selepas makan, terus minum GC Tea, malam tadi berpeluh-peluh macam lepas lari marathon. Ramai yang bertanyakan aku dah kurus ke lepas amalkan minum GC Tea ni. Jawapan ikhlas masih belum kurus lagi ya :P

Produk apa pun yang kita ambil kena lah ambil secara konsisten baru nampak hasil. Untuk sekotak GC Tea ada 60 uncang bersamaan 60 hari (jika diminum secara konsisten) kalau tak, faham-fahamlah mesti lambat juga akan nampak hasilnya kan?

Bagi mereka yang mahu mencuba dan mahu cari peluang untuk menjual / menambah pendapatan. Boleh hubungi aku di 012-970 6828 atau emelkan pertanyaan ke zailamohamad@gmail.com

Iklan sat :
Jom jana pendapatan dengan menjual produk bumiputera. Yang penting ianya memang memberikan kebaikan dan banyak khasiat. Sambil minum sambil jana pendapatan juga. Bagi sesiapa yang berminat untuk jual, boleh PM 012-970 6828 dengan segera ya :)

2 comments:

Iela Fazielah said...

hmmm menarik... tp bila ada susu manis mcm xdpt byg lak rasanyer

hainom OKje said...

Lebih kurang udang butterkan Zai...yg lainnya cuma ada telur masin jer...menarik jugak ni, cuma kolestrol tinggi sikit ek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015