Wednesday, October 21, 2015

Bestnya Buat Home Made Laksa Dengan Anak-Anak!

Assalamualaikum,

Wah! Lamanya tak update blog. Maklumlah cuaca jerebu seakan-akan mengaburi mataku untuk tidak mengetuk keyboard! Wah, ayat kemain lagi :) Sebenarnya beberapa minggu anak-anak diuji dengan kesihatan yang tidak menentu dan mama juga semakin bertambah kemalasan untuk mengadap blog.

Alhamdulillah bermula hari ini jom kita update blog supaya uols terubat rindu *blueks*

Kejadian petang Isnin yang lepas, sempat buat laksa bersama dengan anak-anak. Gara-gara pagi Ahad yang lepas aku pergi ke kelas demo membuat laksa dengan menggunakan Noxxa Noodle Maker. Terus semangat nak cuba buat sendiri. Memang mudah sangat kerana semuanya automatik, hanya ikut sahaja resepi yang diberikan iaitu campuran tepung ubi, tepung beras, tepung jagung dan tepung gandum, insya Allah akan menjadi :)

Anak-anak toksah ceritalah memang super eksaited nak menggunakan gadget baru mama ni. Haziq tukang tekan dan masukkan tepung. Sebenarnya petang sabtu tu kami dah cuba buat homemade mee kuning, mula-mula aku yang buat terus tak keluar mee tu (HAHA) tapi dengan bantuan en suami sekejap aje menjadik T___T". Pengajarannya ; sila baca manual dan arahan dengan betul dan jangan derhaka resepi ya :)


Cantik laksa nya tapi acuan nis ebenarnya untuk mee kuning. Jadinya laksa kami takde lah tebal mana. Halus-halus sahaja :)


Semua pakat kerumun meja sebab nak tengok mesin ini bekerja. Bila mama bagitahu aje nak buat laksa terus pakat tolong. Tapi bila dah nak siap, amboi pakat lari belaka sebab malas nak kemas. Lalu, mama pun gunakan kuasa teriakan nyaring supaya pakat-pakat kemas!


Bila laksa keluar tak payah nak potong-potong sebab nanti bila celur dalam air panas ianya akan terputus sendiri

Awal-awal memang menggerutu tapi jangan risau, bila dah celur dalam air panas elok aje menjadi :)


Sabar menunggu hasilnya. Sekejap aje dah siap tau, petang tu kami buat dua kali sebab 1 adunan boleh dapat dalam 1.1kg. Kami kan kuat makan jadi kena buat banyak sket :)


Masa ni proses celur laksa, kalau ada pressure cooker Noxxa boleh guna. Air tu HP2 min sekejap aje dah panas, aku gunakan dapur biasa sebab Noxxa buat masak kuah laksa. Aku buat laksa lemak sebab anak-anak memang suka. Kalau buat laksa penang hanya mama aje yang makan.


Inilah hasilnya. Puas hati sebab dapat buat laksa sendiri tau. Selama ni aku tak tahu mana nak cari laksa beras sebab kalau beli di pasaraya pun macam tak terjamin aje tahap kebersihan dan bahan-bahan yang digunakan. Kalau buat sendiri Insya Allah selamat tanpa bahan pengawet.


Alhamdulillah menu kami petang Isnin yang lepas. Sekejap aje dah dapat makan home made laksa. Anak-anak suka makan bertambah. Ashraf siap cakap mama masak sedap. Amboi, hak sorang ni memang suka puji mama masak sebab nak suruh mama buat lagi lah tu.

Esoknya aku buat makaroni pula. Nanti update lagi. He he Jangan muntah ya, bukan apa, sukalah bila dapat buat sendiri mee dan pasta ni, satu kepuasan yang tak dapat digambarkan. Minggu ni en suami asyik beli tepung gandum aje, layankan aje hobi bini dia yang rajin bermusim-musim ni.

Oklah hingga bertemu lagi. Pada yang berminat nak tahu lebih lanjut tentang resepi homemade laksa atau Noxxa noodle maker bolehlah hubungi aku melalui Whats App 012-970 6828 ya. Hingga bertemu lagi. Bye!

4 comments:

Rizziela said...

bestnya blh buat laksa sendiri

Shikin Hamzah said...

Bestnya.Berapa RM ya mesin noxxa utk buat mee tu?

Anonymous said...

Hi, ade tak resipi utk buat laksa ni?

nik fatimah nik hassan said...

Boleh share resepi lksa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015