Friday, October 21, 2016

Jom Buat Mee Sendiri, Halal Lagi Bersih

Assalamualaikum,

Alamak, mana perginya mojo untuk menulis blog balik ni. He he Ya ampun, banyak gambar yang tersimpan dalam memori (selalunya banyak letak dalam facebook, akaun Instagram Mekla sudah tidak aktif dah) tapi nak pindah masuk ke sini punyalah bercinta (malas) tapi haritu Mekla ada alasan Berukbeng Maxis Mekla rosak, sekarang dah takde (nanti cerita lain entri) ha ha ha banyaknya nak cerita ya, kita tengok aje lah nanti ;)

Tapi entri ini wajib cerita sebab Mekla nak kongsikan keterujaan membuat mee kuning sendiri. Ceh! Padahal sebenarnya dah genap setahun beli mesin buat mee jenama Noxxa ni tapi faham-fahamlah, lepas bersalinkan Arman memang tak sempat nak buat mee segala, sekarang ni rasanya macam lega sikit sebab Arman pun dah besar :) Sekali buat kita pastikan dapat simpan untuk kegunaan esoknya.


Mesin mee Noxxa sekarang baru aje ada stok, jadi bagi sesiapa yang berminat untuk membeli atau mengetahui harga boleh Whats App Mekla di 012-970 6828. Bagi seorang surirumah anak ramai, aku rasa berbaloilah untuk beli mesin mee ni sebabnya boleh buat mee, pasta, muruku, kue teow, laksa dan biskut raya tau. Tapi setakat ini Mekla baru belajar buat mee dan laksa aje, yang lain-lain tu resepi semua dah ada cuma tahap kemalasan nak mencuba tu je yang masih tinggi :)

Bukan apa, sekarang ni kalau pergi kedai runcit rasa macam geram juga bila belek-belek plastik mee atau kue teow tu semuanya dikilangkan oleh bangsa CINA. Eh bukan rasis tapi sebagai orang Islam sudah tentu kita nak pastikan kebersihan dan kehalalan produk. Kalau ada jenama bumiputera silakan beli tapi kalau takde jom pakat beli Noxxa Noodle Maker dengan Mekla tau :)

Kalau tak mampu nak beli secara tunai, jangan risau kita buat kutu-kutuan juga.

Nak guna pun senang aje sebab mesin ni automatik tau. Ikut sahaja resepi sukatan yang diberikan, tekan-tekan dan insya Allah menjadi. Haziq, Husna dan Ashraf memang dah pandai guna mesin ni cuma aku kena pastikan bila tepung dah semakin habis tu kena lah tunggu kat sebelah mesin ni (sebab nak kena selalu tekan mesin).

Oklah nak tayang hasilnya :-


Buat mee ladna

Bahan-bahan untuk kuah :-

- 4 ulas bawang putih dikupas kulit kemudian diketuk
- 2 biji cili pai merah diketuk
- 5 helai daun limau (tak pasti resepi sebenar masukkan ke tak tapi Mekla suka je masukkan)
- isi ayam, udang dan sotong
- sos tiram dan sos cili secukup rasa
- serbuk lada sulah
- sayur kailan dipotong (asingkan batang dan daun)
- tepung jagung dan air untuk pekatkan kuah
- Mee kuning yang telah dibasuh dan ditoskan

Cara-caranya :

- Panaskan minyak dan tumis bawang putih serta cili padi dan daun limau
- Kemudian masukkan isi ayam, udang dan sotong
- Masukkan serbuk lada sulah, sos tiram dan sos cili secukup rasa. Agak-agaklah kan, lada sulah tu pedas jadi jangan tuang sebotol pula. Kalau dah masukkan sos tiram banyak tak payah tambah garam sebab sos tiram kan dah masin.
- Tambah air kalau nak kuah banyak
- Masukkan mee dan masukkan batang sayur kailan diikuti dengan daunnya.
- Untuk pekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung jagung.

Memang sedaplah!


Ini keesokan harinya buat mee goreng daging. Resepi paling senang dan rasanya aku pun sekarang malas nak masak macam-macam. Buat menu macam ni pun anak-anak suka cuma daging sedikit liat sebab aku tak rebus guna Noxxa Pressure Cooker dulu (kesnya malas jangan tanya kenapa malas)
Sayur letak daun bawang aje sebab malas nak letak macam-macam sayur sebab akhirnya anak-anak tak makan pun T___T"


Sebenarnya niat awal nak makan dengan kuah mee bandung ni. Kebetulan ada jemaah surau yang sedekah kuah. Jadi Mekla hanya sediakan mee, telur dan sayur sawi sahaja. Alhamdulillah kenyang dan yang bestnya mee dia tak keras macam kita beli kat kedai tu. Yang penting takde bahan pengawet kerana Mekla hanya gunakan tepung high protin jenama Faiza (sudah semestinya halal), garam bukit, serbuk kunyit untuk warna dan air serta minyak jagung. Itu sahaja, takde sebarang bahan pewarna atau perisa tiruan, nak makan banyak pun selamat uolssss

Oklah, nanti Mekla rajinkan diri update cerita lain pula. Banyak sangat entri dalam kepala otak ni tapi memang masa sangat-sangat cemburu. Maklumlah dulu anak tak ramai sekarang berduyun macam nurseri dah bunyi rumah kami :)

Kalau berminat untuk beli mesin mee ni jangan malu WA 012-970 6828 tau. Iklan sket :


Pada sesiapa yang ingin jaga kesihatan kulit (eh kulit pun mahu nutrien juga tau) boleh dapatkan set mandian dan penjagaan tubuh badan yang terdiri dari produk semulajadi seperti minyak biji labu yang kaya dengan antioksidan untuk membantu menentang radikal bebas dan tekanan persekitaran, mentega shea untuk kelembapan kulit dan madu bunga oren. Macam biasa WA 012-970 6828. Sesuai sangat bagi mereka yang ada masalah kulit kering dan mahu kekalkan kelembapan kulit.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015