Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Khamis, 26 Mac 2009

KPLI oh KPLI..

Tengah2 surf internet tu, terdetik nak check website Kementerian Pendidikan Malaysia ntok check result mtest KPLI which supposed to happen this saturday..pagi tadi kak khaty memang dah sibuk tanya..kalut jer makcik ni..hihihi..sudah siap sediakah ntok menghadapi segala soalan yang....kalo xsilap aku ermmm...cubaan kami yang ke 4 (ker lebih??) ntok memasuki bidang perguruan ni..Hai punyalah susah nak jadi cikgu ni ya..nak tahu nape??sebab dah ramai sangat yang mintak nak jadi cikgu ni..ada yang nak jadi cikgu sebab susah nak dapat kerja, ada yang nak jadi cikgu sebab nak relaks..ye r, keje separuh hari then bila cuti sekolah rileks jer, ade yang nak jadi cikgu sebab desakan ibu bapa, ader yang nak jadi cikgu sebab memang suka jadi cikgu..pendek kater macam2 reason diorang cakap ntok menjadi seorang guru..

Bagi aku, aku pon ada sebab aku tersendiri (one of da reason dat i mentioned above..guess it which one??hihihii)..Biaserlah, zaman sekarang ni semua orang nak cari keje yang boleh menjamin masa depan mereka (especially for those yang dah ada family)..macam aku ni..kalau nak cerita sejarah KPLI ni..huhuhu..tersangat2lah sedih..malu pon ada sebab aku ni macam dah jadi pelanggan setia KPM, tiap2 tahun xpernah miss beli pin KPLI kat BSN tu, dahler RM6 sekali beli..haahaahhhaa..agaknya kalo aku yang jual pin no. tu mesti dah kaya raya kan??Tapi Alhamdulillah, last year lepaslah jugak masuk stage interview..masa tu aku dalam pantang lagi tapi kugagahkan jua ntok menghadiri interview tu tapi sayang xdapat=( maybe sebab masa tu aku xsihat, batuk2 sampai suara pon xder & aku tersalah pilih bidang..supposed budak2 engineering kn amik pengajian pendidikan kemahiran hidup tapi aku p pilih nak jadi cikgu BI..kalo BI power xperlah..tapi ni takat cukup2 makan jek..ader hati nak ngajor anak orang "speaking London", speaking Lundang boleh r!!! anyway, lesson taken n kali ni aku pilih pengajian Kemahiran Hidup plak..Nanti kalo dapat, best r..leh ajar budak2 ni buat "hanger dawai", buat sandwich..erm..ni aku recall zaman aku belajar dulu r..sekarang ni mesti lagi mencabar..silap2 nak kn ajar budak2 buat roket..hahahhaha..

Sebenarnya aku malas dah nak berharap..tapi at da same time xnak ketinggalan ntok mencuba..kalo dapat, Alhamdulillah tapi kalo xdapat i'll take it as a lesson to make me become a better person..Macam sekarang, aku enjoy dengan bisnes yang aku buat ni..walaupon kecil2an tapi ia dah banyak membantu aku menaikkan semangat aku..ia banyak menyedarkan aku agar aku kita sebagai seorang yang makan gaji ni, janganlah terlalu selesa dengan "comfort zone" yang kita ada sekarang ni..for those yang kerja in a private sector lagilah..dah banyak kilang yang gulung tikar kesan daripada kegawatan ekonomi dunia sekarang ni..tapi alhamdulillah kompeni tempat aku keje ni still standing lagi sebab kitorang ni kompeni oil & gas, tapi still jugak terasa kesannya di mana kami dikerah agar tidak membazir in term of electricity, air-conditioning, event organising & many more..bagus jugak tu..ok sambung lagi, kita haruslah sentiasa berfikir maju kehadapan & bagaimana caranya ntok memajukan diri kita & famili kita..dan salah satunya adalah dengan berniaga..iya, Rasulullah s.a.w juga adalah seorang peniaga dan kita haruslah mengambil baginda sebagai contoh+idola kita yang terdekat..

Guess what??aku juga ada menyediakan peluang kepada korang ntok berniaga (xkisahlah secara kecil2an ker..kalo nak terus ke besar2an pon ok gaks tapi terlalu berisiko jugak..xsalah kalo kita mula dari bawah..USAHA itu tangga KEJAYAAN kan??)..korang berminat ntok menjadi pengedar barangan aku??sila kunjungi sale's blog aku agar korang dapat tahu dengan lebih lanjut tentang produk yang aku tawarkan (aloh, senang crita aku ada jual pelbagai pilihan tudung bawal, kain ela, keropok & produk kesihatan yang terbukti amat berkesan)..Berminat??jangan malu ntok bertanya..akak xmakan orangnye..hihihi..pada yang dok sekitar Shah Alam lagilah bagus sebab kita boleh berjumpa & boleh berdiskusi tentang hal ini..tapi biarlah pada orang yang betol2 berminat & berniat ntok merubah kehidupan mereka sahaja..kalo x, MALAS aku nak layan!!!

Allah kurnikan kepada kita akal fikiran agar kita dapat menggunakannya di jalan yang betol..so janganlah jadikan alasan seperti akak xpandailah, akak xyakinlah, akak takutlah sebagai halangan ntok kita berjaya dalam hidup..nak seribu daya,xndak seribu alasan tapi fikirlah sampai bila kita nak tengok orang lain dah maju ke hadapan tapi kita masih di takuk yang lama??..walaupon kita bekerja makan gaji riburiban sebulan tapi adakah ini memberi satu kepuasan kepada kita??tiap2 bulan duit mesti xcukup..xsah cakap orang lain, aku ni lagilah..minggu pertama dapat gaji dah tinggal suku..macam2 nak kn bayar..sampai kadang2 kn bayar pakai credit card dah sebab sayang nak kuar cash money..macam hari ni, duit dalam wallet ada cukup2 makan jer ntok support makan aku sebelom gaji masuk Jumaat ni..tupon terpaksa menahan segala nafsu serakah yang datang cukop menggoda dikala duit kurang ni=)

Terima kasih kepada suamiku yang banyak memberikan support kepadaku..mula2 dengan membeli Celcom broadband kepadaku..aku rasa ia adalah satu anugerah yang xternilai bagiku sebab di sinilah aku mengenali dunia blogging..dunia internet di mana semua benda ada di hujung jari anda sahaja..cakap jer nak ape, tie ack dari LOndon??ami leh hantarkan..nak keropok segera dari Kelantan??aku leh poskan..janji bayar r=) pendek kate ape jua perniagaan dapat dijalankan as long as kita ada kesungguhan & minat yang MEMBARA..hahahhaha..macam sekarang api kesungguhan sedang merebak dalam kalenjar adrenalin aku ni (betoi ke??lupe r biologi ni) dan aku berharap ianya tidak akan padam begitu sahaja..aku akan tingkatkan lagi darjah kesungguhan agar aku dapat buktikan pada orang yang aku juga boleh berjaya!!

3 ulasan:

ami berkata...

good luck Kak Ila(both with business and KPLI!)
InsyaAllah ade rezeki kak Ila jadi cikgu this year:)

Ma'am_Chelsea berkata...

Hye sis..

Thanks coz sudi sharing nasihat & smangat...

Moga2 sis bjaya dunia hingga akhirat.. :)

zailamohamad berkata...

thank you..thank you..harap2 aderlah rezeki yang ALLAH bagi kat anak2 akak xkisahlah dengan cara mana pon..yang penting ianya HALAL..bersyukurlah pada apa yang ada..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^