Firstly, Zaila nak minta mahap ngan Jane pasal dah lama berjanji nak bagi resepi gulai ayam nasi berlauk..siap minta berkali2 tu..bukan apa, Zaila kalau nak bagi resepi kat orang, rasa segan pula bila tak cuba dengan sendiri..so Zaila pon
Bahan2:
- seulas bawang putih**dikisar/ditumbuk
- seinci halia**dikisar/ditumbuk
- sedikit lengkuas **dikisar/ditumbuk
- sedikit kunyit hidup (Zaila guna serbuk kunyit je)
- sedikit cili kering diblender (Zaila pakai cili boh je)
- seekor ayam
- santan pekat
- santan cair
- 1 sudu besar rempah kerutup
- 1 susu besar rempah kari
- sedikit air asam jawa (boleh juga gunakan asam keping)
- sedikit lada hijau, kacang panjang
- garam gula secukup rasa
Cara2:
Tumiskan bawang & segala bahan yang dikisar tadi, masukkan rempah kari & kerutup, tumis hingga pecah minyak, masukkan ayam, kacau sekejap, kemudian masukkan santan, air asam jawa & garam gula..sentiasa kacau bagi mengelakkan ianya berketul..kemudian masukkan cili & kacang panjang..biarkan sekejap & sudah siap!!
Ntok sambal cilinya;-
blender cili padi merah dengan cuka, garam & gula..that's it..
Perghh..kalau Jane hidangkan dengan ayam goreng pula..mahu terangkat bila makan nasi pagi2~~orang Pantai Timur selalunya akan makan sarapan yang berat2 di pagi hari~~nak wat macamana, mak kita dah ajar sedari kecil lagi;)
Pada sape2 yang nak resepi lagi..moh tanya~~cewah, berlagak youuuu~~
10 ulasan:
heheheh..jom memasak bersama zaila.
wah sedapnya nampak.. thanks for sharing the recipe zaila..
:)
gulai ayam nasik berlauk makan bersama sambal belacan..sedapppp sgt
Kak C, jom!! jom!!
Lady, Zaila pon ciluk dari internet tapi resepi ni nak sama je ngan mak zaila punya..mungkin jenama rempah kari & kerutup agak berbeza..maklumlah kat KL ni mana nak cari home made rempah kari kan;P
has, betol tu..Zaila suka makan ngan "sambal jantan"!!
zailaaaa...ini kuah nasi berlauk ye!
boleh i copy...dah berkali2 my mom ajar tp tk pass buatnya...boleh cuba zaila punya pulak...my hubby suka sangat nasi berlauk :D
chef zaila, meme x bubuh bawe meroh ko ni? tp ayah chik aku pun penah ryak klu masak kari(gulai)sedap letok bawe putih byk2..betol ke ah?
Zarin..siler..siler cuba ya;)
Kak Ti, aku lupo nak letak..kalu letak pon takpo, tak letak pon tak po kot..haahaahaa..mung try 2 versi ada bawang merah ngan takdok bawang merah..nati bagitahu apa bezanya k;P
uishhh...hebat memasak nampaknye...bila nak wat gather2 maqan2..hehe :)
nampak mmg menyelerakan. Bolehla try masa cuti sekolah
Ayuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..aku tengah tunggu ko bagi green light je;P
bile ah??? nanti aku arrange kan;)
ME, silakan;)
Catat Ulasan