Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Khamis, 20 September 2012

Amalan & Pemakanan Semasa Mengandung

Assalamu'alaikum,

Haritu ada yang dah bertanya aku dah mengandung berapa bulan..Isy lupa nak update kat sini..Al maklumler, anak #4 mak jadi makin pelupa uolssss!

Well, pagi tadi dah pergi second check up dah. Kali ni pon dah deside nak bersalin dengan doktor yang sama masa sambut Ashraf dulu iaitu Dr. Siti Mariam dari Shah Alam Specialist (SALAM) sebab masa bersalinkan Ashraf dulu ada rekod "baby mengecil dalam perut kat situ" so mari kita doakan moga #4 miracles ni tak akan mengecut juga nanti:P


Masa scan ni aku dah 19 minggu..Alhamdulillah doktor cakap akan keluar sorang lagi penambah kaum Adam atas muka bumi ni..Sian Husna frust sebab takde geng nak main masak-masak *macamlah sekarang dia main semua tu* no wonderlah perangai dia ganas sket, rupa-rupanya akan dikelilingi bodyguard nanti:)

Hari ni dah masuk minggu ke 23..Tadi ambik darah je & bulan depan sambung check up lagi..Baby dalam perut pon dah makin aktif bergerak & aku pon dah rasa bateri kuasa makin lama makin low r..hehehe So far takde darah tinggi lagi tapi temperature ni sentiasa je naik kalau bersama dengan anak-anak *dahtu je keje aku jaga anak-anak* Macam hari ni stress dari pagi sampai ke petang tapi kena banyak-banyak istighfar & bersabar jelah..Kalau tak, sian baby dalam perut ikut stress sama..huhu

Ok bercerita tentang pengambilan vitamin, aku ada amalkan makan pil New Obimin & TPx Calcium Plus yang SALAM bagi & amalkan minum ekstrak jus delima ya mal alsham yang aku sendiri jual..hehe Seperti yang kita tahu, buah delima ni memang bagus untuk ibu mengandung. Dulu-dulu pon aku ada amalkan makan buah delima tapi since susah nak dapatkan bekalan so aku bertukar beli ekstrak jus delima ni. Kalau nak tahu, rasanya masam-masam sedikit macam air asam jawa & sangat bagus untuk menghilangkan "morning sickness" ibu mengandung. Since aku takde mabuk-mabuk, tak salah pon kalau aku amalkan kan..Produk ni diimport dari Syria & Jaafar Rawas merupakan pengedar di Malaysia ni.

Cara penyediaan pon sangat senang macam nak buat air sirap je. Macam aku, aku suka bancuh dengan air sejuk tanpa gula (memang masam yang amat) tapi boleh je minum sampai habis..Pada yang tak tahan, bolehlah tambah sesedu gula ikut kesukaan anak tekak korang:P
Pada yang berminat, bolehlah order sekarang sebab aku dah jadi salah seorang pengedar online untuk produk ni..Senang kan zaman sekarang, order, bayar then terus tunggu barang sampai..


dari kiri : ekstrak jus delima ya mal alsham, new obimin & pil kalsium (pada mereka yang tak suka minum susu macam aku ni) hikhik. Selain itu, jus kurma plus kismis, air zam-zam pon bagus juga untuk diamalkan. Kalau mahukan anak yang genius, seharusnya bermula dari kehamilan lagi dengan mengamalkan pelbagai makanan sunnah so jom kita amalkan dari sekarang supaya nanti akan melahirkan baby genius yang soleh/solehah..Insya Allah:)

Jangan lupa hubungi aku;
email : zailamohamad@yahoo.com (Tajuk : Jus Delima)
Phone no. : 012-3228651

Dapatkan pelbagai makanan sunnah di MKS Gedung Serbanika Online 
Dapatkan pelbagai buku agama & motivasi di MKS Kedai Buku Online
Dapatkan produk kecantikan AS Beauty di sini
Dapatkan pelbagai barangan untuk majlis harijadi di MKS Party Solutions

1 ulasan:

Ami berkata...

a 'kum babyy!hehe penuh rumah dgn hero hero,best2 anak sedara ami pon lagi ramai boys dari girls,tapi kalau ikut cite kakak2 ok je diorang tolong keje rumah semua sebab dari kecik ajar kan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^