Friday, May 15, 2015

Mudahnya Masak Nasi Arab Maqlubah Menggunakan Noxxa

Assalamualaikum,

Semalam aku puasa dan malas nak masak tapi terpaksa masak sebab nanti nak berbuka dengan apa kan? Tengok dalam peti ais adalah ayam beberapa ketul dan ada sayuran yang sudah macam rupa ala-ala nak mati kekeringan di dalam peti ais. Jadi terus dapat idea untuk masak nasi arab al bayt sebab senanglah kan semua beras dah ada dalam tu. Haziq bila nampak aje mama keluarkan kotak nasi arab terus melompat sebab memang anak-anak aku penggemar nasi arab :)

Kali ini masak nasi arab maqluba pula sebabnya tak pernah lagi rasa. Selalunya buat mandy ayam, kabsah ayam dan mandy kambing sahaja. Resepi maqluba agak berbeza dengan mandy dan kabsah kerana dalam nasi ni perlu di masukkan sayuran seperti lobak merah, terung, ubi kentang dan tomato. Haaa sesuai sangatlah jika mahu habiskan stok sayuran dalam peti tu. Jadi, tanpa melengahkan masa, aku terus keluarkan bahan-bahan. Mula-mula perapkan ayam dahulu dengan rempah perapan dan rendamkan beras basmathi yang telah disediakan dalam kotak tersebut.

Memang mudah sangat untuk memasaknya. Hanya ikut sahaja arahan di kotak. Dengan menggunakan bantuan periuk Noxxa lagilah mudah. Masak nasi arab hanya 8 minit sahaja tau dan yang pasti beras basmathi tu akan jadi panjang-panjang sebijik macam yang restoran nasi arab punya :)


Sesiapa yang nak beli nasi arab al bayt ni boleh PM / WA aku di 012-970 6828 ya. Ada 3 pilihan iaitu mandy ayam, mandy kambing & maqlubah ayam (seperti gambar di atas)


Nasi yang dah siap masak. Aku masukkan juga beberapa helai bunga saffron bagi menambahkan warna merah pada nasi tu.


Alhamdulillah selesai, semalam bertambah-tambah makan. Anak-anak pun suka. Memang berbaloi-baloilah beli nasi arab al bayt ni. Nak puasa mesti ramai yang mencari kan? Apa lagi, meh beli dengan aku ya. Hubungi :

Emel : zailamohamad@yahoo.com
WA : 012-970 6828
Facebook : Zaila Mohamad

Nak jadi ejen pon boleh juga. Cepat-cepat, jangan terlambat. Lagi satu nak beli Noxxa pun boleh juga. Hehehe :)

Bye!

1 comment:

Ummul Azkee said...

nampak sedap...tak pernah makan ,buat lagi la..mgkin nnti boleh share cara-cara pula..teringin nak cuba

bw dr housewifearts.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015