Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Selasa, 31 Januari 2012

Rentetetan Kisah Ashraf Sakit Mata

Assalamualaikum...

Aku nak kongsi tulis rentetan kisah Ashraf sakit mata..Moga dapat jadi panduan buat kawan-kawan / sebagai bacaan aku & anak-anak aku kelak:P So i'm warning you, this will be a long entry full of writing..takde gambar nak tepek eh!

It all started on Thursday (19/01/2012) bila petang ambil Ashraf di taska pengasuh dia cakap Ashraf sakit mata so kami terus ke Klinik Poliklinik Shaikh di Kota Kemuning jumpa doktor..Doktor just berikan ubat titis & ubat sapu & kalau dalam 2 hari masih teruk, kena datang lagi untuk ambil antibiotik..

Jumaat - Mata Ashraf macam biasa merah sket-sket & aku memang titiskan ubat & sapu di kelopak mata..

Sabtu - kami ke Melaka bercuti-cuti Malaysia yang sakitkan jiwa raga so masa tu dah titis pon jarang-jarang sebab busy berjalan & makan..Will blog about this later!!

Ahad - Pon busy berjalan-jalan di Melaka..Petang kami balik Shah Alam & duduk tak sampai setengah jam terus ke Poliklinik 24 jam di Kota Kemuning sebab tengok mata Ashraf bengkak & dia nangis sebab mungkin sakit & tak selesa..So doktor bersihkan mata & bagi ubat antibiotik & ubat selsema (alergy) tapi yang aku naik heran sebab dos yang disarankan adalah 0.5ml sebab usually kalau baby besar Ashraf ni paling kurang 2.5ml tapi aku bagi je ubat ikut dos yang disarankan..

Isnin - Nampak macam takde beza pon bengkak di mata & Ashraf asyik nangis je so tengahari tu kami decide pergi hospital..Columbia Asia Bukit Rimau bukan panel insuran Prudential (lagi), KPJ kami reject sebab banyak kali pergi selalu kena masalah lambat & wad penuh so off we go to DEMC..Perjalanan ke sana dari rumah dalam 15 minit ikut LKSA..Sampai terus ke bahagian kecemasan since haritu adalah hari cuti..Duduk sekejap doktor panggil & bila dia tengok keadaan Ashraf, ada sedikit kahak dalam dada so Ashraf diberikan nebulizer..En suami minta supaya Ashraf dimasukkan ke wad tapi doktor tak pasti kalau insuran terima sebab belum capai tempoh matang (sort of lah since dia nak tempoh matang 6 bulan ke berapa bulan aku lupa) & doktor tak pasti insuran boleh cover ke tak untuk sakit mata..Tapi kami cuba dapatkan GL dari Prudential juga..At first Prudential declined our applicatio atas alasan masih belum cukup tempoh so en suami terus call our ejen & bagitahu ejen..Lama juga kami dok melangok di DEMC..dari pukul 2 petang sampai pukul 5 petang juga sampailah admission department dapat GL dari Prudential..Alhamdulillah off we check in dalam bilik 416 wad kanak-kanak..Husna siap tanya aku lagi "Ni rumah baru kita ke mama??" Hahahaha kelakar sungguh anak-anak aku ni..Malam tu ejen insuran kami datang melawat..terima kasih buat abang Ghani yang fight for our right..Ini pentingnya ambil insuran dengan the right person..setiapkali anak aku admitted, dia pasti berkunjung & take action..bukan sekadar lepas kami sign dia lepas tangan tunggu kami bayar bulan-bulan je..hehehehe..

Kami check in single room..walaupun bilik tak besar mana tapi Alhamdulillah waaaaaay much better dari previous hospital..Mungkin DEMC masih baru so memang rasa selesa..nanti aku cerita next entry pengalaman menginap di hotel DEMC..ok malam tu en suami pulang ke rumah sekejap untuk ambil baju-baju & kelengkapan yang lain & tak lama lepas tu dia call bagitahu kereta kami rosak..Ya Allah..bertimpa-timpa dugaan yang melanda..Tapi Alhamdulillah juga rosak depan Econsave (masih dekat ngan rumah) so sempatlah bawa balik kereta tu ke rumah lagi..Then terima kasih juga buat abang Rahman yang sanggup pinjamkan van pekerja dia untuk en suami ulang alik ke hospital..Haziqlah teruja dapat naik van Nissan Vannette yang kolot tu..Hahaha apalah yang budak seusia 5 tahun faham masa tu..masih belum tahu yang tak glemernya naik van lama & takde air cond tapi Alhamdulillah..ada juga daripada takde..hehehehe

Ok, malam tu setiap jam Ashraf diberikan ubat titis & nebulizer pula setiap 3 jam sekali..Lepas tu countless of visit from nurse yang bertugas untuk check suhu badan & degupan jantung..Owh, malam tulah malam yang paling penat sekali dalam hidup aku:P

Selasa - pagi tu Dr. Siti Siti Haida datang melawat (since haritu masih cuti) & dia bersihkan selaput membrane yang ada bawah mata (bahagian bengkak) Ashraf..Masa ni Ashraf menangis kuat sangat, aku tengok cotton buds yang doktor guna tu sampai ada darah..Haziq menangis at one corner sebab aku tahu he felt guilty sebab tak boleh nak protect adik dia..Kelakar bila day before bila Ashraf kena cucuk untuk ambil darah (of courselah Ashraf akan nangis kan) then Haziq pun nangis & cakap "isy doktor ni, abang tumbuk kang"..Good boy Haziq..eh bukan sebab nak tumbuk doktor..in this case jangan tumbuk doktor tapi bagusnya bila semangat untuk protect adik dia begitu tebal dalam diri..i'm so proud of abang Haziq;-)

Dr. kanak-kanak (Dr. Fadzillah) pula arahkan supaya proses fisio (sedut kahak dibuat) since memang ada bunyi kahak dalam dada so petang tu diorang buat..Kesian Ashraf, habis atas bawah kena check..masa ni memang kena bedung selalu to prevent him from rubbing his eyes..Alhamdulillah doktor cakap mata hitam takde luka cuma ada selaput membrane sahaja..ada few cases yang mata hitam luka dek kerana selalu garu & it will takes few weeks juga to recover..huhuhu..

Rabu - En suami dah kembali bekerja & sibuk uruskan kereta kami..Pagi tu aku turun berjumpa dengan Dr Siti Haida together with Haziq & Husna..Semua tanak pergi nursery so nak tak nak aku lah yang kena jadi bibik jaga diorang..Penat berperang dengan anak-anak:P Seb baik haritu adik ipar aku datang temankan aku..adalah juga orang yang boleh melayan karenah Haziq & Husna..Pagi tu Ashraf kena fisio lagi..Nebulizer dikurangkan dari 3 jam ke 4 jam sekali

Khamis - Haziq pula macam kena sakit mata, sebelah mata dah merah so decided to tag him along jumpa Dr Siti Haida..So doktor bagi ubat sakit mata juga..Mata Ashraf dah bertambah ok & she said kalau Dr Fadzillah bagitau suruh discharge dia pon akan bagi arahan supaya discharge juga..Well apparently not..Dr Fadzillah cakap masih ada kahak tapi nebulizer dikurangkan dari 4 jam ke 6 jam sekali..Ashraf masih kena buat fisio for the last time..

Jumaat - Pagi tu Dr. Siti Haida datang ke bilik & she discharge Ashraf with an appoinment on 1st February for follow up..then Dr Fadzillah pun sama..Gembiranya rasa hati..tapi dalam petang juga ah baru aku officially check out dari DEMC..

Tapi balik rumah pon still kena sambung titis mata Ashraf every one hour..Mencabar gila..Kalau kat hospital semua nurse yang buatkan tapi kalau kat rumah akulah yang kena..huhuhu titis mata Ashraf, titis mata Haziq & now en suami pula yang kena..merasalah jadi nurse tak bertauliah sekejap:P

Harap-harap aku & Husna terlepas dari terkena wabak sakit mata ni..doakan kami semua ya!! bye..nanti aku sambung entry pasal percutian di Melaka, DEMC & pentingnya insuran anak!! Moga ada kesempatan untuk menulis:P

1 ulasan:

ketikketok berkata...

Hidup lebih ceria dengan Perap Cenderawaseh..rahsia hilang segala sakit dan tingkat ketrampilan daripada alam semulajadi nano mikrofungus dan tumbuhan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^