Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Jumaat, 30 Mac 2012

Tips Untuk Travel Dengan Anak Kecil


Assalamu'alaikum,

Aku sekarang tengah kumpul info & tips travel dengan anak-anak dengan kapal terbang..Of courselah aku gelabah sikit memandangkan kena handle anak-anak seorang diri..Memanglah adik ipar aku ada sekali tapi risau duduk jauh dengan aku je..Sekarang pon tengah cuak sebab masa beli tiket flight ni, en suami tak pilih tempat duduk *al maklumlah Air Asia ni kalau nak pilih seat pon kena bayar so kata nak jimat kan..main redho jelah dapat kat mana diorang campak* Tapi masa check in nanti harap-harap memang diorang bagi tempat duduk dekat-dekat sebab konpem-konpem Ashraf tu aku kena pangku kan..


So aku nak share di sini beberapa tips yang mostly aku dapat dari forum & blog..Kalau blog aku ada letakkan link tapi kalau forum sorry tak ada..Apa-apa pon, terima kasih pada kawan-kawan di facebook yang sudi berkongsi pengalaman masing-masing..Aku memang suka bertanya sebab nanti dari situ aku boleh belajar & at the same time aku tak akan gelabah juga..Alhamdulillah, aku memang sudah ada pengalaman menaiki pesawat tapi bukan untuk anak-anak aku so sebagai seorang ibu *yang concern* kenalah buat persediaan awal-awal kan:P


Moh kita baca sesama k!

Sumber dari :
http://arvanees.blogspot.com/2011/07/tips-travelling-by-plane-with-infant.html
1)    change your baby diaper as soon before naik flight..dengan harapan he won't poo poo on the flight..but as a precaution, do bring extra diaper...karang tak pasal2 gelabah tak de pampers..
* ini bahaya..tak pernah lagi aku masuk toilet dalam plane..so harap-harap anak-anak aku takde yang nak poo-poo pagi tu*
2)    Bring along his toys or books..lagi bagus toys or books baru..u know, baby kan cepat bosan..kalau benda baru, they'll take longer to explore..
 *kena bawa satu beg mainan agaknya:P*
3)    bring his finger food..biscuit laa kot..kering..takde laa baju dia comot momot pulak nanti..dah satu hal nak tukar baju atas flight..
*biskut & air kotak lah kot, baju comot takpe, sampai rumah Kak Na boleh mandi:)* 
4)    bring milk (if you are not breastfeeding) or water for him/her..
*kena siap-siapkan susu Ashraf awal-awal before take off*
5)    spare a small plastic bag in your handbag..in case ur baby muntah masa nak take off or touch down..
*aku rasa anak-anak aku akan OK kot tapi better prepare je*
6)    bring baby wet wipes along..kalau tumpah makanan ke..dia muntah ke..senang nak wipe..
*yang ni g mana-mana memang selalu bawa*
7)    if u travel alone in the flight with ur baby, dont bring any extra hand luggage..only ur handbag..leceh nanti..mana nak handle luggage, mana nak handle baby lagi..
*ni yang nak beli sling bag ni~hint pada en suami*
8)    mintak infant seat belt from flight attendance on duty before take off..u can get it for free!!so, safety first!!
9)    bagi anak tu air masa flight nak naik..
10)    Kanak-kanak dan bayi kalau naik kapal terbang sarankan ibubapa bawa kapas atau bagi diorg minum atau makan gula2.. utk stabilkan tekanan.. tu sbb berdengung.. nak hilangkan degungan telinga. kita kena telan air liur..tapi budak2 atau baby... bagi diorg makan atau minum benda2 ringan.
Safety First:
  • Child Restraint Systems can be tricky when it comes to flying. Airplane seats can be pretty narrow. So, if you choose to bring a car seat on the plane, it is best to make sure it will fit in the airplane seat before you head to the airport. Most airlines post the width of their seats on their website or you can call to find out. The car seat is also required to have "This restraint is certified for use in motor vehicles and aircraft" printed on it in order to be approved by the FAA.
  • CARES is a wonderful alternative to taking a car seat. Car seats can be big and bulky and carrying one through an airport can be frustrating. CARES is a Child Aviation Restraint System that can be stored in a diaper bag/carry on easily. I have personally used one and if you can afford one (or borrow one) it is totally worth it! It is used for children 22-44 lbs. Click here to find out more about CARES.
  • More information about child safety on airplanes click here.

In Airports/Busy Public Areas:
  • Take a Stroller for kids who may have a hard time keeping up. You can also use the stroller to help carry light weight bags. You can check your stroller at the gate and it will be waiting for you when you land.
  • Dress Children Brightly and in the same color if possible. Having your child in bright colors makes it easier to spot them in a crowd.
  • Take a Picture of each child with your cell phone before travelling. This way if they do get lost, you have a picture to show the police/security.
  • Lost and Found Temporary Tattoos come in handy if your child gets lost.
Recommended supplies:
  • Baby Wipes and Antibacterial Wipes are great for cleaning the kids hands when there isn't a sink available. Try using them for airplane seats and trays, restaurant tables and chairs and toys that may have fallen on the floor. Bonus - they don't have to be checked out by airport security like hand sanitizers.
  • Baby Toy Links are perfect for keeping kids toys off the ground. Just attach one end to the toy and the other to the child's car seat. As my friend, Jenny, said, we don't have "go-go gadget arms" to pick up fallen toys. Bonus - babies love to use the links themselves as toys!
  • Disposable Place Mats are great for questionable restaurant tables and airplane trays. Choose ones with patterns like race tracks and pack a couple of matchbox cars with them to keep the kids entertained.
Refreshments:
  • Dry Snacks like dried fruit, fruit snacks, pretzels, nuts, cereals, cookies and crackers keep from messy spills. Make child size portions for each child. Snack size baggies work well for older kids (those who can open and close a baggie) and small plastic bowls with lids are terrific for toddlers. If you trust that your child can pace themselves, let them have their own stash of snacks. Beware of sweet snacks. Remember, your child will stuck in a car seat for some time and won't be able to burn off the sugar.
  • Sports-like Drink Bottles/ Sippy Cups help prevent spills in the car. Be sure to keep the kids well hydrated, especially on an airplane and/or if they have a lot of salty snacks. Remember, there are limits on what liquids you can take on a plane. Please visit the TSA website for more information.
Entertainment:
  • Books/Comic Books are terrific option. If your little one can't read yet, find a book with lots of bright pictures. Airport gift shops usually have lots of books to choose from. Or make a special trip out to the bookstore before your trip and let your child pick out a special book for themselves.
  • Color Wonder Sets get rid of the worry that the kids with mark up the car or airplane seats while coloring. They even have light-up markers now which would be fun for a night flight or car ride.
  • Movies/TV Shows can keep a child's attention for a while. If you have a portable DVD player or a laptop that plays DVDs this would be a great time to use them. You can usually find kid TV shows on DVD for a reasonable price ($5-10).
  • Video Games are great entertainment for kids. The best part, you can find educational systems now like the Leapster and V-Smile.
Itu sahaja yang aku boleh kongsikan..Boleh klik di link (underline word) & baca sendiri..Tips-tips yang sangat bagus..

Pada sesiapa yang nak travel bersama anak-anak..Bon Voyage!

5 ulasan:

yatie chomeyl berkata...

nok tamboh lagi, klu buleh pastikan anak2 letih sblm naik flight so bilo atas flight , diorg buleh tidur nyenyak ehehe

littlehumblelynn berkata...

Mcm aku,aku belikan sweet utk bdk2 hsp masa on board.pglman pertama naik flight dgn ain,masa tuh umur dia br 7bln.mmg mencabar tp manage to get thru jgk.

Flight ke hk,punyalah lama.gara2 nk g kursus x mo tggl anak.keja lama dulu,sbbkn sokmo outstation carik keja lain.hahaha

mummY daniSha berkata...

sy x pernah travel without hubby hehe...sorang je pun..tp macam x terhandle kalau dia meragam ehehe

zailamohamad berkata...

Yatie,

flight aku ni awal pagi lagi kn tubek g airport doh so meme nak suruh diorang tido jah dale flight tu *kalu buleh*

Lynn,

meme bila fikirkan mencabar tp aku rasa insya allah kita boleh get trough jugak kan..*kuasa wanita*

Mummydanisha,

zaila pon ni first time..sesekali kn independent:P

Malaysia Tercinta berkata...

Saya tak pernah pilih tempat duduk dalam flight, tapi kalau travel dengan anak-anak terpaksa la ...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^