Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Jumaat, 28 September 2012

Belanjawan 2013, Apa Kesan Terhadap Anda?


Assalamu'alaikum,

Mesti rata-rata rakyat Malaysia sekarang ni tengah mendengar pembentangan Budget 2013 kan? Well not for me..Kalau masa kecik-kecik dulu, bengangnya bila semua siaran TV (masa tu kat rumah takde pon Astro lagi) sebab tukar TV1 muka PM, TV2 TV3 pon sama..Ya Allah sudahlah lama..hehehe nak-nak kalau petang tu ada siaran kartun/cerita cina kegemaran..grrrrrrrr bengan je rasanya kan?

Tapi sekarang pon tak ambil port sangat..Eh! bukan tak ambik tahu langsung tapi selalunya tunggu esok jelah di mana mesti semua akhbar (& sekarang blog-blog) akan bercerita tentang budget 2013 ni..Aku ni harapkan yang baik-baik sajalah buat negara..semoga barang-barang kat pasaraya ni akan terkawal & tak naik sesuka hati aje..Eh!

Nak bercerita juga tentang budget keluarga aku..Jangan ingat bila dah berhenti kerja ni aku duduk rumah goyang kaki sajork..Sebagai "Home Manager" merangkap timbalan menteri kewangan, aku pon bertanggungjawab juga jaga budget perbelanjaan dapur ni..Hisy, bila tak kerja ni rasanya belanja dapur memang naik sebabnya setiap minggu memang akan shopping barang dapur punya..Kalau dulu, bawang dalam seminggu tak pernah habis, tapi sekarang ni..memang akan habis punya sebab hari-hari guna:P

Setiap hari Sabtu, selalunya setiap pagi lepas sarapan, kami (yaaa aktiviti shopping secara jemaah ya) akan ke kedai cari bekalan ayam, lepas tu singgah Econsave dekat rumah beli barang kering, sayuran & ikan-ikan..Kalau pagi semua masih segar..Antara bekalan wajib kami setiap minggu adalah buahan seperti anggur, limau, mangga, jambu batu, sayuran macam tomato, sawi, cendawan dalam peket tu (yap, aku penggemar cendawan), kobis, terung, carrot, cili & bekalan kering seperti bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili kering (semua ni kena beli ikut sukatan seminggu sebab kalau beli banyak-banyak nanti rosak). Pastu beli lagi susu segar Dutchlady (3 kotak), cheesedale, calciyum (bekalan tumbesaran anak-anak), roti gardenia, biskut, susu pekat manis & few things yang takde dalam stok..Takderlah sampai penuh troli pon!

Pastu balik acara memenuhkan peti..Mencabar juga jadi home manager ni sebab aku kena make sure barang-barang kawalan kegemaran anak-anak bertahan sekurang-kurangnya seminggu..kena sorok-sorok sket, kalau letak bawah-bawah kompem habis dalam sekelip mata sahaja dimakan oleh kanak-kanak ribena tu T___T

Eh apa aku melalut ni..orang sibuk cerita budget 2013 ko sibuk nak cerita budget perbelanjaan rumah ko pulak..hehehe oklah kita baca paper esok atau tengok berita TV3suku malam ni:P

Thanks sebab sudi membaca! bye!

Dapatkan pelbagai makanan sunnah di MKS Gedung Serbanika Online 
Dapatkan pelbagai buku agama & motivasi di MKS Kedai Buku Online
Dapatkan produk kecantikan AS Beauty di sini
Dapatkan pelbagai barangan untuk majlis harijadi di MKS Party Solutions

4 ulasan:

mummY daniSha berkata...

hahhaa...samela kak ngan sy...sorok2 sikit...kalau x,bekalan air kotak,cheese,vitagen,yogurt,etc utk sebulan habes dalam masa 2,3 hari je huuu

mrs adam berkata...

wah rajin betul home manager ni buat budget brg dapur ye.
sama la saya pun kena sorok2 bekalan anak2 tu,kalau xsorok 2 hari dah abis!

Uncle Lee berkata...

Hello Zaila, I enjoyed reading your thoughts, even though bahasa saya sebelum Merdeka, suda out of tune.
Yes, good to save some money where possible.
Have a nice weekend, and keep a song in your heart.
Lee.

ms_shogun berkata...

anak aku mc la...sejak pandai berdiri, dah pandai panjat peti ais...adoi laaaaa....dulu dlm walker, try try jer bukak...la ni, dah panjat masuk dah...mmg letak tinggi ker, abiiiissssss...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^