Wednesday, February 27, 2013

Biarkan Anak-Anak Bermain

Assalamualaikum,

Selalunya orang cakap anak ketiga ni perangai dia lain dari anak yang lain. Macam special sikit. Entah betul entah tidak tapi bagi aku; Ashraf memang truly special sejak dari awal kelahiran dia lagi. Dari kes yang uri bermasalah sampailah masa berpantangkan dia aku kena chicken pox! Alhamdulillah, tak padan dengan keluar berat 2.3kg, sekarang sudah membesar dah cecah 11kg dah!! Sungguh panjang akal & mulut boleh tahan juga..Memang berjaya buat mama dia hari-hari stress dengan karenah dia!

Tapi macam biasalah semua anak pon aku sayang cuma nak bagitahu Ashraf ni special sket. Dalam adik beradik, dialah yang paling exxxxxxtraaaaaordinary lasak, extra berani, extra cerah, extra active!! Macam-macamlah yang dia buat sampai kadang-kadang boleh buat aku ni lemah jantung tau!!



Macam gambar kat atas ni, masuk dalam bakul..dia imagine ini kereta (kot) pastu macam biasalah kalau tak boleh keluar mesti jerit "toyom..toyom.." mama buat tak tahu je, malas nak layan:P


Yang ni buat tarian separuh bogel di atas meja makan..panjat memanjat memang pakar..tapi bab turun memang failed!!


Yang ni kalau terjumpa bedak, habis sebotol dia akan tuang atas lantai..actually bukan dia sorang perangai macam ni, abang & kakak dia dulu pon sama juga..kesudahan mama kena sorokkan tinggi-tinggi botol bedak sampaikan adik baby Azzam pon dah tak berbedak dah sekarang ni T___T"


Yang ni pula kalau ke dapur, habis bawang-bawang aku dia akan kupas..Tang ni bagus juga sebab senang kerja mama tak payah nak kupas bawang kalau nak masak tapi yang tak bagusnya dia akan main bawang tu, dia buat bawang tu macam bola, baling sana sepak sini..samapi ke luar rumah di balingnya bawang ni T___T"

Hampir setiap harilah ada aje aksi stunt Ashraf buat, tapi yang paling best sekali adalah aksi masuk dalam sangkar kucing & terbaru cara makan macam kucing @___@ Well, anak-anak aku memang sukakan kucing & haritu adalah kucing sesat menumpang kasih kat rumah ni, memang teruk kucing tu dikerjakan Ashraf tapi tetap juga nak duduk kat rumah ini. Sekarang ni kalau makan keropok, Ashraf akan letak atas lantai & pura-pura dia adalah kucing..huhuhu Pernah sekali di rumah Ayah Long, dia nak makan makanan kucing..aiyayayayayaaaaa

Tapi nak buat macamana kan, tahap dia sekarang ni tahap tak tahu apa. Kalau iklan susu pula akan cakap "biarkan sel-sel otak bersambung" hehehe so redho jelah dapat anak melasak. Yang penting dia sentiasa aktif & janganlah sakit. Pernah haritu dia demam, kita pula yang sedih bila dia tak bermaya & kurang bercakap. Sungguh kesian tau..sangat-sangat berbeza bila dia sihat so biarlah dia lasak tahap mama sakit jantung pon, janji Ashraf membesar dengan sihat & aktif!!

Buat masa sekarang Ashraf minum susu Friso langkah 3. Tak tahulah disebabkan minum susu ini yang membuatkan dia begitu aktif. Owh! feveret TV show sekarang dah bertukar dari Ultraman ke Ryukendo, biasalah gara-gara pengaruh abang & kakak dia lah ni. Sekarang ni susah sangat nak bagi dia makan sebab selalunya dia nak makan sendiri, kalau suap pon paling banyak makan pon 3,4 mulut sahaja..Selebihnya banyak bergantung kepada susu & air.

Oklah, banyak pula update tentang Ashraf ya..biaserlah sebab dia peneman setia aku sekarang. Awal pagi abang & kakak dah ke sekolah so cuma tinggal dia & baby Azzam jelah. Kalau baby tengah menyusu badan, dia pon mulalah panjang akal akan buat apa yang mama tak bagi..saje je nak bagi mama geram tau!!

Ashraf..Ashraf..

3 comments:

Tihara said...

oo minum susu friso, moga membesar dengan lebih aktif lagi :)

Fiza Rahman said...

Boleh geng dgn anak dara aku tu. Super duper active. Ada jer benda yg dia nak buat.

zailamohamad said...

Tihara,

A'a dari kecil lagi minum susu Friso..hehe

Fiza,

eloklah tu..bila leh jumpa ni?? nak kenalkan awek cun dekat Ashraf..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015