Assalamualaikum semua,
Lama rasanya tak tepek gambar masakan kat dalam blog ni kan? Lately aku memang jarang masak dah, kalau masak pon simple-simple sahaja sebab en suami dah tak balik makan tengahari kat rumah, Haziq pula makan di sekolah so kadang-kadang malas nak masak 2,3 lauk..
Semalam tetiba angin rajin datang meresap ke dalam jiwa..ececee bukan rajin sangat pun cuma kebetulan teringin nak makan rendang & semua bahan ada tersedia dalam peti ais, barulah semangat nak memasak tu datang. Selalunya mulut teringin nak makan tapi kadang-kadang bahan tak cukup so terpaksalah tangguh dulu..
Ok ini resepi simple rendang daging aku. Macam biasa tiada sukatan yang tepat sebab aku masak memang main agak-agak sahaja. Yang penting bahan asas & teknik masak kena tahu barulah menjadi masakan kita tu. Rasa boleh adjust dari masa ke semasa..cewah! Gaya dah macam pro tapi sebenarnya hampeh:P
Bahan-bahan :
- daging (dipotong kecil-kecil)
- cili kering * (aku gunakan dalam 8-10 keping)
- lengkuas * (lupa nak ukur tapi aku guna tu banyak jugalah)
- halia * (pun sama tak reti nak agak berapa inci, main belasah aje)
- serai * (aku guna dalam 3 batang serai gemuk-gemuk hiris nipis & 1 lagi diketuk)
- bawang merah *
- santan kotak Kara kotak kecil
- asam keping
- daun kunyit (dalam 3,4 helai)
- garam & gula
- minyak lebihan goreng ikan
Cara-cara :
- Kisar semua bahan yang bertanda * dengan santan & sedikit air
- Masukkan daging, santan & bahan kisaran ke dalam kuali bersama dengan minyak lebihan goreng ikan (actually aku ikut resepi dalam buku resepi so jangan tanya aku kenapa mesti pakai minyak lebihan goreng ikan)
- Masukkan serai yang telah diketuk & asam keping (actually dalam resepi tu tak masukkan pon asam keping ni tapi aku nak rasa masam sedikit so masuk je dalam sekeping dua)
- Masukkan garam & gula
- Sesekali kacau sampai naik minyak
- Hiriskan daun kunyit & masukkan dalam rendang
- Siap untuk dihidangkan!!
Senang kan? Actually dalam resepi asal kena masukkan cili padi tapi aku tak masukkan pon sebab tahu isi rumah ni mana tahan makan pedas..hihi
Selamat mencuba..rendang ni sedap dimakan bersama nasi impit atau pulut kuning..nyam nyam nyam...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan