Wednesday, October 30, 2013

Idea Dekorasi Dapur Idaman

Assalamualaikum,

Semalam agaknya hari yang lenang bagiku (ok aku tipu, mana ada masa untuk bersenang-lenang sekarang ni) tapi sempatlah termenung seorang diri berkhayal "kalau aku ada banyak duit, aku nak pecahkan dapur dan buat macam ni dan macam ni". Amboi, berangan seorang diri ajelah sebab jika diberitahu en suami bukannya dia nak layan kehendak isterinya ini, dia cakap "laye bola lagi beh" huhu

Biasalah kan, setiap suri mesti mahukan sebuah dapur impian yang selesa dengan dirinya. Maklumlah hampir setiap masa sang suri akan berada di dapur menyediakan sarapan, makanan tengahari dan makan malam. Jadi sudah pasti mahukan sebuah dapur yang besar dan mudah untuk setiap pergerakan. Buat masa sekarang kami masih tidak mampu untuk mengubah bahagian dapur kediaman memandangkan baru sahaja mengubah pelan asal anjung rumah kami. Jadi, kena bersabarlah dahulu, kalau ada duit berkepuk-kepuk sudah lama aku panggil kontraktor datang buat :)

Oleh itu marilah kita berangan dahulu yaa


memang teringin sangat nak dapur luas macam ni, siap ada "kitchen island" besar macam ni, kat bawah tu boleh letak pinggan mangkuk dan boleh bersarapan terus di situ. Kat bahagian atas tu boleh gantung segala periuk-periuk tembaga *jangan ada yang jatuh atas kepala sudahlah*


ini pula sangat praktikal bagi ruang dapur yang sempit macam dapur rumah aku ni, cuma dapur ini nampak lebih ceria sedikit berbanding dapur aku:P


sangat-sangat sukakan idea kabinet dari atas sampai bawah dan terus macam ini, senang untuk simpan segala koleksi pinggan mangkuk (macamlah banyak sangat koleksinya)


Sunguh moden dan sungguh-sungguh aku nak dapur macam ini


ataupun buat macam dapur dalam siri Tyler's Ultimate ini, jenis ruang terbuka senang nak capai periuk kalau nak masak..HAHA


atau dapur Ina Garten dalam siri Barefoot Contessa ni

Oh! Berangan itu percuma tapi jomlah kita berusaha dengan lebih kuat supaya cepat-cepat dapat dapur impian.

Antara ciri-ciri dapur impian aku :

- Kalau boleh tak nak dah kabinet yang bertutup sebab dengan keadaan cuaca di negara kita ni, ada banyak haiwan yang suka menumpang sama bersembunyi di dalam tu (baca : lipas, tikus dan semut)

- Mahu ada 2 bahagian iaitu dapur basah dan dapur kering. Dapur basah kalau boleh tingkap terbuka supaya cahaya boleh masuk terang ke dalam rumah. Dapur kering tempat lepak-lepak minum petang (cewah!)

- Mahu ada pantri macam kat bawah ini untuk simpan segala barangan rumah. Haaa lepas tu mulalah malas masak dan kebanyakannya buang sebab dah tamat tempoh :P


Biasalah kan, berangan sahaja..Apa-apa pun, akan aku usahakan semoga impian untuk memiliki dapur idaman tercapai. Kalau bukan di rumah sekarang mungkin di rumah kami yang lain (amboi berangan lagi)

Oklah, apa pula dapur impian kawan-kawan semua?

Jom beriklan di sini :   SOHO Directory
Baca terma iklan di sini : http://zailabinimdae.blogspot.com/2013/08/iklankan-produk-servis-di-rangkaian.html

Jom beli buku agama & motivasi di sini : Kedai Buku Online Anda
Jom beli makanan sunnah & kelengkapan solat di sini : Gedung Sunnah Online 
Jom beli kelengkapan parti harijadi pada harga borong di sini : MKS Party Solution
Jom jalan-jalan cari makan di sini : JJCM Keluarga Zaila
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini : Akademi Bekerja Di Rumah

Untuk yang berminat mendaftar belajar kelas asas blog & fanpage, hubungi melalui :

Email : zailamohamad@yahoo.com
Sms/whats app : 012-3228651
Facebook : zaila mohamad

3 comments:

Fiza Rahman said...

Dalam byk bahagian rumah. Aku suka tgk dapur. Jeles tgk dapur org yg cantik2.

~MommyAqilMedina~ said...

Wahh impian aida jugak nak ade dapur yang luas dan tersusun!pantri tu memang nampak menarik!hihihi

kasihredha said...

Semua akak suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015