Wednesday, May 27, 2015

Kenapa Dengan Secret Recipe?


Assalamualaikum,

Semalam kecoh satu Malaysia apabila semua media menyiarkan kenyataan yang status Halal Secret Recipe ditarik balik. Namun mengikut pemahaman aku, bukan status halal kandungan kek tetapi status ditarik balik sijil Halal tu sebab kebersihan yang tahap paling teruk. Hermmm, sebenarnya dah laaaama sangat aku tak makan kek di SR tu. Kali terakhir mungkin masa mengandungkan Aaliyah dulu, ke sebelum tu lagi tapi masa tu aku makan di SR Giant Kemuning Utama. Tahun ni bila dah pergi ke Giant Kemuning Utama ni tengok-tengok SR ni dah tutup. Mungkin sebab kat situ tak ramai orang jadi mereka terpaksa tutup. Atau mungkin kerana entri aku dulu pernah menceritakan yang restoran tu dipenuhi lalat dan makanan sudah tak macam dulu lagi (boleh cari dalam entri lama-lama) dan yang pasti dah lama aku tak teringin untuk makan kek di sini. Tempah dengan kak Aishah Hussein di sini (Tips Resepi Mudah Untuk Surirumah), memang akan teringat-ingatlah akan kek Kak Chah buat ni:)

Pengajaran daripada kes macam ni, lebih baik belajar buat kek sendiri tapi dalam kes aku ni yang tak berapa pandai, baik beli dari mereka yang kita kenali dan percaya hasil tangannya adalah yang terbaik buat kita. Semoga selepas ini lebih ramai lagi surirumah yang akan maju ke depan menjadi pembuat kek yang berjaya. Bukan tak boleh tapi sebenarnya ramai yang tewas di tengah jalan sebab gagal menguruskan akaun perniagaan. Apabila untung tak seberapa (sebenarnya mereka tak nampak mana perginya wang berniaga) mulalah mahu kembali bekerja semula. Boleh baca entri perkongsian saya di sini iaitu 5 Tanda Bisnes Semakin Berkembang di sini : www.zailamohamad.com

Nasihat saya, sebelum lakukan apa-apa cari ilmu dahulu dan berguru dengan mereka yang betul. Walaupun sudha ada mentor pastikan diri sendiri juga bersedia dan mahu mengambil tindakan untuk berubah. Ilmu tanpa tindakan pasti akan sia-sia sahaja. Hingga berjumpa lagi. Assalamualaikum.

1 comment:

eynda said...

Lengang je SR sekarang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015