Wednesday, August 12, 2015

Tolong Jangan Lakukan Aksi Ini Semasa Menghadiri Jamuan Raya

Assalamualaikum,

Ahad yang lepas kami ke jamuan raya Surau Al-Hijrah Kota Kemuning. Majlis bermula pukul 11 pagi tapi biasalah bagi aku yang ada anak ramai ni (ehem ehem salahkan anak pula) pukul 12 baru sampai, itupun bila perut dah berbunyi-bunyi. He he he

Wah! Boleh tahan juga ramai orang dan makanan pun banyak cuma ada juga yang dah habis awal-awal lagi. Ada kambing golek, ayam golek, keropok lekor (yang digoreng di situ), nasi berlauk, nasi tomato, laksa penang, apam balik, sate, nasi impit, burger dan macam-macam lagi lah. Puas hati juga dapat makan 2 mangkuk laksa penang. Amboi, melepaskan gian sebab dah lama teringin kan :P Hari tu aku tak jamah pun nasi, hanya makan laksa penang dan air cendol bersama sate dan kambing golek. Rasa perut pun bergolek-golek kenyang :)


Bagus semua beratur masa nak ambil makanan ni. En suami & Haziq yang rajin beratur, sudahlah panas sampaikan Haziq cakap "Berasap kaki Haziq ni mama" :)


Ada juga Otak-otak tapi aku tak makan sebab bukan kegemaran. En suami ambil untuk Husna sebab semalam sebelum jamuan raya ni kami makan di kedai Siam dekat rumah ni, adalah benda ni atas meja makan. Husna siap makan 3 cucuk lagi, eh suka rupanya budak ni ya tapi haritu tak nak makan lah pula. Biasalah manusia, kalau dapat percuma jadi tak bestlah pula :P


Ni mamat brader Keropok Lekor Khalifah, laris betul jualannya. Abang ni dulu jiran kami di Berjaya Park dan sekarang maju dah bisnes keropok lekornya ni. Memang sedap sangat sebab keropok yang abang ni jual didatangkan segar dari kilang. Memang guna isi ikan yang segar dan bukannya keropok kanji semata-mata. Promote baik punya. Boleh add brader ni di facebook : Kepok Lekor Khalifah. Tengok gambar kepok tu tetiba perutku lapauuuuuuu


Ashraf dan Husna kongsi makan laksa. Pedas pun layan. Emmm sedapnyaaa lah laksa penang ni. Nak buat sendiri al malaslah fulaksss


Azzam pun kuat makan juga. Macam-macam dia makan dan kali ni perut dia dah ok takde dah kena cirit-birit mahupun muntah-muntah. Seminggu sebelum ni hampir setiap malam muntah dan cirit-birit, kawan-kawna aku cakap kena serangan Rotavirus, cepat-cepat ke klinik dan alhamdulillah sekarang dah ok.

Oh saja nak menegur sikit perangai kebanyakan orang kita ni di jamuan raya yang terbuka macam ni, budaya bungkus atau tapau untuk bawa balik ni aku rasa macam tak elok sangatlah. Bayangkan majlis baru sahaja sejam bermula dan tetamu punyalah ramai semakin datang, boleh ada yang berebut-rebut ambil makanan dan simpan tepi tutup dengan pinggan. Alasan sebab nak bawa balik untuk anak-anak kah? Sedangkan duduk bersila ramai-ramai anak-anak semua ada depan mata?

Memang tak elok lah sangat sebab ada juga kat situ meja yang makanannya di pack siap-siap dalam bekas polisterin kerana mungkin tak ada siapa yang nak melayan bubuhkan nasi, jadinya ada juga lah sebilangan tetamu yang agaknya sedikit "tamak" ambil banyak-banyak masuk dalam plastik letak tepi. Naik malu aku melihatnya apabila nak balik pakat bimbit plastik Econsave penuh dengan polisterin dan pinggan-pinggan bertutup. Nak bawa balik ke mana lagi kak? Tak cukup lagi ke makan kat situ? En suami kata bersangka baik mungkin dia naks edekah pada anak yatim ;)

Apabila menghadirkan diri ke majlis macam ini kena lah ada sensitiviti sket, tetamu semakin datang dan makanan disediakan pun ada yang makin berkurang jadi kita makan berpeda-pada lah. Boleh ulang tambah tapi tak perlu sampai nak bawa balik. Kesian pada tetamu yang penghujung kena cari atau korek-korek bekas orang dah kacau sahaja. Lagi satu situ kan surau, jadi bila masuk waktu tu apa salahnya pakat solat dahulu baru kemudian sambung makan. Terutamanya kaum wanita lah, mungkin sayang dengan make up setebal 2 inci dan malas nak lilit selendang balik, itu yang buat muka tak tahu sahaja apabila azan kedengaran. Oh suami kata bersangka baik lagi jadi kita anggap mereka semua keuzuran sahaja ;)

Apa-apa pun, jaga lah adab kita walau di mana kita berada. Tambah-tambah di dalam rumah Allah. Jangan nak buat lapar sangat ya kerana makanan semua tu ada yang didermakan oleh insan-insan berhati mulia. Kadang-kadang mereka tak makan pun tetapi gembira apabila melihat makanan mereka jamu habis :) Ribuan terima kasih diucapkan buat AJK surau yang memang kelihatan tak berhenti dalam melayan tetamu dan membersihkan surau. Haaa satu lagi bab kebersihan tu memang lah memalukan terutamanya yang ada anak-anak kecil. Faham-fahamlah makanan mesti tumpah dan jatuh tapi apa salahnya ringankan tangan bersihkan segala sampah yang anak-anak kita buat tu. Teguran ini aku tujukan kepada diri sendiri juga sebab memang malu juga kalau keluar makan mesti tempat kami makan bersepah-sepah. Maklumlah anak-anak kecil ni susah nak kawal. Jadinya, moga lepas ini aku tidak tergolong dalam golongan yang dibenci atau dimengata kerana tak pandai jaga anak :P

Panjang pula bebelan hari ini ya. Perut dah berbunyi nak pergi makan dulu. Bye!

2 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum Zaila,
Make-up tebal 2 inci sampai takmo solat.. memang WIN.
- makanan banyak bukan bermakna kita boleh 'tamak'.

T.kasih kerana mengingatkan pada yang perlu diingatkan.

Irfa said...

Mslh tapau tu mmg xleh nk kata apa. Kdg kita yg malu tgk. Bab mkn sepah tu, kn ajar dr rumah, bkn kt tpt org bru nk ajar, setakat ni 3 ank aku tk pnh mkn sepah x kira lh kt umh @ kt luar. Sbb aku mmg pntang klu mkn nasi jatuh dr pggan.. Dan mkn terhad di meja makan. Xde nk usung pggan atas sofa, klu dh besar tu boleh ampun sbb dh boleh jga pggan x tumpah. Klu kecik, aku rela suap. Haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015