Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Jumaat, 24 Februari 2017

Koleksi Gambar Masakan Mekla

Assalamualaikum,

Tahun ini aku tak sempat lagi berkongsikan resepi di blog. Skala update pun sendu tapi tak mengapa, insya Allah aku akan cuba untuk terus update setiap hari dan nantikan resepi-resepi mudah untuk kawan-kawan cuba. Tempoh hari ada kawan bagitahu pernah mencuba resepi-resepi dalam blog ini, aduh terasa satu percikan semangat pula untuk terus berkongsi resepi ;)

Memasak ni sebenarnya mudah cuma nak memulakan tu perlukan kekuatan. Kalau perut lapar lagi bertambah semangat nak masak tapi reseppi-respi mudah je lah, kalau macam nasi minyak ke nasi tomato ke nasi bukhori ke itu kita berdoa jelah semoga datang kerajinan tahap dewa :P

Ok buat masa sekarang, aku kongsi gambar dulu. Pada sesiapa yang kawan aku di facebook (sila add : Zaila Mohamad) mesti akan perasan yang aku akan muat turun gambar masakan dalam album Koleksi Masakan 2017. Wah Mekla, perasan chef tersohor sangat kan tapi sebenarnya hanya untuk memori dan insya Allah semalam Allah berikan ilham untuk mengumpulkan semua resepi dan muatkan dalam ebook dan insya Allah akan diedarkan secara percuma.


Masak lemak labu. Kalau ada kobis boleh tambah kalau takde masuk aje sayur apa-apa, terung boleh timun batang boleh


Sawi Jepun tumis bebola ikan


Sawi Jepun goreng bersama sos tiram dan bawang putih


Kacang buncis goreng 


Gulai ayam


Ikan cencaru bakar sumbat kelapa


Nasi goreng cili padi


Daging masak lada hitam bersama cendawan shitake


Sup ayam


Masak lemak udang bersama pegaga


Ayam goreng perap sos


Lala masak pedas


Ayam masak paprik


Buncis tumis bertelur


Kerabu (kering) pegaga


Ikan masak sambal

Insya Allah akan ada banyak lagi memandangkan aku memang ada penyakit memasak dan mesti nak "tayang" kat facebook. Tak bermakna aku pandai masak tapi boleh lah masak untuk anak-anak. Kalau kena masak untuk ramai orang terus "blank". Ha ha ha

Oklah nantikan ya ebook koleksi masakan ni. Moga Allah kurniakan kerajinan untuk Mekla. Aamin.

Sehingga bertemu lagi. Bye!


1 ulasan:

Zaila Hafni berkata...

Sedapnya ikan sambal tu. Feveret ai. Hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^