Monday, August 11, 2014

Nasi Arab Saba' (Lagi dan lagi dan lagi)

Assalamualaikum,

Selamat bekerja bagi yang bekerja. Seawal pagi lagi WAHM sudah kena menyiapkan tugasan. Nak-nak bila ada anak kecil, lagi lah terkejar-kejar nak buat semua benda. Sebelum itu kita rehat dulu update blog:)

Bagi mereka yang ikuti blog aku ini, sudah tentu tahu yang kami sekeluarga memang penggemar nasi arab. Pantang ada peluang mesti mahu. Kebetulan hujung minggu yang lepas ada majlis berkumpul bersama adik beradik en suami di Kajang, jadi sebelum balik ke Shah Alam kami singgah dahulu makan nasi arab di Saba', Cyberjaya. Kali ini orang tak ramai sangat, agaknya sebab musim rumah terbuka jadi ramai yang masih kekenyangan makan ketupat dan rendang :P

Anak-anak aku memang tak ada masalah untuk makan nasi arab. Agaknya kami ni ada baka arab kot HAHAHA Sila jangan muntah hijau ya :P


Menu kesukaan sudah tentulah mandy kambing. Rugi pada sesiapa yang tak makan kambing. Nasi mandy kambing di Saba' ni isi kambingnya lembut dan tidak berbau. Nasi nya juga lembab dan tidak keras. Betul kata kawan aku dulu, kalau makan nasi sahaja pun dah sedap! Sebab itu aku selalu ke Saba' sebab nak cungkil rahsia nasi nya yang sedap itu. He he he


Roti dia pun sedap juga cuma kena makan cepat-cepat masa panas lagi, kalau dah sejuk gerentu keras. Roti ni besar, boleh makan satu keluarga. Kami makan dengan hidangan hati goreng.

Dalam gambar muka Azzam si peghoyok (suka nangis). Manja betul dia sejak balik dari kampung. Kalau kat rumah sekarang ni susah sangat nak tengok dia main elok-elok, sepanjang masa menangis aje T___T'


Inilah masakan beef & liver yang dimakan bersama dengan roti tu. Sedap juga! Eh aku ni kalau makan di kedai semua sedap, nak-nak makan nasi arab. Hehehe


Sebelum keluar rumah kami ber "wefie" dulu. Sebelum ni dok tengok orang tulis wefie ape bendalah tu, rupa-rupanya kalau seorang kita panggil "selfie" kalau dah ramai tukar "self" kepada "we" lah kan?

Macam-macamlah perkataan sekarang ni. Kadang-kadang rasa macam diri dah tua pun ada. Kalau baca status anak-anak buah memang sepatah haram pun aku tak faham, banyak sangat bahasa singkatan yang mereka gunakan. Kalau macam tu, agak-agak nanti dalam peperiksaan Bahasa Malaysia boleh dapat A tak?

Sekarang ni muka aku tak pakai apa-apa dah sebab Miracle Essence SKII yang en suami belikan dulu pun hilang kena curi masa kejadian pecah rumah di kampung dulu. Memang sedih lah kan sebab bukannya murah benda tu, sebotol aje dekat RM400 lebih. Tapi nak buat macamana, kena banyak bersabar dan redha. Mana tahu lepas ini boleh beli lagi. Aamin

Oklah, nak masak jap. Azam selepas raya nak rajin update blog jadi jangan peliklah kalau aku mula bercerita tentang kami sekeluarga. Sejak hilang handset, memang terkesan sangat-sangat sebab habis hilang semua gambar anak-anak aku. Yang back up ada dalam akaun Instagram, facebook dan blog aje lah. Rasa macam habis hilang semua kenangan kami. Sudahlah aku ni makin lama rasa daya ingatan ni makin lemah. Hu hu hu

So mari jadikan blog sebagai tempat menanam ingatan sementara :)

3 comments:

Tihara said...

sedapnya nasi arab, teringin nak rasa beef n liver tu..
besarnya ujian kejadian pecah rumah
alhamdulillah nyawa selamat..
itu yang penting

salam raya :)

Kausar Amin said...

Seronoknya jadi WAHM zaila :) Doakn saya juga ye, dalam usaha nihhh hehhe

Anonymous said...

sedihnya rmh kene pecah masuk. Brsabarlah ilah mesti ade sesuatu keajaiban yg Allah sorok dbalik musibah ni.

Tifaanvar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015